To gamle travere

To gamle travere

 

I over 25 år har far og sønn Grøstad levert travtips til Akers Avis Groruddalen. Her kan du lese om hvordan det hele startet, og hvordan det har vært å være traveksperter gjennom en så lang periode.

Allerede som liten gutt på landet startet hesteinteressen for Sem Grøstad. Da han kom til Oslo hadde han lest om Bjerke travbane, dro opp, og ble værende.

- Da var mye gjort. Jeg ble kjent med travfolket og likte meg i miljøet. Jeg visste jo godt hva hest dreide seg om, men miljøet på Bjerke var meget hyggelig, sier han.

Etter hvert dro Sem med seg guttungen Øyvind på travbanen.

- Han syntes jo dette var moro. Vi begynte å gå sammen da han var rundt ni år.

Han startet å selge pølser på Bjerkebanen i meget ung alder, og etter hvert ble det til at han fikk noen av de voksne til å kjøpe bonger for seg, som han selv hadde satt opp.

- Allerede i denne unge alderen forsto man at Øyvind hadde blikk for travsporten, sier Sem.

Øyvind husker også barndomstiden godt.

- Jeg fikk en enorm interesse for travsporten, og det var her jeg startet å tjene mine første kroner. Jeg husker jeg fikk en femmer av pappa og investere i noen kuponger som ga meg 30-40 kroner. Da hadde jeg alltid litt lommepenger resten av uka.

- Etter hvert ble jeg også så engasjert at det gikk litt utover skolen. Jeg burde vel kanskje fulgt mer med i engelsktimen fremfor å lese programblad, ler han.

Øyvinds talent ble mer og mer kjent i travmiljøet og Akers Avis Groruddalen fikk tak i talentet.

- Det er vel 25 år siden nå, og jeg var rundt 20 den gangen. Det var en tippekonkurranse for bladene i hele Norge, og jeg vant den. Da var jeg innom kontoret til redaktør Kielland som lot meg få jobben.

- Det var starten på mange fine ungdomsår i avisen sammen med flere gode venner på huset, og det var samtidig mitt store springbrett ut i verden.

Avisen lå på Veitvet den gang, og jeg husker at vi kom løpende med tipsene som vi sto utenfor og kastet opp til redaksjonen i øverste etasje for at de skulle rekke å få dem med, ler han.Dyr vannseng


I Akers Avis Groruddalen sto Øyvind Sem for en rekke gulltips, og fikk folk fra hele landet til å abonnere på avisen med de gode tipsene.

Likevel er det ett tips han husker bedre enn noen andre.

- Jeg leverte alltid indrefilettipsene i Akers Avis Groruddalen, og jeg holdt aldri noe tilbake. Selv om tipsene ga fine premier er det historien om da jeg leverte to kuponger til kontordamen i Akers Avis Groruddalen jeg husker best. Hun hadde akkurat kjøpt seg vannseng, og hadde bare råd til en av kupongene. Selvfølgelig var det den hun valgte bort som gikk inn til 60.000 kroner.

- Det må ha vært tidenes dyreste vannseng, ler han.Far satte seg i sadelen


Etter fem år i avisens tjeneste flyttet Øyvind til Sverige for leve som proff travtipser. Da tok far Sem over tipsene her i avisen med god hjelp fra Øyvind i Sverige.

- Det var Øyvind som var spesialisten, og han kan jeg takke for mye. Men etter hvert fikk også jeg mer og mer trening på dette. Man forsøkte seg på å finne de beste tipsene, men jeg lærte fort at det kreves mye. Jeg hadde heller ikke den kontaktflaten som Øyvind hadde, men jeg ble god på å fange opp informasjon både her og der.

- Det har jo også blitt noen ordentlige vinnere på enkelte av tipsene. Det er hyggelig å få inn store premier til folk som bruker tipsene i avisen, sier Sem.Lever av travtips


Etter fem år i Sverige, og suksesshistorier i bagasjen vendte Øyvind tilbake til Norge. Da startet han opp sin egen forretningsidé, nemlig travtelefonen som i dag blant annet brukes av flere av landets største TV-kanaler.

- Etter at jeg kom tilbake fra Sverige har det vært mitt eneste levebrød. Jeg har faste kunder som ringer telefonen hver eneste dag, og de to siste årene har jeg hatt en nettoinnekt på cirka 4 millioner for kundene mine.

- Leserne av Akers Avis Groruddalen har også nytt godt av spillene til pappa og meg. Vi har gitt dem flere store gevinster, sier han.

For Sems del er dette en fin måte å tilbringe pensjonisttilværelsen på.

- Det er en fin hobby å drive med på fritiden, og jeg koser meg med trav, sier han.

Må ha teft

- Hvor mye tid bruker dere på å lage travtips?

- For å være blant de beste tipserne må man bruke enormt mye tid på dette. Selv bruker jeg 10-12 timer i døgnet, og det har kostet meg mange kjærester.

- Det kreves mye av deg selv fordi du må følge med på alle løpene for å samle inn den informasjonen man trenger, og ekstra mye jobb blir det for meg som følger alle de nordiske løpene, sier Øyvind.

- Enkelte vil kanskje si jeg bruker for mye tid og penger på dette, men jeg har kontroll på spillene mine, selv om jeg er bitt  av travbasillen, sier Sem.

- Men Sem, du er jo lykkelig gift. Du får ikke beskjed om at trav tar for mye tid?

- Hun synes vel det kan bli litt mye av og til, men hun er faktisk en dyktig tipper selv,  og har vunnet en del. Jeg har uansett ikke tapt henne på travbanen, og det er jeg glad for, sier han.

- Hva skal til for å bli en god travtipper?

- Du må ha en teft for det, og legge ned sjela di i det.Trikset er å følge hestene og finne ut av form, flaks, styrker og svakheter for så å sette dem opp mot hverandre.

- Da kan du plukke ut de beste vinnerne. Det er jo ikke noe vits å holde på med dette hvis det blir et tapsprosjekt.

- Når det er sagt er trav den beste måten å vinne på hvis man klarer å følge med, selv om det tar enormt med tid. Jeg har selv ikke hatt en ferie på over ti år, og begynner å lengte etter det, sier Øvind.

- Hva sier folk når tipsene ikke går inn?

- La meg si det slik, man hører oftest fra folk når det går dårlig, men stort sett er folk hyggelige. Uansett er det jo ikke jeg som er hesten, ler Sem.Rex Rodney var størst


- Gjennom alle disse årene i travsporten. Hva er de beste minnene deres?

- Det er så mange forskjellige. Jeg smilte godt da Øyvinds selskap først dro inn 10 millioner og senere 13 millioner, men jeg var også svært stolt da Rex Rodney vant på Solvalla. Det er minner man aldri glemmer, sier Sem.

- At Rex Rodney, med en skrøpelig mor og far, vant på Solvalla i Sverige og samtidig knuste verdenseliten var enomt. Å slå svenskene på den tiden var omtrent umulig, og det betydde enormt for norsk travsport. Den stemningen som var på Solvallas eliteloppsdag var helt ubeskrivelig, sier Øyvind.Lysten lever videre


- Hvor lenge kommer dere til å fortsette?

- Lysten vil alltid være der. Det spørs jo på helsa, men foreløpig er den bra, og jeg har aldri tenkt på å slutte, sier Sem.

- Trav vil nok alltid være en del av mitt liv, men jeg har andre interesser også.

- I de siste årene har jeg startet å trene ordentlig godt, og jeg tror det påvirker tippinga mi også. Man blir ikke klar i topplokket av å sitte foran en pc hele dagen. Derfor spiller jeg squash og løfter vekter. Da fungerer kroppen godt senere, sier Øyvind.

 

Siste nytt i Sport

Lærerikt taekwondobesøk

Lærerikt taekwondobesøk

  • Taekwondo

Med budskapet «vi skaper vinnere for livet, ikke bare på idrettsbanen» har Grorud Taekwondo klubb de siste årene imponert mange.

Opprykk for Ellingsrud

Opprykk for Ellingsrud

  • Innebandy

Ut fra bildet skulle man tro at dette er en artikkel om et utdrikningslag. Det er imidlertid «fake news». Dette er Ellingsruds innebandyherrer som startet sesongen med to strake tap, men ikke har sett seg tilbake siden da. Etter helgens seier over Ull/Kisa kunne kompisgjengen feire opprykk til 2. di...

Ungdommens «Idrettens Hus»

Bjerke videregående skole og HSIL samarbeider:

Ungdommens «Idrettens Hus»

  • Idrettens Hus

En jury bestående av blant andre idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) og Stig André «Stigga» Berge fikk høre om tanker og ideer fra elever på Bjerke videregående skole til nye «Idrettens Hus – Nordbyen» på Rommen. Innspillene tas med videre i utviklingsprosessen.

 
Drømmen brast i siste runde

Drømmen brast i siste runde

  • ishockey

Hasle/Lørens hockeyherrer la igjen alt på isen mot Nidaros i siste serierunde, men heller ikke i år ble det Get-kvalik for de rødblå fra Lørenhallen.

Med NBA i blikket

Med NBA i blikket

  • Ammerud

Da Ammerud arrangerte basketcamp i høstferien var det grunnferdighetene som sto i sentrum. Men langt der fremme var det samtidig et klart mål som lokket hos deltakerne: Å bli proff basketspiller.

Brødre på vei mot verdenstoppen

Brødre på vei mot verdenstoppen

  • Taekwondo

Taekwondo er en verdensidrett med over 100 millioner utøvere. Nå herjer to brødre fra Groruddalen blant verdenseliten.

 
Trikse-Tobias vil<BR>ta tilbake tronen

Trikse-Tobias vil
ta tilbake tronen

  • Fotball

Tobias «Becs» Brandal Busæt går for en gangs skyld inn i et nytt år i utfordrerposisjon. Nå vil Refstad-utøveren trikse seg til topps på verdensrankingen igjen.

Roi de Groruddalen!

Roi de Groruddalen!

  • Håndball

Da Bjarte Myrhol var en liten pjokk som løp rundt på Vestli, slo han fast at han skulle bli verdensmester i keeper. Søndag var han nærmere enn noen gang da han ledet de norske håndballherrene til en sensasjonell og historisk sølvmedalje i håndball-VM. Gjennom sin innsats, væremåte og lederskap vant ...

Derbyet utsettes

Derbyet utsettes

Lokaloppgjøret mellom Grei og Sveivas innebandyherrer er utsatt inntil videre.

 
Satser mot EM i England

Satser mot EM i England

  • Alna ridesenter

Vestli-jenta Ine Nyhuus er en av landets fremste utøvere i den særdeles actionfylte hestesporten Mounted Games. Nå satser hun alt på å komme til europamesterskapet.

Hasle/Løren vant krigen på Løkka

Hasle/Løren vant krigen på Løkka

Hasle/Løren dro til Grünerhallen med ett mål for øyet: Bevise hvem som er best i byen. 60 minutter med iskrig senere lå sentrumsrivalene fra Grüner slagne igjen på isen.

VIF skal spille i Furuset Forum

VIF skal spille i Furuset Forum

Hockeyfans på både Furuset og Vålerenga kan endelig puste lettet ut. Vålerenga skal spille i Furuset Forum, og samtidig skal Oslos eneste private hockeyarena få en ordentlig ansiktsløftning.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!