To gamle travere

To gamle travere

 

I over 25 år har far og sønn Grøstad levert travtips til Akers Avis Groruddalen. Her kan du lese om hvordan det hele startet, og hvordan det har vært å være traveksperter gjennom en så lang periode.

Skrevet av:

Allerede som liten gutt på landet startet hesteinteressen for Sem Grøstad. Da han kom til Oslo hadde han lest om Bjerke travbane, dro opp, og ble værende.

- Da var mye gjort. Jeg ble kjent med travfolket og likte meg i miljøet. Jeg visste jo godt hva hest dreide seg om, men miljøet på Bjerke var meget hyggelig, sier han.

Etter hvert dro Sem med seg guttungen Øyvind på travbanen.

- Han syntes jo dette var moro. Vi begynte å gå sammen da han var rundt ni år.

Han startet å selge pølser på Bjerkebanen i meget ung alder, og etter hvert ble det til at han fikk noen av de voksne til å kjøpe bonger for seg, som han selv hadde satt opp.

- Allerede i denne unge alderen forsto man at Øyvind hadde blikk for travsporten, sier Sem.

Øyvind husker også barndomstiden godt.

- Jeg fikk en enorm interesse for travsporten, og det var her jeg startet å tjene mine første kroner. Jeg husker jeg fikk en femmer av pappa og investere i noen kuponger som ga meg 30-40 kroner. Da hadde jeg alltid litt lommepenger resten av uka.

- Etter hvert ble jeg også så engasjert at det gikk litt utover skolen. Jeg burde vel kanskje fulgt mer med i engelsktimen fremfor å lese programblad, ler han.

Øyvinds talent ble mer og mer kjent i travmiljøet og Akers Avis Groruddalen fikk tak i talentet.

- Det er vel 25 år siden nå, og jeg var rundt 20 den gangen. Det var en tippekonkurranse for bladene i hele Norge, og jeg vant den. Da var jeg innom kontoret til redaktør Kielland som lot meg få jobben.

- Det var starten på mange fine ungdomsår i avisen sammen med flere gode venner på huset, og det var samtidig mitt store springbrett ut i verden.

Avisen lå på Veitvet den gang, og jeg husker at vi kom løpende med tipsene som vi sto utenfor og kastet opp til redaksjonen i øverste etasje for at de skulle rekke å få dem med, ler han.

Dyr vannseng

I Akers Avis Groruddalen sto Øyvind Sem for en rekke gulltips, og fikk folk fra hele landet til å abonnere på avisen med de gode tipsene.

Likevel er det ett tips han husker bedre enn noen andre.

- Jeg leverte alltid indrefilettipsene i Akers Avis Groruddalen, og jeg holdt aldri noe tilbake. Selv om tipsene ga fine premier er det historien om da jeg leverte to kuponger til kontordamen i Akers Avis Groruddalen jeg husker best. Hun hadde akkurat kjøpt seg vannseng, og hadde bare råd til en av kupongene. Selvfølgelig var det den hun valgte bort som gikk inn til 60.000 kroner.

- Det må ha vært tidenes dyreste vannseng, ler han.

Far satte seg i sadelen

Etter fem år i avisens tjeneste flyttet Øyvind til Sverige for leve som proff travtipser. Da tok far Sem over tipsene her i avisen med god hjelp fra Øyvind i Sverige.

- Det var Øyvind som var spesialisten, og han kan jeg takke for mye. Men etter hvert fikk også jeg mer og mer trening på dette. Man forsøkte seg på å finne de beste tipsene, men jeg lærte fort at det kreves mye. Jeg hadde heller ikke den kontaktflaten som Øyvind hadde, men jeg ble god på å fange opp informasjon både her og der.

- Det har jo også blitt noen ordentlige vinnere på enkelte av tipsene. Det er hyggelig å få inn store premier til folk som bruker tipsene i avisen, sier Sem.

Lever av travtips

Etter fem år i Sverige, og suksesshistorier i bagasjen vendte Øyvind tilbake til Norge. Da startet han opp sin egen forretningsidé, nemlig travtelefonen som i dag blant annet brukes av flere av landets største TV-kanaler.

- Etter at jeg kom tilbake fra Sverige har det vært mitt eneste levebrød. Jeg har faste kunder som ringer telefonen hver eneste dag, og de to siste årene har jeg hatt en nettoinnekt på cirka 4 millioner for kundene mine.

- Leserne av Akers Avis Groruddalen har også nytt godt av spillene til pappa og meg. Vi har gitt dem flere store gevinster, sier han.

For Sems del er dette en fin måte å tilbringe pensjonisttilværelsen på.

- Det er en fin hobby å drive med på fritiden, og jeg koser meg med trav, sier han.

Må ha teft

- Hvor mye tid bruker dere på å lage travtips?

- For å være blant de beste tipserne må man bruke enormt mye tid på dette. Selv bruker jeg 10-12 timer i døgnet, og det har kostet meg mange kjærester.

- Det kreves mye av deg selv fordi du må følge med på alle løpene for å samle inn den informasjonen man trenger, og ekstra mye jobb blir det for meg som følger alle de nordiske løpene, sier Øyvind.

- Enkelte vil kanskje si jeg bruker for mye tid og penger på dette, men jeg har kontroll på spillene mine, selv om jeg er bitt  av travbasillen, sier Sem.

- Men Sem, du er jo lykkelig gift. Du får ikke beskjed om at trav tar for mye tid?

- Hun synes vel det kan bli litt mye av og til, men hun er faktisk en dyktig tipper selv,  og har vunnet en del. Jeg har uansett ikke tapt henne på travbanen, og det er jeg glad for, sier han.

- Hva skal til for å bli en god travtipper?

- Du må ha en teft for det, og legge ned sjela di i det.Trikset er å følge hestene og finne ut av form, flaks, styrker og svakheter for så å sette dem opp mot hverandre.

- Da kan du plukke ut de beste vinnerne. Det er jo ikke noe vits å holde på med dette hvis det blir et tapsprosjekt.

- Når det er sagt er trav den beste måten å vinne på hvis man klarer å følge med, selv om det tar enormt med tid. Jeg har selv ikke hatt en ferie på over ti år, og begynner å lengte etter det, sier Øvind.

- Hva sier folk når tipsene ikke går inn?

- La meg si det slik, man hører oftest fra folk når det går dårlig, men stort sett er folk hyggelige. Uansett er det jo ikke jeg som er hesten, ler Sem.

Rex Rodney var størst

- Gjennom alle disse årene i travsporten. Hva er de beste minnene deres?

- Det er så mange forskjellige. Jeg smilte godt da Øyvinds selskap først dro inn 10 millioner og senere 13 millioner, men jeg var også svært stolt da Rex Rodney vant på Solvalla. Det er minner man aldri glemmer, sier Sem.

- At Rex Rodney, med en skrøpelig mor og far, vant på Solvalla i Sverige og samtidig knuste verdenseliten var enomt. Å slå svenskene på den tiden var omtrent umulig, og det betydde enormt for norsk travsport. Den stemningen som var på Solvallas eliteloppsdag var helt ubeskrivelig, sier Øyvind.

Lysten lever videre

- Hvor lenge kommer dere til å fortsette?

- Lysten vil alltid være der. Det spørs jo på helsa, men foreløpig er den bra, og jeg har aldri tenkt på å slutte, sier Sem.

- Trav vil nok alltid være en del av mitt liv, men jeg har andre interesser også.

- I de siste årene har jeg startet å trene ordentlig godt, og jeg tror det påvirker tippinga mi også. Man blir ikke klar i topplokket av å sitte foran en pc hele dagen. Derfor spiller jeg squash og løfter vekter. Da fungerer kroppen godt senere, sier Øyvind.

 

Siste nytt i Sport

Ammerud møtte veggen

Ammerud møtte veggen

  • sport

Ammerud tok imot storfavoritt Kongsberg Miners til tirsdagkamp på Apalløkka. Mye har forandret seg siden fjoråret, og en svekket utgave av Ammerud klarte rett og slett ikke å henge med serielederen.

Herjet med GIF

Sveiva lekte seg til timålsseier i derbyet:

Herjet med GIF

  • Sveiva

Sveiva-lokomotivet ruller videre. Tirsdag ettermiddag fikk 300 tilskuere i Rommenhallen servert en oppvisning i innebandy da Gjelleråsen Fighters ble feid av parketten i det klassiske hatoppgjøret.

Maktdemonstrasjon

Maktdemonstrasjon

Hasle/Løren og Furuset barket onsdag kveld sammen til sesongens første lokalderby i Lørenhallen. Der viste hjemmelaget ordentlig muskler, og sendte «Ulva» hjem i skam med 0-8 i sekken.

 
Klassereisen

Seks år med blodslit har endelig betalt seg:

Klassereisen

  • Fotball

I helgen slo Kristiansund Ballklubb Sandefjord 3-2 og sikret seg seriegullet i OBOS-ligaen. Samtidig betyr det at Kalbakken-mannen Rocky Lekajs store drøm om spill i Tippeligaen endelig blir en realitet. Det var det ikke mange som hadde sett for seg da den unge driblefanten fra Greibanen snørte på s...

Hasle/Løren vil etablere seg i toppen

Hasle/Løren vil etablere seg i toppen

  • ishockey

Hasle/Løren hadde en sterk fjorårssesong, hvor de lenge kjempet om kvalik, før en liten formdupp gjorde at laget til slutt havnet på fjerdeplass. En aktiv sommer på overgangsmarkedet gjør at klubben igjen setter siktet høyt foran årets sesong.

Skal bite fra seg

Skal bite fra seg

  • ishockey

Etter noen mørke år tror Furuset Hockey at pila endelig peker oppover igjen. Tomme garderober og dårlig stemning er byttet ut med fulle rekker og spilleglede. Nå er det optimismen som rår i Forum.

 
Vestli satser høyt

Vestli satser høyt

  • Håndball

Søndag spiller Vestlis håndballherrer sin første kamp i 2. divisjon når Alta kommer på besøk til Stovnerhallen. Groruddølene, som rykket opp fra 3. divisjon i fjor, frykter imidlertid ingenting når de går løs på den nye sesongen. De mener selv de bør blande seg inn i toppstriden allerede nå...

Pøser inn penger til hall

Har du tips til saken?   Send e-post

Pøser inn penger
til hall på Grorud

  • Barn

Idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) har funnet fram 1,5 millioner kroner til prosjektering av flerbrukshallen på Grorud, som også har skiftet navn. Men det tar tid.

For full musikk på Grønland

For full musikk

  • Ungdom

I Sterling-huset på Grønland har sportsklubben endelig fått sitt eget musikkstudio. Det gleder ungdommen i nabolaget og klubben.

 
- Bli med og svøm

Svømmedagen: Badedammen lørdag fra 11.30

- Bli med og svøm

  • badedammen

I morgen, lørdag 20. august, har alle dalens barn mulighet til å lære om svømming og ta svømmeknappen. Da arrangeres nemlig den tradisjonsrike svømmedagen ved badedammen på Grorud.

Tøff start for Vestli

Tøff start for Vestli

Vestlis håndballherrer møtte veggen mot Herulf i første kamp av Vestli Cup 2016.

Rocky skifter beite

Skyter han sin nye klubb til Tippeligaen?

Rocky skifter beite

Kalbakken-mannen Rocky Lekaj er klar for opprykksjagende Kristiansund ballklubb. Målet er å sikre dem opprykk til Tippeligaen.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!