Veien til OL

Veien til OL

 

12. august går Rødtvedt-gutten Stig-André «Stigga» Berge ut i bryteringen under OL i Beijing. Her kan du lese om veien fra en liten pjokk til en av verdens beste brytere. En vei som meget mulig kan ende med OL-medalje til Groruddalen.

Skrevet av:

Allerede som en tre år liten pjokk kunne man se Groruddalens OL-håp på brytemattene. Broren var aktiv med bryting og hans far hadde også holdt på med sporten

- Egentlig ble jeg født på brytematta, jeg startet i hvertfall tidlig. Som ung gutt som så opp til storebror dilta jeg etter ham på treninger. Her prøvde jeg meg litt, og fikk litt juling, men jeg syntes det var stas. Det var her jeg fikk mitt første møte med bryting, og jeg minnes de gode dagene. Etter dette har jeg jo blitt værende på matta, sier «Stigga».

Etter hvert som tiden gikk utviklet «Stigga» seg til å bli en bryter som ikke bare de lokale kretsene i Groruddalen la merke til, men også de nasjonale og internasjonale brytekretsene.

- Når var det du skjønte at du var god?

- Det er vanskelig å svare på. Jeg vant jo alt i Norge, og stort sett alt i nordisk, mens jeg måtte utenlands for å oppleve tap. Da jeg var i 14-årsalderen vant jeg også noen turneringer i Polen.

- Det er mulig at jeg da skjønte at jeg kunne beherske sporten, og at jeg begynte å bli god. Når jeg hadde skjønt dette var det bare å fortsette, sier han.

Og nettopp dette oppsummerer «Stiggas» psyke på en fin måte. Han har aldri vært den som har latt seg knekke, og han streber alltid etter å nå målene sine, som alltid er høye.

- Det har alltid ligget i min natur at hvis jeg ikke har klart målene mine, blir jeg bare mer gira på å klare det til neste gang, forteller han.

Kunne blitt innebandy

At «Stigga» valgte å gå hele veien for å bli bryter er det nok ingen som angrer på, men han kunne fort endt opp med å bli innebandyspiller istedenfor.

- Jeg drev med mange idretter før. Både fotball, bryting og innebandy. Jeg husker godt da vi ble norgesmestre i innebandy med Grei, det var dødskult. Men alle idrettene tok fryktelig mye tid både for meg og foreldrene mine som fulgte meg overalt. Da jeg var 15 tok jeg valget og satset på brytinga. Her vant jeg alt som var, og samtidig følte jeg at det var den idretten som ga meg mest igjen.

- Jeg elsker å bli skikkelig sliten, og bryting var det riktige valget for meg, sier han.

Etter dette har «Stigga» gitt oss mange store prestasjoner å mimre tilbake på. Men hvilket minne husker han best selv?

- Det må bli den første gangen jeg var med i senior-EM. Jeg var 17 år, og hadde fått lov til å være med som læregutt av landslagstrener Jon Rønningen. Jeg hadde såvidt fått hår under armene, og gikk ut i ringen i Istanbul. Der satt det 12.000 gærne tyrkere å heiet meg fram til å slå en 29 år gammel svenske 9-1 i første kampen. Dette var enormt stort.

- Jeg husker fremdeles svenskene kom bort til meg. De var i vantro over at jeg bare var 17 år, ler han.

Kvalikk vs EM-sølv

- Hva er din største presentasjon på brytematta?

- Det begynner å bli litt å velge mellom. Jeg setter EM-sølvet mitt veldig høyt, men likevel synes jeg det er en like stor presentasjon at jeg kvalifiserte meg til OL. Selv om dette er store presentasjoner, har jeg fremdeles ikke fått det jeg trener for. Jeg skal ta et OL-gull, så jeg blir aldri helt fornøyd før jeg får det, sier han.

Gull?

I skrivende stund er det ca. en måned til «Stigga» får sjansen til å ta det gullet. Selv er han en optimistisk realist med tanke på sjansene sine.

- Gullet kan komme, men det er mye som skal klaffe. Både formen, vekt og humør vil avgjøre dette. Jeg har trent hele livet for dette, og selvfølgelig håper jeg at alt vil gå veien. Det er totalt 19 brytere som kan ta gull i min klasse, og nåløyet er ekstremt trangt.

- Slik som det har gått i det siste føler jeg at jeg er kapabel til å klare det. Det er mange i verden som frykter meg, men det er så lite som skiller fra førsteplass til sisteplass. Alle som er med er gode nok til gull, sier han.

- Er det gull som er målet?

- Det er medalje som er målet, og gull skal jeg ta i 2012. Når det er sagt kan jeg godt ta gullet nå. Da kan jeg cruise til et nytt gull i 2012 og kopiert Jon Rønningen, ler han, før han blir litt mer alvorlig.

- Jeg liker egentlig ikke å snakke så mye om medaljer enda. Jeg må gjøre jobben først, tenke kamp for kamp og omgang for omgang. Klarer jeg å gjøre det kan jeg klare gull, sier han.

Gull eller ikke, man skal ikke avfeie det stykke arbeid «Stigga» har lagt ned i treningstimer før OL. Spesielt den siste tiden har vært hektisk.

- Jeg landet på Gardermoen sent på kvelden etter at jeg kvalifiserte meg. Dagen etter var jeg på trening klokka 10.00. Etter dette har det vært fullt kjør hele veien. Jeg har vært frem og tilbake på treningsleire i Polen, og det har vært et jævla kjør med to til tre treninger hver eneste dag. Det har vært hektisk, men jeg elsker det for det, sier han.

Villdyret er snart løs

- Føler du deg klar for OL?

- Absolutt. Jeg vil gjerne si til hele Groruddalen at det bare er å benke seg foran tv-skjermen når jeg skal i ilden. Jeg er i mitt livs form, og dere skal få se en villmann fra dalen som lover å kline til alt han kan. Jeg går på matta den 12 august, og jeg kommer til å være et udyr, sier han.

 

Siste nytt i Sport

Med NBA i blikket

Med NBA i blikket

  • Ammerud

Da Ammerud arrangerte basketcamp i høstferien var det grunnferdighetene som sto i sentrum. Men langt der fremme var det samtidig et klart mål som lokket hos deltakerne: Å bli proff basketspiller.

Brødre på vei mot verdenstoppen

Brødre på vei mot verdenstoppen

  • Taekwondo

Taekwondo er en verdensidrett med over 100 millioner utøvere. Nå herjer to brødre fra Groruddalen blant verdenseliten.

Trikse-Tobias vil<BR>ta tilbake tronen

Trikse-Tobias vil
ta tilbake tronen

  • Fotball

Tobias «Becs» Brandal Busæt går for en gangs skyld inn i et nytt år i utfordrerposisjon. Nå vil Refstad-utøveren trikse seg til topps på verdensrankingen igjen.

 
Roi de Groruddalen!

Roi de Groruddalen!

  • Håndball

Da Bjarte Myrhol var en liten pjokk som løp rundt på Vestli, slo han fast at han skulle bli verdensmester i keeper. Søndag var han nærmere enn noen gang da han ledet de norske håndballherrene til en sensasjonell og historisk sølvmedalje i håndball-VM. Gjennom sin innsats, væremåte og lederskap vant ...

Derbyet utsettes

Derbyet utsettes

Lokaloppgjøret mellom Grei og Sveivas innebandyherrer er utsatt inntil videre.

Satser mot EM i England

Satser mot EM i England

  • Alna ridesenter

Vestli-jenta Ine Nyhuus er en av landets fremste utøvere i den særdeles actionfylte hestesporten Mounted Games. Nå satser hun alt på å komme til europamesterskapet.

 
Hasle/Løren vant krigen på Løkka

Hasle/Løren vant krigen på Løkka

Hasle/Løren dro til Grünerhallen med ett mål for øyet: Bevise hvem som er best i byen. 60 minutter med iskrig senere lå sentrumsrivalene fra Grüner slagne igjen på isen.

VIF skal spille i Furuset Forum

VIF skal spille i Furuset Forum

Hockeyfans på både Furuset og Vålerenga kan endelig puste lettet ut. Vålerenga skal spille i Furuset Forum, og samtidig skal Oslos eneste private hockeyarena få en ordentlig ansiktsløftning.

– Takk, Groruddalen!

– Takk, Groruddalen!

Stig-André «Stigga» Berge ble den store vinneren med sine tre priser under Idrettsgallaen på lørdag. Nå takker han alle groruddøler for god støtte og mange stemmer.

 
Høye ambisjoner og lave skuldre

Høye ambisjoner og lave skuldre

Chris Inglingstad følger håndballdrømmen, og drar nå til Lillestrøm for å kjenne på nivået i eliteserien.

Botta blir bok!

Botta blir bok!

  • Furuset

Tidenes kanskje aller største norske hockeyspiller, Bjørn «Botta» Skaare, vil aldri bli glemt av de som så ham spille. Nå har en ivrig forfattertrio bestemt seg for å endelig skrive den etterlengtede biografien om den mytiske Furuset-legenden.

Satser i Rommen

Satser i Rommen

  • Rommen

Med ansettelsen av trenerduoen Kjell Sverre Hansen Wold og Petter Halvorsen ønsker Rommen Sportsklubb å utvikle både spillere, A-lag og forening på Stovner. Målet er å få et unikt fotballtilbud i Groruddalen og på sikt ta opp konkurransen med dalens beste fotballag.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!