Vil bli best på to hjul

Vil bli best på to hjul

 

Roadraceren Henning Flathaug på Stovner kjørte tredje raskest av alle i Østerrike i helgen. Neste sesong blir det tyngre sykkel, og 20-åringen drømmer om å ta steget opp helt i MotoGP-klassen.

Skrevet av:

Stovner-gutten kjører i det åpne tyske mesterskapet som kalles IDM. I helga var han på Red Bull Ring-banen Østerrike. Der tok han en imponerende tredjeplass.

-  Jeg er veldig fornøyd med løpet og plasseringen. Egentlig er jeg best når det regner, og dette er en av mine beste løp på tørr asfalt, forteller Flathaug når Akers Avis besøker han hjemme i Tante Ulrikkes vei på Stovner.

20-åringen startet i syvende beste startspor, men han klarte å kjøre seg opp fem plasser. Etter halvkjørt IDM-sesong ligger Henning på fjerdeplass av rundt 20 kjørere. Ettersom Flathaug er fra Norge, takler han tøffe forhold bedre enn konkurrentene sine.

-  Jeg har lagkamerater som knapt har kjørt på regn, men jeg elsker at det er vått og glatt på banen. Da koser jeg meg virkelig, smiler han.

Har ikke lappen

Unggutten ble født inn i motosporten. Faren tok lappen omtrent samtidig som Flathaug ble født.

- Han begynte å interessere seg veldig for motorsport, og jeg har vært med mye rundt. Som 11-åring begynte jeg å kjøre selv og siden har interessen vært stor.

Henning har også en lillebror, Kenneth Flathaug, som er tre år yngre. Han drev lenge med roadracing, men nå har han valgt å ikke satse på idretten.

Nå kjører 20-åringen en Honda 125 CCM, som gjør 0-100 på omlag fire sekunder. Neste sesong er planen å kjøre 600 CCM.  

-  Jeg føler jeg er litt ferdig med 125 og jeg ønsker meg opp et hakk, forteller han.

Flathaug har foreløpig ikke førerkort til MC på vei.

-  Jeg har lov til å kjøre på bane, og jeg har ikke følt noe behov for å ta lappen egentlig, men jeg er i gang nå, forteller han.

Må trene mye

Helgens runde på Red Bull Ring var av det krevende slaget. Flathaug har aldri kjørt på den banen før og det er ingen fordel.

-  Jeg brukte mye tid på å studere banen på Youtube, men det blir ikke det samme uansett.

Løpslengdene er på cirka syv mil, og i 30 varmegrader med fullt utstyr kreves mye av førerne.

-  Det er varmt med langermet dress under sykkeldressen, i tillegg til hjelmen.

-  Hvor mye trener du?

-  Ganske mye. Jeg har mye fokus på kondisjonstrening og styrketrening i kjernemuskulaturen. Mange tror det bare er å sitte på sykkelen og kjøre, men det er slitsomt og veldig fysisk krevende, forteller gutten, som kjører svinger i 150 kilometer i timen.

En dyr idrett

Tidligere har pappa, Hårek, vært med som servicemann, men i mars signerte Flathaug med det nederlandske laget RV-Racing Team.  

-  Det er en tøffere hverdag og jeg får mye hardere tilbakemeldinger enn jeg gjorde tidligere, men det er ting jeg lærer av, forteller den tredobbelte Norgesmesteren.

-  Hvordan har det vært for pappa å bli sidesatt?

-  Jeg tror det går bra, men han blir litt klåfingret noen ganger. Han vil gjerne skru litt på sykkelen, ler han.

Å kjøre for et team er helt avgjørende i roadracing, som er en svært dyr sport. Flathaug har et budjsett på cirka 300.000 kroner hver sesong. Rundt 250.000 av disse får han sponset, men resten er han nødt til å betale selv.

- Nylig signerte jeg en hjelmsponsor. Alle monner drar og jeg må ta i mot den hjelpe jeg kan få.

-  Hva er målet?

-  Målet er helt klart å leve av dette, og drømmen er å få kjøre MotoGP, som er selve Formel 1-klassen i roadracing.

Jobber som elektriker

Til daglig jobber 20-åringen som elektriker hjemme i Oslo. Så lenge han ikke kan leve av å kjøre fort på to hjul, trives han godt med jobben her hjemme.

-  Heldigvis har jeg veldig fleksible og hyggelige arbeidsgivere. Hvis ikke hadde det blitt vanskelig å kombinere jobb med satsing, sier han.

Det blir ikke noen sommerferie på Flathaug i år. Han bruker alle sine fem ferieuker på å reise rundt å kjøre løp - i tillegg må han ta ytterligere permisjon.

-  Jeg er avhengig av jobben for å betale prisen det koster å drive med roadracing, forteller han.

I slutten av juli går neste runde av IDM-mesterskapet av stabelen i Nederland.

-  Det er en bane jeg liker godt, og jeg kommer til å kjøre for seier, sier han.

Har tryna litt

Å suse gjennom svinger i over 150 kilometer i timen er naturligvis forbundet med fare.

-  Alt handler om å kjøre gode svinger og å få med seg mest mulig fart ut på slettene. Det er en sekundstrid hele tiden og marginer er veldig avgjørende.

Til tross for den ekstreme farten på banen, har Flathaug fremdeles tilgode å skade seg alvorlig.

-  Jeg har selvfølgelig tryna noen ganger og jeg har dratt på meg noen hjernerystelser, men jeg har ennå ikke brukket noe, og det er ganske unikt i roadracing, sier han og legger til:

-  Men det kommer nok en dag. Det er svært få dødsulykker og det er ikke noe jeg kan gå rundt og være spesielt bekymret for, sier han.

Mamma Bente er ikke like entusiastisk når sønnen kjører løp.

-  Hun har ennå ikke sett et helt løp. Mamma holder seg for øynene, og det er helt greit, ler Flathaug.

Siste nytt i Sport

Brødre på vei mot verdenstoppen

Brødre på vei mot verdenstoppen

  • Taekwondo

Taekwondo er en verdensidrett med over 100 millioner utøvere. Nå herjer to brødre fra Groruddalen blant verdenseliten.

Trikse-Tobias vil<BR>ta tilbake tronen

Trikse-Tobias vil
ta tilbake tronen

  • Fotball

Tobias «Becs» Brandal Busæt går for en gangs skyld inn i et nytt år i utfordrerposisjon. Nå vil Refstad-utøveren trikse seg til topps på verdensrankingen igjen.

Roi de Groruddalen!

Roi de Groruddalen!

  • Håndball

Da Bjarte Myrhol var en liten pjokk som løp rundt på Vestli, slo han fast at han skulle bli verdensmester i keeper. Søndag var han nærmere enn noen gang da han ledet de norske håndballherrene til en sensasjonell og historisk sølvmedalje i håndball-VM. Gjennom sin innsats, væremåte og lederskap vant ...

 
Derbyet utsettes

Derbyet utsettes

Lokaloppgjøret mellom Grei og Sveivas innebandyherrer er utsatt inntil videre.

Satser mot EM i England

Satser mot EM i England

  • Alna ridesenter

Vestli-jenta Ine Nyhuus er en av landets fremste utøvere i den særdeles actionfylte hestesporten Mounted Games. Nå satser hun alt på å komme til europamesterskapet.

Hasle/Løren vant krigen på Løkka

Hasle/Løren vant krigen på Løkka

Hasle/Løren dro til Grünerhallen med ett mål for øyet: Bevise hvem som er best i byen. 60 minutter med iskrig senere lå sentrumsrivalene fra Grüner slagne igjen på isen.

 
VIF skal spille i Furuset Forum

VIF skal spille i Furuset Forum

Hockeyfans på både Furuset og Vålerenga kan endelig puste lettet ut. Vålerenga skal spille i Furuset Forum, og samtidig skal Oslos eneste private hockeyarena få en ordentlig ansiktsløftning.

– Takk, Groruddalen!

– Takk, Groruddalen!

Stig-André «Stigga» Berge ble den store vinneren med sine tre priser under Idrettsgallaen på lørdag. Nå takker han alle groruddøler for god støtte og mange stemmer.

Høye ambisjoner og lave skuldre

Høye ambisjoner og lave skuldre

Chris Inglingstad følger håndballdrømmen, og drar nå til Lillestrøm for å kjenne på nivået i eliteserien.

 
Botta blir bok!

Botta blir bok!

  • Furuset

Tidenes kanskje aller største norske hockeyspiller, Bjørn «Botta» Skaare, vil aldri bli glemt av de som så ham spille. Nå har en ivrig forfattertrio bestemt seg for å endelig skrive den etterlengtede biografien om den mytiske Furuset-legenden.

Satser i Rommen

Satser i Rommen

  • Rommen

Med ansettelsen av trenerduoen Kjell Sverre Hansen Wold og Petter Halvorsen ønsker Rommen Sportsklubb å utvikle både spillere, A-lag og forening på Stovner. Målet er å få et unikt fotballtilbud i Groruddalen og på sikt ta opp konkurransen med dalens beste fotballag.

Sveiva fikk sin revansj

Sveiva fikk sin revansj

  • Sveiva

Det var mer enn bare poengene som sto på spill da Grei tok i mot Sveiva til hatoppgjør i kvinnenes eliteserie.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!