Vil bli best på to hjul

Vil bli best på to hjul

 

Roadraceren Henning Flathaug på Stovner kjørte tredje raskest av alle i Østerrike i helgen. Neste sesong blir det tyngre sykkel, og 20-åringen drømmer om å ta steget opp helt i MotoGP-klassen.

Skrevet av:

Stovner-gutten kjører i det åpne tyske mesterskapet som kalles IDM. I helga var han på Red Bull Ring-banen Østerrike. Der tok han en imponerende tredjeplass.

-  Jeg er veldig fornøyd med løpet og plasseringen. Egentlig er jeg best når det regner, og dette er en av mine beste løp på tørr asfalt, forteller Flathaug når Akers Avis besøker han hjemme i Tante Ulrikkes vei på Stovner.

20-åringen startet i syvende beste startspor, men han klarte å kjøre seg opp fem plasser. Etter halvkjørt IDM-sesong ligger Henning på fjerdeplass av rundt 20 kjørere. Ettersom Flathaug er fra Norge, takler han tøffe forhold bedre enn konkurrentene sine.

-  Jeg har lagkamerater som knapt har kjørt på regn, men jeg elsker at det er vått og glatt på banen. Da koser jeg meg virkelig, smiler han.

Har ikke lappen

Unggutten ble født inn i motosporten. Faren tok lappen omtrent samtidig som Flathaug ble født.

- Han begynte å interessere seg veldig for motorsport, og jeg har vært med mye rundt. Som 11-åring begynte jeg å kjøre selv og siden har interessen vært stor.

Henning har også en lillebror, Kenneth Flathaug, som er tre år yngre. Han drev lenge med roadracing, men nå har han valgt å ikke satse på idretten.

Nå kjører 20-åringen en Honda 125 CCM, som gjør 0-100 på omlag fire sekunder. Neste sesong er planen å kjøre 600 CCM.  

-  Jeg føler jeg er litt ferdig med 125 og jeg ønsker meg opp et hakk, forteller han.

Flathaug har foreløpig ikke førerkort til MC på vei.

-  Jeg har lov til å kjøre på bane, og jeg har ikke følt noe behov for å ta lappen egentlig, men jeg er i gang nå, forteller han.

Må trene mye

Helgens runde på Red Bull Ring var av det krevende slaget. Flathaug har aldri kjørt på den banen før og det er ingen fordel.

-  Jeg brukte mye tid på å studere banen på Youtube, men det blir ikke det samme uansett.

Løpslengdene er på cirka syv mil, og i 30 varmegrader med fullt utstyr kreves mye av førerne.

-  Det er varmt med langermet dress under sykkeldressen, i tillegg til hjelmen.

-  Hvor mye trener du?

-  Ganske mye. Jeg har mye fokus på kondisjonstrening og styrketrening i kjernemuskulaturen. Mange tror det bare er å sitte på sykkelen og kjøre, men det er slitsomt og veldig fysisk krevende, forteller gutten, som kjører svinger i 150 kilometer i timen.

En dyr idrett

Tidligere har pappa, Hårek, vært med som servicemann, men i mars signerte Flathaug med det nederlandske laget RV-Racing Team.  

-  Det er en tøffere hverdag og jeg får mye hardere tilbakemeldinger enn jeg gjorde tidligere, men det er ting jeg lærer av, forteller den tredobbelte Norgesmesteren.

-  Hvordan har det vært for pappa å bli sidesatt?

-  Jeg tror det går bra, men han blir litt klåfingret noen ganger. Han vil gjerne skru litt på sykkelen, ler han.

Å kjøre for et team er helt avgjørende i roadracing, som er en svært dyr sport. Flathaug har et budjsett på cirka 300.000 kroner hver sesong. Rundt 250.000 av disse får han sponset, men resten er han nødt til å betale selv.

- Nylig signerte jeg en hjelmsponsor. Alle monner drar og jeg må ta i mot den hjelpe jeg kan få.

-  Hva er målet?

-  Målet er helt klart å leve av dette, og drømmen er å få kjøre MotoGP, som er selve Formel 1-klassen i roadracing.

Jobber som elektriker

Til daglig jobber 20-åringen som elektriker hjemme i Oslo. Så lenge han ikke kan leve av å kjøre fort på to hjul, trives han godt med jobben her hjemme.

-  Heldigvis har jeg veldig fleksible og hyggelige arbeidsgivere. Hvis ikke hadde det blitt vanskelig å kombinere jobb med satsing, sier han.

Det blir ikke noen sommerferie på Flathaug i år. Han bruker alle sine fem ferieuker på å reise rundt å kjøre løp - i tillegg må han ta ytterligere permisjon.

-  Jeg er avhengig av jobben for å betale prisen det koster å drive med roadracing, forteller han.

I slutten av juli går neste runde av IDM-mesterskapet av stabelen i Nederland.

-  Det er en bane jeg liker godt, og jeg kommer til å kjøre for seier, sier han.

Har tryna litt

Å suse gjennom svinger i over 150 kilometer i timen er naturligvis forbundet med fare.

-  Alt handler om å kjøre gode svinger og å få med seg mest mulig fart ut på slettene. Det er en sekundstrid hele tiden og marginer er veldig avgjørende.

Til tross for den ekstreme farten på banen, har Flathaug fremdeles tilgode å skade seg alvorlig.

-  Jeg har selvfølgelig tryna noen ganger og jeg har dratt på meg noen hjernerystelser, men jeg har ennå ikke brukket noe, og det er ganske unikt i roadracing, sier han og legger til:

-  Men det kommer nok en dag. Det er svært få dødsulykker og det er ikke noe jeg kan gå rundt og være spesielt bekymret for, sier han.

Mamma Bente er ikke like entusiastisk når sønnen kjører løp.

-  Hun har ennå ikke sett et helt løp. Mamma holder seg for øynene, og det er helt greit, ler Flathaug.

Siste nytt i Sport

Ammerud møtte veggen

Ammerud møtte veggen

Ammerud tok imot storfavoritt Kongsberg Miners til tirsdagkamp på Apalløkka. Mye har forandret seg siden fjoråret, og en svekket utgave av Ammerud klarte rett og slett ikke å henge med serielederen.

Herjet med GIF

Sveiva lekte seg til timålsseier i derbyet:

Herjet med GIF

  • Sveiva

Sveiva-lokomotivet ruller videre. Tirsdag ettermiddag fikk 300 tilskuere i Rommenhallen servert en oppvisning i innebandy da Gjelleråsen Fighters ble feid av parketten i det klassiske hatoppgjøret.

Maktdemonstrasjon

Maktdemonstrasjon

Hasle/Løren og Furuset barket onsdag kveld sammen til sesongens første lokalderby i Lørenhallen. Der viste hjemmelaget ordentlig muskler, og sendte «Ulva» hjem i skam med 0-8 i sekken.

 
Klassereisen

Seks år med blodslit har endelig betalt seg:

Klassereisen

  • Fotball

I helgen slo Kristiansund Ballklubb Sandefjord 3-2 og sikret seg seriegullet i OBOS-ligaen. Samtidig betyr det at Kalbakken-mannen Rocky Lekajs store drøm om spill i Tippeligaen endelig blir en realitet. Det var det ikke mange som hadde sett for seg da den unge driblefanten fra Greibanen snørte på s...

Hasle/Løren vil etablere seg i toppen

Hasle/Løren vil etablere seg i toppen

  • ishockey

Hasle/Løren hadde en sterk fjorårssesong, hvor de lenge kjempet om kvalik, før en liten formdupp gjorde at laget til slutt havnet på fjerdeplass. En aktiv sommer på overgangsmarkedet gjør at klubben igjen setter siktet høyt foran årets sesong.

Skal bite fra seg

Skal bite fra seg

  • ishockey

Etter noen mørke år tror Furuset Hockey at pila endelig peker oppover igjen. Tomme garderober og dårlig stemning er byttet ut med fulle rekker og spilleglede. Nå er det optimismen som rår i Forum.

 
Vestli satser høyt

Vestli satser høyt

  • Håndball

Søndag spiller Vestlis håndballherrer sin første kamp i 2. divisjon når Alta kommer på besøk til Stovnerhallen. Groruddølene, som rykket opp fra 3. divisjon i fjor, frykter imidlertid ingenting når de går løs på den nye sesongen. De mener selv de bør blande seg inn i toppstriden allerede nå...

Pøser inn penger til hall

Har du tips til saken?   Send e-post

Pøser inn penger
til hall på Grorud

  • Barn

Idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) har funnet fram 1,5 millioner kroner til prosjektering av flerbrukshallen på Grorud, som også har skiftet navn. Men det tar tid.

For full musikk på Grønland

For full musikk

  • Ungdom

I Sterling-huset på Grønland har sportsklubben endelig fått sitt eget musikkstudio. Det gleder ungdommen i nabolaget og klubben.

 
- Bli med og svøm

Svømmedagen: Badedammen lørdag fra 11.30

- Bli med og svøm

  • badedammen

I morgen, lørdag 20. august, har alle dalens barn mulighet til å lære om svømming og ta svømmeknappen. Da arrangeres nemlig den tradisjonsrike svømmedagen ved badedammen på Grorud.

Tøff start for Vestli

Tøff start for Vestli

Vestlis håndballherrer møtte veggen mot Herulf i første kamp av Vestli Cup 2016.

Rocky skifter beite

Skyter han sin nye klubb til Tippeligaen?

Rocky skifter beite

Kalbakken-mannen Rocky Lekaj er klar for opprykksjagende Kristiansund ballklubb. Målet er å sikre dem opprykk til Tippeligaen.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!