Vinnerskallen

Vinnerskallen

 

OBK-bryteren Stig-André «Stigga» Berge finpusset hodet og sin mentale innstilling før det siste kvalifiseringsstevnet. Belønningen ble OL-plass i London.

Skrevet av:

- Dette er helt sinnsykt. Jeg klarer ikke sette andre ord på det, en ubeskrivelig følelse. Etter forrige OL, hvor jeg røk ut etter fire minutter, forbannet jeg meg selv på at jeg skulle tilbake. Jeg har svetta og blødd i fire år for å være der jeg er nå.

- Mange ganger føler jeg at jeg har fått lite igjen for strevet, men akkurat nå er det verdt det. Jeg har aldri mistet troen på meg selv, og nå får jeg igjen for alt jeg har ofret, sier en rørt Stig-André «Stigga» Berge til Akers Avis Groruddalen.

Lørdag var han i aksjon i klasse 60 kilo i Finland, i det siste OL-kvalifiseringsstevnet. Der kom han seg helt til finalen, hvor han tapte mot georgiske Tap Revas Lashki. Det betydde imidlertid lite ettersom begge finalistene sikret deltakelse i OL til sommeren.

- Det er ikke mange som forstår hvor stor den prestasjonen egentlig er. Det ligger så mye jobbing bak dette resultatet, og nåløyet for å komme med i OL er så trangt. Årets Europamester klarte det ikke, heller ingen av medaljevinnerne fra forrige OL klarte det. Det sier litt om nivået. Kvalifiseringen til disse olympiske lekene var tøffere enn kvalifiseringen til Beijing.

- Jeg er utrolig stolt over at jeg skal være med og representere Groruddalen og Norge, sier Rødtvet-mannen som skal delta i sitt andre OL.

- Uovervinnelig

Stig-André Berge merket tidlig at dagen var hans på lørdag.

- Jeg våknet tidlig og følte meg uovervinnelig. Jeg smilte, lo og det sprutet energi av meg. Når jeg har de dagene vet jeg at det er vanskelig å slå meg. Vinnerskallen var tilbake. Jeg var selvsikker til tusen, og gledet meg til å gi jernet. OL-plassen skulle bli min. Akkurat som det var bestemt på forhånd, sier han.

Berge innledet med seier over Ruslan Tiumenbaev (bronsemedalje fra OL i Beijing i 2008 og asiatisk mester fra 2008) fra Kirgisistan på poeng 1-0 og 1-0. Deretter ble det seier over Matias Vladimioros (femteplass fra junior-VM i 2011) fra Hellas på poeng 3-1 og 1-0.

I semifinalen ventet den erfarne bryteren Dishod Aripov fra Uzbekistan. Aripov var verdensmester så tidlig som i 2001, og tok VM-sølv i 2009. Dessuten var han asiatisk mester fra 2011. Likevel kunne han ikke gjøre noe med Berge som vant 2-0 og 2-0 på poeng.

I finalen tapte Berge 0-2 og 0-2 mot Tap Revas Laskhi som ble europamester i 2011.

Uansett, andreplass i dette selskapet med 26 nasjonsbrytere, er noe man bør være stolt av. Stig-André viste at han er med i verdenseliten, og gjorde seg fullt fortjent til OL-deltakelse.

Hylles

Det mener også trener Kjell Karlsen.

- Hva var det jeg sa? Jeg har hele veien sagt at Stig-André kom til å klare det. Selv da jeg så trekningen forholdt jeg meg rolig. Han hadde virkelig dagen, og bestemte seg for å klare OL-plassen. Det var herlig å se ham i aksjon. Han var nesten ustoppelig. Fullt fortjent at han reiste hjem med OL-plass, og herlige jubelscener da han vant semifinalen og sikret plassen, sier Karlsen.

Også OBK-veteran Terje Johnsen var en stolt mann da Berge vendte hjem med OL-billett.

- Jeg vet hvor mye trening som må til for å komme dit Stig-André er nå. Jeg er meget stolt og rørt over at han skal delta i sitt andre OL. Ikke minst er jeg glad for at han innfridde. En ekstra honnør må sendes til «Stiggas» to gode trenere Rune Pedersen og Kjell Karlsen, sier Johnsen.

Stig-André Berge er OBKs andre OL-utøver gjennom tidene. Jon Rønningen deltok i 1984 og ble nummer fem i sin vektklasse. Han vant OL i 1988 og i 1992, men gikk da for Kolbotn bryteklubb.

Ny tatovering

Stig-André har lovet seg selv en ny OL-tatovering dersom han kvalifiserte seg igjen.

- Den tatoveringen skal jeg ta fortest mulig. Jeg må bare sjekke kontoen først, ler han.

Ellers skal «Stigga» slappe av noen dager før han starter oppbyggingen mot OL.

- Jeg skal forholde meg rolig fram til søndag. Akkurat nå har jeg nesten ikke energi igjen. Deretter skal jeg bygge meg opp igjen med treningssamlinger hvor jeg leier inn sparringer. Jeg skal også delta på to turneringer før OL, sier Berge.

 

Takker mentaltreneren

Stig-André «Stigga» Berge mener det er mange han skylder en takk for å ha nådd målet sitt om OL-deltakelse. Likevel fremhever han folkene i klubben og Erik Bertrand, som er hans mentale trener.

- Uten alle i klubben kunne jeg ikke klart dette. Likevel vil jeg gi en ekstra honnør til min mentale trener Erik Bertrand. Han har gjort meg utrolig sterk i hodet. Det å kvalifisere seg på siste forsøk er en bragd i seg selv. Da må du være god i skallen. Gjennom Erik har jeg lært meg å tenke riktig når det virkelig gjelder. Det gir meg et fortrinn i brytingen. Jeg er ham evig takknemlig, sier Berge.

Bertrand er glad på Stig-Andrés vegne.

- Det Stig-André gjorde i helgen var en helt enorm prestasjon. Bryting er en verdensidrett, og å kvalifisere seg til OL er noe kun de aller beste gjør.

- Jeg har hatt gleden av å jobbe med mange gode idrettsutøvere gjennom min karriere. Stig-André har jeg jobbet med i fem år, og han er en utøver jeg virkelig unner dette. Han har lagt ned så mye arbeid, sprer så mye positivitet og engasjement rundt seg. Det smitter over. Jeg er glad for at han gradvis har fått en stor mental utvikling. Det har vært både givende og motiverende å jobbe med ham, sier Bertrand.

- Hvordan har dere jobbet sammen?

- Det har blitt mange samtaler opp igjennom. Det hele går på bevisstgjøring, og å bruke tankene riktig. På Stig-Andrés nivå ligger alle i toppen relativt jevnt når det kommer til styrke og teknikk. Da er det som regel hodet som avgjør. Stig-André skal være best i alt, og han må tenke det rette før, under og etter kamp, sier Bertrand, som har jobbet med flere av landets største idrettsutøvere de siste årene.

 

Siste nytt i Sport

Drømmen brast i siste runde

Drømmen brast i siste runde

  • ishockey

Hasle/Lørens hockeyherrer la igjen alt på isen mot Nidaros i siste serierunde, men heller ikke i år ble det Get-kvalik for de rødblå fra Lørenhallen.

Med NBA i blikket

Med NBA i blikket

  • Ammerud

Da Ammerud arrangerte basketcamp i høstferien var det grunnferdighetene som sto i sentrum. Men langt der fremme var det samtidig et klart mål som lokket hos deltakerne: Å bli proff basketspiller.

Brødre på vei mot verdenstoppen

Brødre på vei mot verdenstoppen

  • Taekwondo

Taekwondo er en verdensidrett med over 100 millioner utøvere. Nå herjer to brødre fra Groruddalen blant verdenseliten.

 
Trikse-Tobias vil<BR>ta tilbake tronen

Trikse-Tobias vil
ta tilbake tronen

  • Fotball

Tobias «Becs» Brandal Busæt går for en gangs skyld inn i et nytt år i utfordrerposisjon. Nå vil Refstad-utøveren trikse seg til topps på verdensrankingen igjen.

Roi de Groruddalen!

Roi de Groruddalen!

  • Håndball

Da Bjarte Myrhol var en liten pjokk som løp rundt på Vestli, slo han fast at han skulle bli verdensmester i keeper. Søndag var han nærmere enn noen gang da han ledet de norske håndballherrene til en sensasjonell og historisk sølvmedalje i håndball-VM. Gjennom sin innsats, væremåte og lederskap vant ...

Derbyet utsettes

Derbyet utsettes

Lokaloppgjøret mellom Grei og Sveivas innebandyherrer er utsatt inntil videre.

 
Satser mot EM i England

Satser mot EM i England

  • Alna ridesenter

Vestli-jenta Ine Nyhuus er en av landets fremste utøvere i den særdeles actionfylte hestesporten Mounted Games. Nå satser hun alt på å komme til europamesterskapet.

Hasle/Løren vant krigen på Løkka

Hasle/Løren vant krigen på Løkka

Hasle/Løren dro til Grünerhallen med ett mål for øyet: Bevise hvem som er best i byen. 60 minutter med iskrig senere lå sentrumsrivalene fra Grüner slagne igjen på isen.

VIF skal spille i Furuset Forum

VIF skal spille i Furuset Forum

Hockeyfans på både Furuset og Vålerenga kan endelig puste lettet ut. Vålerenga skal spille i Furuset Forum, og samtidig skal Oslos eneste private hockeyarena få en ordentlig ansiktsløftning.

 
– Takk, Groruddalen!

– Takk, Groruddalen!

Stig-André «Stigga» Berge ble den store vinneren med sine tre priser under Idrettsgallaen på lørdag. Nå takker han alle groruddøler for god støtte og mange stemmer.

Høye ambisjoner og lave skuldre

Høye ambisjoner og lave skuldre

Chris Inglingstad følger håndballdrømmen, og drar nå til Lillestrøm for å kjenne på nivået i eliteserien.

Botta blir bok!

Botta blir bok!

  • Furuset

Tidenes kanskje aller største norske hockeyspiller, Bjørn «Botta» Skaare, vil aldri bli glemt av de som så ham spille. Nå har en ivrig forfattertrio bestemt seg for å endelig skrive den etterlengtede biografien om den mytiske Furuset-legenden.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!