ANNONSE

Vinnerskallen

Vinnerskallen

 

OBK-bryteren Stig-André «Stigga» Berge finpusset hodet og sin mentale innstilling før det siste kvalifiseringsstevnet. Belønningen ble OL-plass i London.

- Dette er helt sinnsykt. Jeg klarer ikke sette andre ord på det, en ubeskrivelig følelse. Etter forrige OL, hvor jeg røk ut etter fire minutter, forbannet jeg meg selv på at jeg skulle tilbake. Jeg har svetta og blødd i fire år for å være der jeg er nå.

- Mange ganger føler jeg at jeg har fått lite igjen for strevet, men akkurat nå er det verdt det. Jeg har aldri mistet troen på meg selv, og nå får jeg igjen for alt jeg har ofret, sier en rørt Stig-André «Stigga» Berge til Akers Avis Groruddalen.

Lørdag var han i aksjon i klasse 60 kilo i Finland, i det siste OL-kvalifiseringsstevnet. Der kom han seg helt til finalen, hvor han tapte mot georgiske Tap Revas Lashki. Det betydde imidlertid lite ettersom begge finalistene sikret deltakelse i OL til sommeren.

- Det er ikke mange som forstår hvor stor den prestasjonen egentlig er. Det ligger så mye jobbing bak dette resultatet, og nåløyet for å komme med i OL er så trangt. Årets Europamester klarte det ikke, heller ingen av medaljevinnerne fra forrige OL klarte det. Det sier litt om nivået. Kvalifiseringen til disse olympiske lekene var tøffere enn kvalifiseringen til Beijing.

- Jeg er utrolig stolt over at jeg skal være med og representere Groruddalen og Norge, sier Rødtvet-mannen som skal delta i sitt andre OL.

- Uovervinnelig

Stig-André Berge merket tidlig at dagen var hans på lørdag.

- Jeg våknet tidlig og følte meg uovervinnelig. Jeg smilte, lo og det sprutet energi av meg. Når jeg har de dagene vet jeg at det er vanskelig å slå meg. Vinnerskallen var tilbake. Jeg var selvsikker til tusen, og gledet meg til å gi jernet. OL-plassen skulle bli min. Akkurat som det var bestemt på forhånd, sier han.

Berge innledet med seier over Ruslan Tiumenbaev (bronsemedalje fra OL i Beijing i 2008 og asiatisk mester fra 2008) fra Kirgisistan på poeng 1-0 og 1-0. Deretter ble det seier over Matias Vladimioros (femteplass fra junior-VM i 2011) fra Hellas på poeng 3-1 og 1-0.

I semifinalen ventet den erfarne bryteren Dishod Aripov fra Uzbekistan. Aripov var verdensmester så tidlig som i 2001, og tok VM-sølv i 2009. Dessuten var han asiatisk mester fra 2011. Likevel kunne han ikke gjøre noe med Berge som vant 2-0 og 2-0 på poeng.

I finalen tapte Berge 0-2 og 0-2 mot Tap Revas Laskhi som ble europamester i 2011.

Uansett, andreplass i dette selskapet med 26 nasjonsbrytere, er noe man bør være stolt av. Stig-André viste at han er med i verdenseliten, og gjorde seg fullt fortjent til OL-deltakelse.

Hylles

Det mener også trener Kjell Karlsen.

- Hva var det jeg sa? Jeg har hele veien sagt at Stig-André kom til å klare det. Selv da jeg så trekningen forholdt jeg meg rolig. Han hadde virkelig dagen, og bestemte seg for å klare OL-plassen. Det var herlig å se ham i aksjon. Han var nesten ustoppelig. Fullt fortjent at han reiste hjem med OL-plass, og herlige jubelscener da han vant semifinalen og sikret plassen, sier Karlsen.

Også OBK-veteran Terje Johnsen var en stolt mann da Berge vendte hjem med OL-billett.

- Jeg vet hvor mye trening som må til for å komme dit Stig-André er nå. Jeg er meget stolt og rørt over at han skal delta i sitt andre OL. Ikke minst er jeg glad for at han innfridde. En ekstra honnør må sendes til «Stiggas» to gode trenere Rune Pedersen og Kjell Karlsen, sier Johnsen.

Stig-André Berge er OBKs andre OL-utøver gjennom tidene. Jon Rønningen deltok i 1984 og ble nummer fem i sin vektklasse. Han vant OL i 1988 og i 1992, men gikk da for Kolbotn bryteklubb.

Ny tatovering

Stig-André har lovet seg selv en ny OL-tatovering dersom han kvalifiserte seg igjen.

- Den tatoveringen skal jeg ta fortest mulig. Jeg må bare sjekke kontoen først, ler han.

Ellers skal «Stigga» slappe av noen dager før han starter oppbyggingen mot OL.

- Jeg skal forholde meg rolig fram til søndag. Akkurat nå har jeg nesten ikke energi igjen. Deretter skal jeg bygge meg opp igjen med treningssamlinger hvor jeg leier inn sparringer. Jeg skal også delta på to turneringer før OL, sier Berge.

 

Takker mentaltreneren

Stig-André «Stigga» Berge mener det er mange han skylder en takk for å ha nådd målet sitt om OL-deltakelse. Likevel fremhever han folkene i klubben og Erik Bertrand, som er hans mentale trener.

- Uten alle i klubben kunne jeg ikke klart dette. Likevel vil jeg gi en ekstra honnør til min mentale trener Erik Bertrand. Han har gjort meg utrolig sterk i hodet. Det å kvalifisere seg på siste forsøk er en bragd i seg selv. Da må du være god i skallen. Gjennom Erik har jeg lært meg å tenke riktig når det virkelig gjelder. Det gir meg et fortrinn i brytingen. Jeg er ham evig takknemlig, sier Berge.

Bertrand er glad på Stig-Andrés vegne.

- Det Stig-André gjorde i helgen var en helt enorm prestasjon. Bryting er en verdensidrett, og å kvalifisere seg til OL er noe kun de aller beste gjør.

- Jeg har hatt gleden av å jobbe med mange gode idrettsutøvere gjennom min karriere. Stig-André har jeg jobbet med i fem år, og han er en utøver jeg virkelig unner dette. Han har lagt ned så mye arbeid, sprer så mye positivitet og engasjement rundt seg. Det smitter over. Jeg er glad for at han gradvis har fått en stor mental utvikling. Det har vært både givende og motiverende å jobbe med ham, sier Bertrand.

- Hvordan har dere jobbet sammen?

- Det har blitt mange samtaler opp igjennom. Det hele går på bevisstgjøring, og å bruke tankene riktig. På Stig-Andrés nivå ligger alle i toppen relativt jevnt når det kommer til styrke og teknikk. Da er det som regel hodet som avgjør. Stig-André skal være best i alt, og han må tenke det rette før, under og etter kamp, sier Bertrand, som har jobbet med flere av landets største idrettsutøvere de siste årene.

 

Siste nytt i Sport

Pur fotballglede!

Forrige uke var Grorud kunstgress åsted for årets mest konsentrerte samling fotballglede, da over 300 barnehagebarn fra bydelen fylte banen til randen. Klissvåte og superblide, fotball er moro!

ANNONSE
Reddet uavgjort mot Alta

Grorud så lenge ut til å styre mot tap hjemme mot Alta, men da er det godt å ha flere blad Kastrati i stallen!

 
Skremte vettet av Urædd

Grei Kvinner Elite har slitt så langt i sesongen, men da Urædd kom på cup-besøk fremsto Groruddalens beste fotballdamer plutselig som et helt nytt lag.

Full kontroll mot Follo

Follo har vært i siget de siste kampene, men i Grorud idrettspark ble de for smågutter å regne. De gulkledde fra Groruddalen gjorde stort sett som de ville og tok hjem en enkel seier.

Exit i cupen

Det ble bare nesten for Grorud hjemme mot Elverum.

 
ANNONSE