ANNONSE
Groruddalen

Ett år med korona:

Åpen folkekirke i et nedstengt samfunn - og låste dører på seniorsentret

Ett år har gått siden kirken i Groruddalen har kunnet gjennomføre normale gudstjenester, vielser og begravelser. Prost Øyvind Stabrun sier man har gjort sitt aller beste i en utfordrende situasjon. Samtidig er han bekymret for hvordan vi nå kommer til å møte et gradvis gjenåpnet samfunn.

Publisert:

ANNONSE

– Dette året har rammet verden hardt. Og det har rammet Groruddalen hardt. De aller mest sårbare i lokalmiljøene våre er samtidig de som lider mest - som barna, ungdommene, og de mange som bor trangt.

Øyvind Stabrun tror de aller fleste av oss har kjent på savnet over å være sammen.

– Selv de mest introverte kjenner nok på det. Bare det å være sammen, se noe mer enn øynene til hverandre, ikke trenge å tenke avstand og smittevern hele tida.

Prosten er samtidig også bekymret for hvordan det hele vil utarte seg når det samfunnet omsider kommer til å åpne igjen.

– Den siste etappen her er en virkelig tålmodighetsprøve. Hva kommer til å skje med oss når vi får beskjed fra myndighetene om at det er over? Hva kommer vi til å finne ut at dette året og disse månedene har gjort med oss?

– Du er spent på hvordan vi møter et åpent samfunn igjen?

– Ja, jeg er egentlig det. Noen har levd i ensomhet alt for lenge. Noen har mistet sine kjære uten engang å ha fått sagt farvel. Barn har blitt mishandlet i det skjulte. Hva har alt dette gjort med lokalsamfunnene våre?

– Vi har gjort det vi kan

For ett år siden sa prosten at man var opptatt av å finne ut hvordan man best kunne løse oppdraget som kirke med de restriksjonene som ble satt.

– På årsdagen - hvordan opplever du at dere har klart dette?

– Vi har gjort så godt vi har kunnet med de meget begrensede mulighetene vi har hatt. Vi har vært der på telefon, vi har vært der i begravelser og i sørgesamtaler. Alle som jobber i kirken i Groruddalen har gjort langt utover det som kan forventes. Vi har hatt veldig begrensede muligheter, men vi har på tross av dette klart å være levende nær og tilgjengelig, mener Stabrun.

Prosten sier også at man merker at behovet for samtaler med prest og andre kirkeansatte både har vært og fortsatt er økene.

– Heldigvis har vi fått lov å ha åpne kirkerom - selv med de strengeste nedstengningene. Et sted som kan sikre folk en slags tilflukt - det er tror jeg er utrolig viktig.

--

På denne tiden i fjor stengte Rødtvet senior- og aktivitetssenter dørene. Med unntak av en kort periode på sensommeren har dørene vært stengt siden. Nå håper styrelederen at brukerne kan komme tilbake igjen snart, men altfor optimistisk er han ikke.

– Vi vet ikke når vi kan åpne igjen. En åpning før påske blir det garantert ikke, men vi håper virkelig det blir mulig å ønske brukerne velkommen tilbake før sommeren. Det gjenstår å se, sier styreleder Kristen Ødegaard på Rødtvet senior- og aktivitetssenter.

Seniorsentret valgte å stenge sentret og avlyse alle aktiviteter i mars i fjor. Etter samtale med bydelsoverlegen kom de fram til at det var det riktige å gjøre, spesielt med tanke på at sentrets brukere er eldre mennesker og derfor en utsatt gruppe. I dag, ett år senere, er sentret fremdeles stengt.

– På sensommeren og starten av høsten i fjor åpnet vi hele sentret igjen for første gang i løpet av pandemien. Men det varte kun en kort periode før andre smittebølge kom og vi måtte stenge ned igjen, sier han.

Holdt hjulene i gang

Selv om sentret har vært stengt har det var anledning til å delta på ulike aktiviteter. Hudpleien og frisøren har også holdt åpent til tider. Disse tilbudene er det ifølge styrelederen mange som har benyttet seg av.

– Vi merket da vi åpnet hele sentret at det var en del som var bekymret, selv om det var noen som kom innom. Ved time hos hudpleie eller frisør har vi hatt strenge smittevernregler, hvor vi kun har sluppet inn én og én og hatt hyppige vaskerutiner. Her følger vi at folk har følt seg tryggere, sier Ødegaard.

Ellers vil han beskrive «koronaåret» som stille og rolig.
– Jeg merker at det begynner å tære på humøret nå. Man sitter jo låst inne. Det eneste jeg gjør om dagen er å gå tur, noe jeg for så vidt anbefaler alle.

Planlegger for åpning

En liten gladnyhet oppi det hele er at styret på seniorsentret har bestemt at de skal gå til innkjøp av en ny elektrisk buss.

– Når vi kan åpne igjen avhenger av hvordan det går med vaksinasjonen, men vi planlegger for åpning. Det er vi i gang med, og når vi først åpner skal bussen være klar til å hente brukerne.

– Jeg får ofte spørsmål om når vi skal åpne. Det er mange mennesker som venter på det nå og som ønsker å komme i gang med sine faste aktiviteter, sier Ødegaard.

ANNONSE