
STORFORNØYD KVARTETT: Kaja Marie Marstrander og Jon Schmidt fra HSIL, og Lars Flydal og Jeanette Femoen fra Bymiljøetaten, er bare store smil når de planlegger veien videre for Idrettens Hus. Foto: Ørjan Brage
Åtte tusen kvadratmeter med idrettsglede på Rommen
Fem ganger så mange idretter som da de åpnet dørene, og flere skal det bli. Første tilbygg står allerede ferdig, og man er godt i gang med neste. Det gamle Jordan-bygget på Rommen er virkelig i ferd med å fortjene det nye navnet sitt.
Publisert: 03.04.2023 kl 11:32
– Prosjektet ligger jo i navnet. Dette er idrettens hus! Og da kan ikke halvparten av bygget være lager heller.
Det sier Jon Schmidt fra Høybråten og Stovner Idrettslag og Tore Stangebye fra Haavard Martinsens vei 30 AS. I forrige uke var det marsipankake og brede smil å finne på adressen, for da ble det signert ny kontrakt for utvidelsen av Idrettens Hus.
Idrettens Hus Nordbyen åpnet i 2018, da med turnhall og ballflate som hovedretten, i tillegg til alt som hører til av garderober, sosial sone, møteplass etc. Nå er altså neste steg ferdig, med bokse- og dansesaler og fitnessrom.
– Og så kommer det en stor bordtennishall i siderommet her, forteller Kaja Marie Marstrander fra HSIL.
Totalt er det snakk om 2800 nye kvadratmeter med idrettsflater, som bringer totalen opp til cirka 8000.

FYLLER HUSET: Med de nye salene har både boksing, dans og fitness fått plass i Idrettens Hus. Sånt gleder både utvikler Tore Stangebye og idrettsbyråd Omar Samy Gamal. Foto: Ørjan Brage
Sikrer fremtiden
Og det er klart man trenger kake til en slik signering, for det er snakk om en solid kontrakt. Den er signert for 20 år med opsjon på 10 til, og leieavtalen vil medføre en årlig driftsfølgevirkning på 6.114.464 kroner pr. år, inkludert årlig leie på 4.459.847 kroner.
Da Idrettens Hus ble åpnet med brask og bram tilbake i 2018 var et av målene at man skulle få et sosialt møtested i tillegg.
– Der skapte pandemien litt vansker, det er det jo liten tvil om. I tillegg har vi ikke hatt så mange individuelle idretter her i hallen. Samtidig har jo folk begynt å sette seg ned og spise, lese eller skravle i fellesområdet. Så det er på gang!
– Hva er neste steg?
– Vi har jo et håp om å få friidrettsgruppa skikkelig opp igjen, sier Schmidt.
– Flere og flere av utendørsidrettene våre ønsker også et sted å trene, så det her bare vokser.
Og det er uansett sjelden lokalene står tomme, for på dagtid er det skolene - spesielt Bjerke vgs som bruker dem, mens HSIL disponerer på kveldstid.
– Det er stort sett alltid aktivitet her, sier Jon Schmidt.

ARBEIDSFORDELING: Tore Stangebye skjærer kake, mens byråd Omar Samy Gamal setter navnetrekket sitt på avtalen. Foto: Ørjan Brage
Bygger lokalsamfunn
Strekningen langs Haavard Martinsens vei ned fra Rommen mot Østre Aker vei er fremdeles industriområde, men boligbyggeplanene lever i beste velgående.
Jeanette Femoen fra Bymiljøetaten oppsummerer det på denne måten:
– Her er faktisk idretten på plass før resten av byutviklingen!
– Jeg får genuint inntrykk av at utviklerne ønsker å gjøre en forskjell her på Rommen og Stovner. Det er jo et stort behov for anlegg oppover i Groruddalen, og vi trenger flere utbyggere som gjør som her, sier idrettsbyråd Omar Samy Gamal (SV).
Tore Stangebye sier de håper og tror at det blir bra å bo på nedre Rommen også, når det går fra industri til boliger.
– Det er jo for ille sånn det er i dag, at folk hopper bukk over dette området når man flytter på seg fra indre by, og må helt ut til Nittedal og Akershus.
Gamal sier at kontrakten er en brikke i arbeidet.
– Vi bruker 1,5 milliarder i året på anlegg, og den takten må vi holde hvis vi skal ha en sjanse til å hente inn etterslepet.