ANNONSE
Groruddalen

Bruker sommercampen som språkskole

PRØVER ALT:Kiara (14) er med på hver eneste aktivitet på Camp Linderud. Dessuten er hun med alle dager de fem ukene campen varer. Men det aller viktigste er at hun får anledning til å snakke norsk hver eneste dag gjennom sommerferien så hun er enda mer forberedt når hun begynner på Årvoll skole til høsten. Men allerede syv måneder etter at hun kom fra Peru til Norge har hun lært mye norsk.
 Foto: Rolf E. Wulff

PRØVER ALT:Kiara (14) er med på hver eneste aktivitet på Camp Linderud. Dessuten er hun med alle dager de fem ukene campen varer. Men det aller viktigste er at hun får anledning til å snakke norsk hver eneste dag gjennom sommerferien så hun er enda mer forberedt når hun begynner på Årvoll skole til høsten. Men allerede syv måneder etter at hun kom fra Peru til Norge har hun lært mye norsk. Foto: Rolf E. Wulff

I flere uker har det vært full fart på fotballbanen og innendørshallen på Linderud, hvor barn og ungdom har boltret seg i et vell av aktiviteter. Men det er ikke eneste grunnen til at Kiara (14) er med.

Publisert:

ANNONSE

– Jeg er med på absolutt alt av aktiviteter, smiler Kiara.


Det vil si: E-sport, håndball, basketball, cheerleading, volleyball, lacrosse, frisbeegolf, bordtennis og fotball.


– Men det beste av alt er at jeg kan snakke norsk med de andre som er med, slår 14-åringen fast!


IVRIG JENTE:Aktivitetsleder Ra Risa er imponert over Kiara sin innstilling om å bruke Camp Linderud både til å aktivisere seg selv, finne nye venner og lære seg mer norsk ved nettopp å være sammen med jevnaldrende i nærmiljøet gjennom hele sommeren.
 Foto: Rolf E. Wulff

IVRIG JENTE:Aktivitetsleder Ra Risa er imponert over Kiara sin innstilling om å bruke Camp Linderud både til å aktivisere seg selv, finne nye venner og lære seg mer norsk ved nettopp å være sammen med jevnaldrende i nærmiljøet gjennom hele sommeren. Foto: Rolf E. Wulff

Ny aktivitet

Kiara kommer fra Peru, nærmere bestemt hovedstaden Lima. For syv måneder siden gikk turen til Norge. Hun har allerede lært seg en god del norsk, men er ikke fornøyd før hun snakker sånn skikkelig godt - og hun er fast bestemt på at det skal skje fort.


– Jeg kunne litt fra før, for stefaren min er norsk. Men det er først nå som hele familien har flyttet til Norge at jeg virkelig må lære meg språket. I Peru ble det stort sett bare spansk, forteller hun.


– Så tenkte jeg at en sommercamp er fint å være med på. Spesielt fordi jeg kan være sammen med andre på min alder og få pratet enda mer norsk. Det er dumt å sitte hjemme gjennom hele ferien og bare snakke spansk, for det går veldig mye på spansk ennå altså. Selv om mamma og søsknene mine også lærer seg norsk nå, humrer Kiara.


I tillegg treffer hun nye venner og får oppleve mye moro på sommercampen.

STOR AKTIVITET:Det er mye å velge mellom på Camp Linderud. Her er det en gjeng som spiller lacrosse.
 Foto: Rolf E. Wulff

STOR AKTIVITET:Det er mye å velge mellom på Camp Linderud. Her er det en gjeng som spiller lacrosse. Foto: Rolf E. Wulff

Blir spennende

Inntil nå har hun gått i en av de to mottaksklassene for nyankomne elever ved «Orakel» skole på Lysaker.


– Nei, ikke orakel. Sånn o med strek. Den må jeg trene på, sier Kiara.


– Du mener Øraker skole?

– Ja oraker, humrer hun. Men det tar bare noen sekunder så kommer det en perfekt ø. 


– Øraker, humrer hun enda mer.


– Til høsten begynner jeg på Årvoll skole og der får jeg en lærer som snakker spansk som skal være med å hjelpe meg. Det blir spennende. Det skal gå bra, spesielt nå som jeg har lært enda mer norsk på campen, konstaterer Kiara.ELEKTRONISK UTGAVE:På Camp Linderud kan du spille badminton både i innendørshallen og som TV-spill/E-sport.
 Foto: Rolf E. Wulff

ELEKTRONISK UTGAVE:På Camp Linderud kan du spille badminton både i innendørshallen og som TV-spill/E-sport. Foto: Rolf E. Wulff

Nye venner

Ra Risa er en av flere aktivitetslederne, hvorav flere også er aktive utøvere i klubben, ved Camp Linderud - Det er opp mot 30 barn fra 7-14 år her hver dag. Noen er her hver eneste dag og hele tiden, mens andre er noen dager her og der, sier Ra.


Det er Linderud IL som for andre året står bak campen. De fleste av deltakerne er fra bydel Bjerke og mange av dem igjen er også medlemmer av idrettslaget. Flere er med for andre gang.

– Men viktigst er at ungene i nærmiljøet får et godt tilbud gjennom sommerferien.
 De får enda mer tilhørighet til stedet de bor, og føler en sterkere tilknytning til lokalmiljøet. Dessuten får man nye venner. Her er det en blanding av flere aldre, samtidig som det ikke er de samme man møter gjennom laget i idrettsklubben eller klassen på skolen til daglig, påpeker Ra.Camp Lindrud 2022
 Foto: Rolf E. Wulff

Camp Lindrud 2022 Foto: Rolf E. Wulff

Gratis lunsj

Han legger til at det har vært kjempestemning hele tiden, og mener det er viktig at det ikke er et for stramt opplegg.

- Vi har flere aktiviteter gående samtidig. Man kan «hoppe litt rundt» hvis man ønsker det. Men når en ny aktivitet presenteres for første gang prøver vi å få så mange som mulig med helt i starten. Hvis man ikke har helt sansen for en aktivitet, trenger man ikke fortsette med det. Da kan man spille for eksempel badminton eller volleyball, eller drive på med noen spill innendørs, eller ganske enkelt ta en pust i bakken, sier Ra.

– Hver dag samles vi til gratis lunsj. Ellers er campen mye lek og moro. En god prat med en ny venn, eller å møtes til et monopol-spill er like viktig som å boltre seg ute på banen med fotball, eller spille basket i innendørshallen.

ANNONSE