ANNONSE
Groruddalen

Karense og Bishar på Grorud:

Bygger garasje - Byantikvaren krever at de også bygger en paviljong

BYGGER GARASJE OG PAVILJONG: Bishar Ali og Karense Foslien skal bygge garasje til bilen sin, men Byantikvaren har bestemt at først må ekteparet bla opp drøyt en halv million kroner for en paviljong ekteparet i utgangspunktet ikke ønsket.
 Foto: Sindre Veum Apneseth

BYGGER GARASJE OG PAVILJONG: Bishar Ali og Karense Foslien skal bygge garasje til bilen sin, men Byantikvaren har bestemt at først må ekteparet bla opp drøyt en halv million kroner for en paviljong ekteparet i utgangspunktet ikke ønsket. Foto: Sindre Veum Apneseth

Siden huset deres er oppført på gul liste, krever Byantikvaren at Bishar og Karense bygger en paviljong - på egen regning - i bytte mot at ekteparet får lov til å bygge en garasje.

Publisert:

ANNONSE

Onsdag og torsdag kunne man høre en alarm-lignende lyd gå av flere ganger på Grorud. Dette var en sprengingsalarm, for Bishar Ali og Karense Foslien i Pastor Blaauws vei skal bygge en garasje, men først må de sprenge ut solid Grorudgranitt for å frigjøre plass og lage et plant underlag.

– Grorudgranitten er ikke tull, det er skikkelige greier, sier Karense.

Ekteparet har vært utsatt for noen tyverier det siste året. Først stjal kjeltringer bilen deres i fjor sommer, og den har siden ikke blitt sett. Deretter ble en sykkel stjålet.

– Det er en av grunnene til at vi ønsker å bygge en garasje; så vi kan låse inn tingene våre. Vi føler at vi bor litt utsatt til, med gangveien rett utenfor gjerdet vårt, og mange folk som går her til alle døgnets tider, forklarer Karense.

Men det flotte huset deres, omgjort fra tomannsbolig til enebolig, står oppført på Byantikvarens gule liste: i en oversikt over registrerte verneverdige kulturminner og kulturmiljøer i Oslo, ifølge Wikipedia.

Byantikvaren har lagt inn bestilling

Dermed har Byantikvaren gitt ekteparet beskjed om at dersom Karense og Bishar vil bygge en garasje, må de først gjenoppføre en paviljong som i utgangspunktet sto på tomta. Den ble bygd i 1923 - og ble brukt som både kiosk og skredderbu - fram til den ble revet i 2006.

Nå skal paviljongen gjenoppstå - på Karense og Bishars regning. Totalprisen på paviljongen er 410.000 kroner. 350.000 kroner for selve paviljongen, og 60.000 kroner i arkitektutgifter.

– Hvis ikke får vi ikke lov til å bygge en garasje, det er et krav fra Byantikvaren, siden eiendommen vår er oppført på gul liste, sier Karense.

Ekteparet syns først det var merkelig at de måtte ta på seg ansvaret med å gjenreise paviljongen. Alt må de gjøre selv; kontakte arkitekt, finne materialet som byantikvaren krever, og finne gamle bilder av paviljongen å jobbe etter. Siden byantikvaren ikke har bilder, har Karense henvendt seg til Facebook-grupper og fått tak i gamle bilder av den opprinnelige paviljongen.

En destinasjon

Den gamle paviljongen i Pastor Blaauws vei er godt kjent for mange på Grorud, spesielt for dem som vokste opp på Grorud da paviljongen var i all sin prakt og huset ulike virksomheter som den nevnte skredderbua. Karense og Bishar opplever at Byantikvaren har gitt dem i oppgave å ivareta Groruds kulturminner.

– Vi føler at vi må betale for en paviljong som vil være til «publikums nytelse», og det blir jo litt feil at vi må ut med mye penger for dette. Vi burde i alle fall fått noe støtte fra kommunen, men det er ikke noe å hente. Vi fikk også beskjed fra både Fortidsminneforeningen og Kulturminnefondet om at når vi gjenreiser noe som har blitt revet, er det ikke noe støtte å få, oppsummerer Karense.

Men sånn må det bli, har Byantikvaren bestemt, og det har ekteparet forsont seg med. Dessuten syns de det er stas at paviljongen har en høy stjerne blant mange på Grorud. Bishar sier at mange har uttrykt sin begeistring for arbeidet.

– De syns det er fint, og de syns det er bra at man bevarer kultur fra Groruddalen. Etter hvert har jeg selv begynt å like denne paviljongen, sier han.

Etter planen skal både paviljongen og garasjen ha kommet i mål i midten av juni.

ANNONSE