ANNONSE
Groruddalen

Kommentar:

Det store munnbind-spørsmålet

Foto: Hj. Kielland jr.

Foto: Hj. Kielland jr.

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet sier en ting, før regjeringen sier noe annet. Hvordan skal vi egentlig forholde oss til munnbind?

Publisert:

Sist oppdatert: 20.11.2021 kl 21:41

ANNONSE

Da pandemien først startet, var Norge, Sverige, Danmark og Finland utenforland. I nesten hele verden ble de blå munnbindene et bilde på pandemien. Her tok det derimot lang tid før munnbind engang ble foreslått av enten lokale eller nasjonale myndigheter. Derfra ble veien kort til påbudet om å bruke munnbindene i kollektivtrafikken, på butikken og alle andre steder der det ikke var mulig å holde en meter avstand til andre.

Så kom høsten 2021, de siste nasjonale tiltakene forsvant og sammen med det gikk både meter'n og munnbindet. Siden den gang har tallene bare gått en vei.

Bergen, Tromsø og Trondheim har allerede innført munnbindpåbud igjen. Skuer vi ut over landegrensene ser vi at Europa igjen har det høyeste smittetrykket. Vaksinemotstand og en vaksine som mister effekten over tid har igjen satt press på landene. Utslitte sykepleiere med helt fulle intensivavdelinger frykter smitteøkningen. I Østerrike må alle igjen leve i «lockdown».

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet var fredag morgen klare på at de ønsket nytt munnbindpåbud. Likevel har regjeringen valgt å la det være kommunenes ansvar. Eller snarere: ditt ansvar. For byrådet og byrådsleder Raymond Johansen (Ap) har ikke innført noen nye regler eller råd, annet enn beskjeden om å holde seg hjemme ved sykdom og teste seg.

Det er forståelig nok. Den lange nedstengingen som i begynnelsen kun skulle vare noen uker forrige november, endte opp med å vare til april. Et hardt skadet næringsliv var resultatet. Kanskje er det dette Johansen vil unngå, særlig rett før julebordsesongen?

Hvem skal man som vanglig person høre på? Skal man høre på politikerne, som tross alt har loset oss trygt gjennom pandemien? Eller skal man forholde seg til FHI-direktør Camilla Stoltenberg og Espen Nakstad i Helsedirektoratet? Lenge var de to alternativene de samme, men nå spriker det. Hva vet de, som ikke vi vet?

ANNONSE