ANNONSE
Groruddalen

Flott feiring av Norges største akuttsykehus

FORNØYD: Administrerende direktør Øystein Mæland ved Ahus kan med god samvittighet ønske nye og gamle pasienter velkommen til et sykehus som virkelig er oppe og går.

FORNØYD: Administrerende direktør Øystein Mæland ved Ahus kan med god samvittighet ønske nye og gamle pasienter velkommen til et sykehus som virkelig er oppe og går.

Da det store nybygget med den berømte «glassgata» ånet sine dører, ble det karakterisert som Nordens mest moderne. Nybygget på 120.000 kvadratmeter hadde 705 senger, åtte føde-enheter og 23 operasjonsstuer. - Det nye sykehuset har gitt muligheter for å utvikle moderne behandling og god drift, sa adm dir. Øystein Mæland.

Publisert:

ANNONSE

Det nye sykehusbygget til Akershus universitetssykehus (Ahus) på Nordbyhagen i Lørenskog ble tatt i bruk 1. oktober 2008, og ble offisielt åpnet 6. november av Kong Harald V. 

Ahus feiret sitt 10-årsjubileum i hele uke 41 (8. - 12. oktober), med en rekke aktiviteter og stands. Glassgaten i hovedbygget var full av aktivitet hele uken, og den ble avrundet med stort jubileumsarrangement i auditoriet fredag 12. oktober.  

Revolusjonerende

Under markeringen ble det, foruten velkomstord av administrerende direkør Øystein Mæland, også et møte med sykehusets arkitekt, Klavs Hyttel fra det danske arkitektfirmaet C. F. Møller som vant konkurrasen i et «close race» blant annet med Norges eget «Snøhetta». 

Hans mange, nærmest revolusjonerende løsninger, ikke minst med den gjennomgående glassgaten. Med mye lys og store glassflater gir inntrykk av et trivelig og moderne sykehus i toppklasse.

10 prosent av Norge

- Ahus er i dag et ungt og moderne sykehus. Det var riktig nok noen problemer i oppstartsperioden, men når man skulle ansette mange tusen mennesker, gi dem opplæring og samtidig ta i bruk den mest moderne tenologien på noe sykehus i Europa, måtte det nødvendigvis bli en del utfordringer, sier statssekretær i Helse - og omsorgsdepratementet, Anne Grethe Erlandsen i en kommentar. 

Hun minner også om at Ahus er Norge største akuttsykehus som skal ta seg av 10 prosent av Norges befolkning. Hun slår fast at sykehuset har en ung og entusiastisk stab. Erlandsen mener også at det står respekt av at man kan vise til å ha redusert ventetiden for pasienter med 30 dager på fem år!

Solid markering

Gjennom jubileumsuken viste sykehuset fram alt fra apotek, bedriftsidrettslag, avdeling for forskningsstøtte, velferdslaget og Division of Facilities Management til blodbank, forskningslaboratorium, kvinneklinikk og avdelinger for patolgi, dialyse, nevrologi, hørselsentral, for ikke å snakke om barnehagenes høstutstilling der sykehusets bursdag var temaet. 

I tillegg ble det vist mye mer enn det som er nevnt her. Ikke så rart når vi vet at Ahus er Norges i særklasse største akuttsykehus med mer enn 500.000 mennesker som sokner til sykehuset. 

Fra februar 2019 vil helseforetaket ha ansvar for ikke mindre enn 575.000 mennesker, for da skal Kongsvinger med omegn inn i Ahus' opptaksområde. 

Etter hvert er det meningen at Aker sykehus skal overta ansvaret for pasienttilfanget fra de fleste av beboerne i Groruddalen. 

Hilsner og tilbakeblikk

Et hyggelig, interessant og artig gjensyn ble det også med direktør Bjørn Sund, Nye Ahus. 

Han hadde jo nettopp avsluttet et annet gigantisk byggeprosjekt, nemlig byggingen av den nye hovedflyplassen på Gardermoen. 

Han la ikke skjul på at det hadde vært mange og harde tak, men berømmet sykehusledelse og ansatte for deres evne til å stå på. 

- Byggeprosjektet ble levert på tid  -  og ikke minst til noe som er blitt en sjeldenhet i offentlig virksomhet - nemlig til budsjettert kostnad, ja, faktisk litt under det også!

Avdelingssjef Jan Erik Berdal ga noen smakebiter fra fagutviklingen på Ahus gjennom de ti årene. I dag er Ahus et av de ledende sykehusene i Norge på antall forskningsprosjekter som pågår, ja kanskje landets største. 

Det var også korte hilsner ved statssekretær Anne Grethe Erlandsen, Helse- og omsorgsdepartementet, administrerende direktør Cathrine Lofthus i Helse Sør-Øst og ordfører Ragnhild Bergheim i Lørenskog kommune som understreket hvor heldige man er med et stort, spesialisert og avansert sykehus i relativ nærhet for de fleste av pasientene, og ikke med 11-12-timers reisetid til nærmeste sykehus slik det er fra Bergheims opprinnelige hjemkommune i Finnmark!

ANNONSE