
GAMMELT BANNER: Leder for Furuset KFUK-KFUM, Gunnar Hirsch, ser fram til å feire 75-årsjubileet til speiderne i forbindelse med gudstjenesten i Furuset kirke på søndag. Han har kommet fram til at dette banneret sannsynligvis er fra en gang sent på 1940-tallet og at det tilhørte guttespeiderne.
Furuset-speiderne 75 år
Til søndag blir det markert at det er 75 år siden Furuset KFUK-KFUM-speidere ble etablert. Det blir aktiviteter utenfor kirken etter selve gudstjenesten og kirkekaffen.
Publisert: 17.09.2020 kl 19:54
Speidersjefen selv på Furuset, Gunnar Hirsch, har vært med i 40 år. Ja, faktisk har han vært med i speiderbevegelsen i 55 år!
– Jeg var ikke god nok i sport, for eksempel fotball. Jeg var ikke en gang god nok til å bli reserve. Det måtte bli «speider’n», humrer han.
Gunnar var først involvert i speiderbevegelsen på Røa, så Romsås og nå 40 år på Furuset.
Nystartet speidertropp
– Det var nok speideraktivitet på Furuset også før 1945, forteller Gunnar.
Han viser til et brev han har fått hvor det står: «Esther Østbye startet Furuset 1. Hun var gift med presten på Høybråten, men familien bodde på Furuset. Under krigen (2. verdenskrig), da speiding var forbudt, startet hun YAP (yngres avdeling piker), med unge jenter fra Furuset. Det var nok et kamuflert speiderarbeid, for da freden kom, dukket de opp og gikk straks i gang med å verve jenter til nystartet speidertropp».
– Men 1945 er det offisielle startåret. Den 22. mai ble Furuset KFUK stiftet for jenter, mens 1. Furuset KFUM-speidere for gutter fulgte etter den 5. september med snekkermester Henry Hestermann som troppsfører. 11. oktober 2003 ble speidergruppene slått sammen til dagens KFUK-KFUM-speidere.

Furusetspeiderne har mange aktiviteter gjennom året. Her fra en samling hvor man blant annet hadde kanoer på dammen foran Furuset kirke.
Egen menighet
1978 ble en annen milepæl. Da ble først 1. Lindeberg KFUM-tropp og siden 1. Lindeberg KFUM- flokk startet, med henholdsvis Oddvar Gaaseidnes som troppsleder og Kåre Vederhus som flokk-leder.
– Men 1. juni 1979 ble Furuset utskilt som egen menighet. Da var det naturlig at speidergruppa byttet navn, slik at vi fikk 2. Furuset KFUM-tropp og 2. Furuset KFUM Lindeberg-flokk.
– Menigheten hadde imidlertid blitt så stor at vi ikke kunne ha bare én flokk. Så i 1980 ble 2. Furuset KFUM Gransdalen-flokk startet opp. Denne flokken og troppen ble flyttet til Furuset kirke da den ble innviet i november 1980. Det var Solveig Thom som tok ledelsen med hjelp av Bente Gaaseidnes.
– Guttene i ulveflokkene på Lindeberg og Furuset ble samlet i en egen gruppe, Hakkespettene, hvor jeg ble leder. I 1983 ble Furuset roverlag startet med Jarle Elvegaard som leder...
– Det er litt enklere i dag hvor vi ganske enkelt er Furuset KFUK-KFUM, humrer Gunnar.
– Og nå skal de første 75 årene feires?
– Vi skulle ha feiret det i mai, men på grunn av koronasituasjonen har det blitt utsatt. Men til søndag skjer det. Dagen skal feires med familiegudstjeneste med etterfølgende «kirkekaffe» og aktiviteter som treklatring, pinnebrødsteking, taubane, hengekøyer, balansegang og laging av jubileumsmerker og kanopadling på «Furuset-havet».
– Alt skal foregå ute rundt kirken – og selvsagt vil alt gjennomføres i henhold til smitteverntiltak, understreker Gunnar.
Trygt tilholdssted
Møtene på torsdager i kirkens lokaler er det faste og viktigste holdepunktet for speiderne.
– Ellers er vi som alle andre speidere, ute på tur og med på leirer i Norge og Skandinavia og deltakere på verdensspeiderleirer. Men vi trenger heller ikke dra langt, vi har Lillomarka og Østmarka på «dørterskelen». Ja selv i området rundt selve Furuset kirke kan vi utføre mang en speideroppgave, sier Gunnar.
I dag er det rundt 60 speidere som har sitt spennende og trygge tilholdssted i kirken.
– Vi har hele tiden bevisst vært en del av kirken. Speideren er det største barnearbeidstilbudet i Furuset kirke
Speiding i 113 år
Robert Baden-Powell startet speiderbevegelsen på verdens første speiderleir i 1907.
Norsk Speidergutt-Forbund (NSF) ble grunnlagt i 1911, mens Norsk Speiderpikeforbund (NSPF) ble etablert i 1921. I 1978 ble de slått sammen til Norges speiderforbund (NSF).
Norges KFUK-speidere ble startet av Margrethe Parm 3. november 1920. Norges KFUM-speidere ble stiftet på Strandheim leirsted i 1945. De ble slått sammen til Norges KFUK-KFUM-speidere 11. oktober 2003.
På samme dato ble Speidernes fellesorganisasjon etablert. Det er en sammenslutning av de to selvstendige speiderforbundene i Norge – Norges speiderforbund og Norges KFUK-KFUM-speidere.
Speiderbevegelsen innen Norges Kristelige Ungdomsforbund (NKUF) kom i gang da Dronning Maud i 1917 inviterte sjefen for Det Danske Pigespejderkorps til Norge for å holde foredrag om speiderarbeidet. Blant de innbudte var også Margrethe Parm, som var landssekretær i KFUK.
Sommeren 1920 utarbeidet Margrethe Parm et forslag til arbeids- og organisasjonsplan for Norges KFUK-speidere og la det fram for styret i Norges Kristelige Ungdomsforbund. Det ville være galt å si at forslaget ble mottatt med begeistring! Mange ga tvert imot uttrykk for engstelse for dette nye. En av de mannlige medlemmene uttalte at han fant det opprørende at speiderpikene gikk med soldathatt og kniv. Gikk dette gjennom ville en ødelegge de unge pikene!
Men han føyde senere til: «Har dere tro på saken, så gå til den i Guds navn». Det ble nedsatt en komité på fire medlemmer som skulle se nærmere på saken. De gjorde et grundig arbeid, og forslaget ble endelig vedtatt av forbundsstyret 3. november 1920. Norges KFUK-speidere var et faktum, og Margrethe Parm ble første «sjef».
Hun fikk senere oppkalt en vei etter seg i Groruddalen – i enebolig-bebyggelsen på Rommen i Stovner bydel.