ANNONSE
Groruddalen

Mange barn sliter i koronapandemien – nå tar Grorud IL grep

VIL VÆRE TIL STEDE: Leder for samfunnsavdelingen, Anita Iversen, og Grorud IL ønsker å være til stede for barn og unge. Nå starter de egen kontakttjeneste i bydelen.

VIL VÆRE TIL STEDE: Leder for samfunnsavdelingen, Anita Iversen, og Grorud IL ønsker å være til stede for barn og unge. Nå starter de egen kontakttjeneste i bydelen.

Det skjer mye på Grorud om dagen, og nå står et nytt tiltak for barn og unge for tur. Denne uka starter de nemlig opp en egen kontakttjeneste for unge i Bydel Grorud.

Publisert:

Sist oppdatert: 12.03.2021 kl 11:51

ANNONSE

Kontakttjenesten er et tilbud om prat på telefon, men også chat via Åpen halls Snap-chat-konto. Tiltaket er en del av Åpen hall-prosjektet, som et ekstraordinært tilbud nå som koronaviruset gjør at fritidsklubben må holde stengt.

Vil være til stede

Anita Iversen, leder i Grorud ILs samfunnsavdeling, er initiativtaker og ansvarlig for kontakttjenesten. Hun forteller at de stadig får tilbakemeldinger om unge som ikke har det bra og som trenger noen de kan snakke med.

– Vi vet at mange barn og unge opplever ensomhet og andre vanskeligheter på grunn av koronasituasjonen. Vi ønsker å være tilgjengelige for alle, og spesielt de som opplever ensomhet, mobbing, vold, misbruk eller har andre bekymringer, sier hun.

Mer familievold under pandemien

Tall fra Øst politidistrikt viser at det var mer familievold og seksuelt misbruk i relasjoner under pandemiåret 2020.

Politiet uttalte i VG at de var svært bekymret for hvordan stengte skoler og barnehager ville påvirke de unge, og statistikken viser at bekymringen var berettiget.

Grorud Idrettslag vil nå komme på banen slik at de unge har et kontaktpunkt i nærmiljøet sitt.

– Det er helt grusomt og forferdelig at forsvarsløse barn og ungdommer utsettes for vold og annen utrygghet, spesielt i hjemmet sitt. Nå som vi heller ikke kan ha Åpen hall-tilbudet vårt åpent på grunn av den økte smitten, er vi nødt til å bruke andre arenaer, forklarer Anita Iversen.

Samfunnslederen er helt klar på at de tar oppgaven på største alvor, og understreker viktigheten av at det finnes steder der folk kan ta kontakt.

– Vi har heldigvis aktører som barnevern, helsestasjon, skolehelsetjeneste og familievern. I tillegg finnes det ulike hjelpetelefoner som er spesielt opprettet for barn og ungdom. Likevel opplever vi at det er mer behov for flere steder der de som sliter kan henvende seg.

– Vi ønsker å være en tilleggstjeneste, på et lavterskelnivå som barn og ungdom kan benytte seg av. Det kan være små bekymringer eller større problemer som de trenger å dele med noen, sier hun.

Kan være anonyme

Kontakttjenesten vil være bemannet av miljøarbeidere som er ansatt i Grorud Idrettslag. Disse har blant annet bakgrunn som miljøarbeidere, lærere, ungdomsveiledere, erfaring fra barnevern samt helse- og oppvekstfag.

De som tar kontakt kan velge å være anonyme om de ønsker det. De ansatte har i tillegg taushetsplikt, men Iversen forteller at de vil opplyse om plikten de har til å varsle dersom det mistenkes at liv og helse er i fare eller at alvorlige straffbare handlinger er i ferd med å skje.

– Vi vil drøfte alle problemstillinger som deles med oss med den som tar kontakt. Dersom det skulle være behov for ytterligere hjelp, vil vi oppfordre vedkommende til å kontakte for eksempel helsesykepleier ved skolen sin, fastlege, legevakt eller andre hjelpeaktører. Vi kan også hjelpe til med å komme i kontakt med disse eller andre instanser, sier Iversen.

Tilbud om tur

Med enda flere smittevernstiltak og nedstengninger frykter Iversen at det kan trigge mer bruk av blant annet vold. Hun forteller at faktorer som isolasjon, stress og bekymring kan være en utløsende faktor til at både misbruk og mishandling skjer.

– Det kan være flere ting som spiller inn, men når politiet sier at de ser en sammenheng mellom det at familievoldssaker øker i takt med sosial distansering, nedstenging av arbeidsplasser og fritidstilbud, så kan vi ikke gjøre annet enn å ta det på alvor. Vi jobber for barn og ungdom, og vi vil gjøre det vi kan for å vise dem at vi er her og bryr oss om dem, sier hun.

Idrettslaget ønsker også å kunne tilby møtepunkter som å gå en tur i nærområdet om noen ønsker det.

– Det vil forhåpentligvis oppleves som en trygghet for de som kontakter oss at vi befinner oss i deres nærmiljø. De kan se bilder av hvem vi er på idrettslagets nettsider og sosiale medier. Om noen har behov for å møte noen fysisk, vil vi legge til rette for at man kan gå en tur med en av våre miljøarbeidere enten alene eller i en mindre gruppe, sier Anita Iversen.

Mer enn et idrettslag

Fungerende daglig leder i Grorud Idrettslag, Frode Englund, mener tiltaket viser at Grorud tar sitt samfunnsansvar som idrettslag. Til avisa sier han følgende:

– Grorud IL skal være mer enn et idrettslag – vi ønsker å være en betydelig samfunnsaktør i tillegg. Prosjektet samfunnsavdelingen nå setter i gang er et tydelig bevis på det, jeg er utrolig stolt over at de har tatt initiativ til dette.

Faktaboks

• Åpen hall er den nye fritidsklubben for ungdom 12-19 år. Dette er et samarbeid mellom Grorud bydel og Grorud IL.

• Kontakttjenesten i Grorud Idrettslag er et tilbud om å snakke med en voksen på telefon, chat eller å gå en tur, dersom du har små eller store bekymringer eller problemer som du trenger å snakke med noen om.

•Telefonnummer til Grorud ILs kontakttelefon for barn og unge er: 484 80 447

• Kontakttelefonen er åpen på fredager fra kl. 18.00 – 22.00 (f.o.m. 12. mars).

• Snapchat er åpen i det samme tidsrommet. Legg til: grorudaapenhall

• Du kan være anonym om du vil det, de ansatte har taushetsplikt.

• Kontakttjenesten i Grorud IL er for alle barn og ungdommer i Grorud bydel.

• Følg Åpen hall på Instagram: grorudaapenhall eller Facebook: Grorud Åpen hall.

• Mer informasjon på Grorud ILs nettsider: www.grorud-il.no

ANNONSE