Svaret er vel åpenbart: Det er foreldrene på Bredtvet, Nordtvet og øvre Grorud som må punge ut. For det er ikke gratis å bruke el-sparkesykler. Og for dem under 16 år er det heller ikke lovlig. Men hva gjør man ikke når Ruter legger ned den eneste busslinjen som forbant Rødtvet, Nordtvet, Sagstuveien og Bekkenstenveien?
Nå er det ikke slik at elevene, uavhengig av regler og aldersgrenser, kun kan basere seg på Voi. For det første blir det for dyrt, og av og til er det også behov for å reise lengre distanser – kanskje helt inn til Oslo sentrum. Dermed må man fortsatt betale billett på buss og bane i tillegg til kostnadene for Voi.
For et års tid siden hevdet Ruter at en ny linje, rute 26, skulle erstatte nummer 33. Denne bussen har jeg aldri hatt behov for å ta. Men jeg har sett den utenfra. Det eneste som ligner på «gamle linje 33» er at det står «Ellingsrudåsen» på den. Ifølge linjekartet går den da også en liten sving innom Ellingsrudåsen, men kjører ellers i nøyaktig samme trasé som én, to eller tre andre busslinjer.
Bjørn Håkon Hovde.
I Kalbakkveien derimot, er skiltene for bussholdeplass borte. (Det er de for øvrig også i Kildeveien på Årvoll.) Om vinteren må barn som sokner til Groruddalen skole ta beina fatt i bratte og islagte bakker. Og når isen endelig går, er det fortsatt like bratt og nærmest umulig å sykle oppover Teppaveien eller Dagmarbakken.
Men i år kom altså våren med Voi. Utenfor Groruddalen skole sto det i dag en hel ansamling sparkesykler. I tillegg var de i stort antall parkert også langs Bekkenstenveien, Vestbyveien og Sagstuveien. Med tanke på hvor mange de var, kan det ikke bare ha vært skolens personale som har brukt dem. La det sies at skoleungdommene har vært flinke og parkert syklene slik at de ikke er til hinder verken for gående eller bilister.
Ulike sparkesykkelaktører har også tidligere prøvd seg i Grorud bydel, men har ofte trukket seg tilbake til sentrum etter noen måneder. Vi vet ikke hvor lenge Voi blir her denne gangen, men vi får håpe at ikke også dette transporttilbudet forsvinner, selv om det er dyrt.
I mellomtiden står de mange røde el-sparkesyklene ved Groruddalen skole som stilltiende vitner om et område av byen som både nedprioriteres av Ruter og tydeligvis overses av politikere som kunne hatt mulighet til å forhindre nedbygging av kollektivtilbudet i Groruddalen.
Bjørn Håkon Hovde,
nedre Grorud