Demenslandsbyen, som i seg selv er et svært positivt tiltak, er en del av FutureBuilt Furuset, der klima- og miljøhensyn har vært flagget høyt. Tomten som skal bebygges ligger i Stovner bydel, men er en del av nabolaget til Granstangen skole og tre barnehager, foruten flere borettslag i Alna bydel.
Skogen som er hogget besto i all hovedsak av ulike typer lauvtrær og var hjemsted for fugler og planter. I tillegg til å benyttes som leke- og turområde, fungerte skogsområdet som en viktig buffer mot støy og støv fra E6.
Vi har etterlyst erstatningsareal for denne skogen, og fått til svar at det er ivaretatt i kommunens grøntregnskap og godkjent i områderegulering for Furuset. Erstatningsarealet er i utredningen presentert som bl.a. torg, møteplasser og gatetun (s. 151 ff).
Hvordan kan en levende skog erstattes av en steinlagt torgplass?
I områdereguleringen for Furuset er lokket som skulle binde sammen «nye» Furuset med Østmarka, den såkalte «Østmarka-almenningen», en av grunnpilarene i hele byutviklingsplanen for Furuset. Men lokket er ikke finansiert, det er ikke godkjent av Statens vegvesen, og heller ikke prioritert inn i Nasjonal Transportplan. Et grønt lokk over E6 vil kunne gi 41.800 kvm nye grøntarealer for området.
Når det legges lokk over E6 ved Karihaugveien 22, vil det oppstå en naturlig Østmarka-almenning helt fra Haugenstua via Høybråten kirke og Furuset og inn i skogen ved Ellingsrud.
Den aller siste nærskogen i området tilligger tomta Karihaugveien 22, som er regulert for framtidig bolig- og næringsformål. I tilknytning til Furuset senter er det også planlagt fortetting av boliger og næringsbygg. Med denne utbyggingen forsvinner det lille som er igjen av naturlig skog. Selv om det nyplantes noe rundt bygningene, vil inntrykket av gråhet være overveldende.
Det er svært lite natur igjen på Furuset. Det er solid dokumentert at mennesker trenger grønne, skjønne og støyfrie omgivelser for å trives, og at insekter, fugler og dyr trenger naturlige steder for å leve. Vi må sikre at Furuset blir et levelig sted å bo for alle dem som forventes å flytte inn her når utbyggingen er ferdig. Vi har ikke mer natur igjen å miste.
Vi krever derfor at Oslo kommune
• erstatter den tapte skogen med tilsvarende skogareal fra naboeiendommen Karihaugveien 22.
• oppfyller grunnlagskriteriet i områdeplanen ved å realisere miljølokket over E6.
Dette skogholtet er nå hugget ned.