MARI RISE KNUTSEN, SIAVASH MOBASHERI OG SOFIA RANA (Foto: Nima Taheri)
MARI RISE KNUTSEN, SIAVASH MOBASHERI OG SOFIA RANA (Foto: Nima Taheri)

Ny småhusplan er ikke godt nytt for Groruddalen

28. august konkluderer Groruddalen miljøforum med at revideringa av Oslos Småhusplan vil gjøre at fortettinga fortsetter. Det som ikke blir sagt noe om er hvor fortettinga skal fortsette. Vi mener småhusplanen vil bidra til høyere press på høye og trange boligprosjekter i Oslo øst og i dalbunnen i Groruddalen. Skal det bygges mindre i villastrøk, vil det bli bygget mer andre steder.

Rødt jobber for at fortetting skal fordeles rettferdig i hele byen. Løsningen til Høyre, Venstre, Frp og byrådspartiene er å bygge massivt noen få steder, som Løren og Økern, med veldig kompliserte og lange saksbehandlingsprosesser. Samtidig setter de ned foten for å bygge tett og lavt i svære villastrøk nær T-banen i hele Oslo.

Småshusplanen verner i praksis Oslos eneboligstrøk. Ikke bare mot høyhus, men også mot rekkehus, firemannsboliger og lavblokker.

Argumentet er at man skal ta vare på biologisk mangfold og grøntområder. Men det blir jo ikke grøntområder som er tilgjengelige for resten av byen i private villahager. Gressplener har liten biologisk verdi. Hvis vi ikke fortetter nær T-banen i småhusområder, blir det enda tettere og høyere der det allerede er trangt fra før.

Nye rekkehus forbys i småhusområdene. De høye kravene til minste tomtestørrelse betyr at det på mange tomter knapt nok er plass til en ekstra enebolig. Vi kan ikke ha en Småhusplan som gir økte forskjeller og opprettholder den delte byen.

Rødt mener at man heller må se på hvordan Oslo ble bygget ut historisk. På Risløkka fortettet man på 1980- og 90-tallet i bredden. Mange boliger står på tomter på bare 200 eller 300 kvm. Dette er gode boliger og bomiljøer. Samtidig er de små nok til at vanlige folk har råd til dem. Samme tomtestørrelser finner for eksempel man på Vålerenga og i mange rekkehusområder i drabantbyene.

Høyresida, med Høyre og Venstre, i spissen ønsker at dem med dårlig råd skal bo på stadig mindre plass. De vil tillate leiligheter på bare 20 eller 25 kvm. I bystyret onsdag 30. august foreslo Høyre samtidig å si ja til kombinerte garasjer og bod på hele 64 kvm i et verneverdig villastrøk på vestkanten. Hvorfor skal rike folks biler ha mer plass enn vanlige folks boliger?

Folk skal leve, ikke bare bo. Alle som har bodd på 20 kvm, vet hvor trangt det er. Vi kan ikke bygge oss ut av boligpriskrisa ved å bygge stadig mindre leiligheter. Det blir ikke nabolag av det, områder hvor folk blir boende og trives. Det er allerede et problem flere steder i Oslo at familier må flytte ut av skolekretsen når de trenger større bolig. Vi skal ikke forsterke de problemene.

Rødt løsninger er å bygge gode boliger som vanlige folk har råd til, over hele byen. Vi mener at det bør bygges langt flere rekkehus og lavblokker i randsonene av småhusområder og nært T-banestasjoner og kollektivknutepunkt, uten at det etableres nye asfaltørkener.

For å styrke det biologiske mangfoldet og gi Oslo-folk tilgang til grøntområder, må naturen deles, ikke stykkes opp og privatiseres. Eneboliger er den minst miljøvennlige boformen og det gir privatiserte, små gressplener istedenfor parker, parsellhager, og skogholt som kan brukes av fellesskapet.

Rødt Oslo vil ta kontrollen over byutviklinga tilbake. Oslo nå bli en by for innbyggerne, ikke for utbyggerne. Da kan vi ikke ha en småhusplan som tvinger oss til å bygge høyt, massivt og menneskefiendtlig, For det er hva som planlegges for eksempel på Økern. Samtidig skal villaområdene vest i Oslo utvikles i retning av gylne ghettoer.