ETTERSPØR RUSREFORM: Sebastian Parry-Jones Øyrehagen mener at det er på høy tid å få i gang arbeidet med rusreform.
ETTERSPØR RUSREFORM: Sebastian Parry-Jones Øyrehagen mener at det er på høy tid å få i gang arbeidet med rusreform. FOTO: Saeed ZubairBilde 1 av 1

Regjeringen lovet en rusreform – hvor blir den av?

For fire og et halvt år siden leverte rusreformutvalget sin rapport. Budskapet var tydelig: Straff gjør vondt verre. At vondt er blitt verre er også dommen når dagens Arbeiderparti-regjering går inn i sitt siste år før valget.

Lørdag 7. september markerer ett år igjen til Stortingsvalget. Regjeringen stemte i 2021 ned rusreformen lagt frem av Venstre og Høyre. Samtidig lovet regjeringen sin egen rusreform, men helseminister Jan Christian Vestre kan enda ikke si når den kommer. Ventetiden er blitt lang.

Vondt verre

Det er åpenbart at ruspolitikken som føres i dag er feilslått. Det er denne politikken som har plassert Norge helt øverst på listen i overdosestatistikken. Dagens kriminalisering rammer de med dårlig psykisk helse og de som kjenner på utenforskap mest. At regjeringen har somlet i tre år er et svik mot de vi skulle ha hjulpet. Det er derfor en rusreform er viktigere enn noen gang. Skal vi hjelpe de som står utenfor, må vi stole på forskningen og gjøre endringer.

Noe av det viktigste vi kan gjøre for fellesskapet, er å få flere i arbeid. Det vil spare staten for milliarder av kroner, samtidig som det gir økt tilhørighet og mestringsfølelse hos den enkelte. Dersom flere med rusproblemer får hjelp og kan komme seg tilbake i jobb, kan en rusreform i det lange løp vise seg å være svært kostnadsbesparende for Norge.

Mislykket holdningskampanje

I 2021 ville Senterpartiet satse på en holdningskampanje mot narkotika. Hvordan synes justisminister Emilie Enger Mehl at det har gått? Dagens politikk har bare skadet tilliten til helsevesenet. Det går nemlig feil vei når rusavhengige ikke tør å opplyse leger og medisinsk personell om ulovlig rusbruk i situasjoner i frykt for strafferettslige konsekvenser.

Skulle Senterpartiet – etter tre år ved makten – vise seg handlekraftige og innføre en holdningskampanje, vil dette først og fremst treffe de som er enige i budskapet. Holdningskampanjer er ofte overdrevne i sine budskap og mer egnet som skremselspropaganda enn folkeopplysning.

Groruddalen og østkanten hardest rammet

Ung i Oslo-studien viser at ungdom på vestkanten ruser seg mer enn ungdommer på østkanten av byen. Likevel er det ungdom fra Groruddalen og øst i Oslo som oftest blir tatt for cannabis- og narkotikabesittelse. Der vestkant-ungdommen blir møtt med dialog og samarbeid, utøver politiet langt mer kontroll, overvåkning og straff mot ungdom på østkanten. Kriminaliseringen rammer særlig de med minoritetsbakgrunn hardest. Da er det ikke rart tilliten til politiet faller.

I likhet med helseministeren kan finansminister Trygve Slagsvold Vedum heller ikke fortelle når regjeringens egen rusreform kommer. Men han lover utvidede fullmakter til å kontrollere, ransake og beslaglegge ulovlige rusmidler. Med andre ord: Mer av det gamle. Mer av det som ikke fungerer. Den største økningen i bruk av illegale rusmidler fant sted på 1990-tallet, i følge sosiologiprofessor Willy Pedersen. På den tiden hadde vi også knallharde straffer for lovbrudd knyttet til rus. Er det ikke på tide å finne tiltak som fungerer?

Vi vet at straffelinjen i dagens ruspolitikk er skadelig. Den rammer hardt, og den rammer skjevt. Og aller hardest rammer den østkanten. Arbeiderparti- og Senterpartiregjeringa har hatt nok tid på seg nå. Det er ett år igjen til valget. Venstre står klare til å gjennomføre en rusreform. Det er på tide å gjøre noe nytt. Det er på tide å gjøre noe riktig.