ANNONSE
Groruddalen
SJOKKBESKJEDEN: Jan Bøhler stilte seg opp foran Grorud Flerbrukshus og erklæret at han har skiftet parti - med Senterpartiet i ryggen.

SJOKKBESKJEDEN: Jan Bøhler stilte seg opp foran Grorud Flerbrukshus og erklæret at han har skiftet parti - med Senterpartiet i ryggen.

Sjokk-overgang:

Jan Bøhler blir Senterpartiets 1.kandidat ved stortingsvalget

Da Jan Bøhler annonserte at han ikke ville stille som Stortingskandidat for Ap ved neste års valg, var det mange som spurte seg: – Hvem skal være Groruddalens stemme på tinget nå? Svaret på det var... Jan Bøhler. Torsdag slapp nemlig nyheten om at han stiller som førstekandidat i Oslo også ved neste valg. For Senterpartiet!

Publisert:

Sist oppdatert: 01.10.2020 kl 20:11

Han har holdt kortene tett til brystet en stund, Jan Bøhler. Men torsdag slapp han like gjerne en politisk bombe på morgenkvisten. Via sin egen Facebook-side kunngjorde han at han melder overgang fra Arbeiderpartiet, der han har vært siden 1985, til Senterpartiet.

Noen timer senere sto han sammen med blant annet Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum og Oslo-leder Bjørg Sandkjær foran Grorud Flerbrukshus og kunngjorde det samme.

– Jeg vil fortsette å jobbe for de samme sakene, for de samme menneskene. Dette tror jeg vil være veldig bra for Groruddalen!

Frøet ble sådd

Jan Bøhler sier han slettes ikke var sikker hva fremtiden ville bringe da han meldte at han ikke ville ta gjenvalg for Ap.

– Etter at jeg gikk ut og sa det, fikk jeg tusenvis av støtteerklæringer og henvendelser. Da forsto jeg kanskje enda sterkere hvor viktig det er med en tillitsvalgt som velgerne kjenner seg igjen i. Det gjorde også at jeg kjente på en veldig pliktfølelse og det ansvaret. Den støtten, den stemninga var det som gjorde at jeg bestemte meg for å ta fart og satse videre.

– Når var det du fant ut at Senterpartiet ville være en god match?

– Den rundturen jeg hadde med Trygve i Groruddalen tidligere i høst var vel egentlig startskuddet. Da fant vi ut at vi tenkte veldig likt om veldig mye politikk, og så har det gradvis bygget seg opp derfra.

– Du kan nok si at frøet ble sådd der, sier en smilende Vedum.

Har partiet i ryggen

– Dette tror jeg dere i Senterpartiet komme til å tjene masse på!, sier en blid torsdags-shopper før hun rasker med seg husbonden og fortsetter dagens gjøremål.

Bøhler og Vedum trakk nemlig til Grorud senter for en oppsummerende kaffekopp etter torsdagens pressekonferanse, og det stopper stadig opp folk ved bordet for å komme med sine meninger om sjokkovergangen.

MYE Å SNAKKE OM: Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum hadde fått to nye partikamerater på torsdag. Sammen med Jan Bøhler og Tor-Erik Røberg-Larsen skal det nå jobbes for å fronte Groruddals-sakene i enda større grad i nasjonalforsamlingen.

MYE Å SNAKKE OM: Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum hadde fått to nye partikamerater på torsdag. Sammen med Jan Bøhler og Tor-Erik Røberg-Larsen skal det nå jobbes for å fronte Groruddals-sakene i enda større grad i nasjonalforsamlingen.

– Jeg har bare sett positive tilbakemeldinger innad i partiet også, sier Vedum.

Han og Bøler snakker det samme politiske språket, og Bøhler tror at han vil få ryggdekning av partiet på de sakene han jobber med.

– Blir du storbyalibiet til Senterpartiet?

– Nei, det tror jeg virkelig ikke. Jeg opplever at både partiledelsen og partiet støtter sakene. Det vil skape et helt annet trøkk på Groruddalen og Oslo Øst, og være med på å sette dalen enda mer på kartet.

Slagsvold Vedum nikker bekreftende på andre siden av bordet.

– Det er noe av det som gjør Norge så bra. Er det et problem i Finnmark så er det alles problem. Det samme gjelder Groruddalen. Det blir vanskelig for andre partier å overse Groruddalen når vi i Senterpartiet er så tydelige.

Politikk for folket

Partileder Vedum mener Jan Bøhler personifiserer mye av den samme tankegangen han selv har til politisk arbeid.

– Det handler om å møte folk i praksis, og lære hva de er opptatt av. Vår jobb er å løfte dette inn i Stortingssalen, ikke omvendt.

Vedum mener at man ved Jan Bøhler får inn nettopp et slikt ideal i partiet.

– Erik Bye sa en gang at politikere skal være folkets tjeneste, og stå giv akt - for folket i demokratiet. Det lever Jan opp til.

Leder i Oslo Senterparti, Bjørg Sandkjær, opplever at det er flere store saker de og Bøhler har vært enige om.

– Det gjelder blant annet å beholde Aker sykehus som lokalsykehus for Groruddalen, få politiet nærmere folk, et ekte nærpoliti, og det å jobbe for å snu trenden med dropouts i skolen.

Konflikt

Fra og med nå er altså Jan Bøhler Sp-politiker. Det blir kanskje litt rart med tanke på at han er valgt inn på Stortinget for Arbeiderpartiet i ett år til.

– Hva gjør du hvis det skulle dukke opp saker der partiene er uenige?

– Nå stemmer Ap og Sp ganske likt, så det er ikke sikkert jeg står overfor den problemstillingen så ofte. Men hvis det skjer så vil jeg naturligvis ha respekt for det partiprogrammet jeg er valgt inn på.

På snakk om konflikt:

– Ham-Kam eller Grorud IL?

– Haha, akkurat der tror jeg ikke vi blir enige.

Groruddals-liste

Det er heller ikke slik at Jan Bøhler er den eneste groruddølen blant Senterpartiets nominasjoner til Stortinget. På femteplass står Arve Omtvedt Berntzen fra Furuset, som er storfornøyd med at Jan Bøhler nå topper lista.

– Veldig godt å få inn en kar som kontakt med grasrota på den måten. Han har en tillit blant folk og kan si ting som er nødvendige uten å bli mistenkeliggjort.

Litt lengre ned på lista finner man en annen Ap-veteran, som gikk arm i arm med Bøhler over til Senterpartiet.

– Jeg kunne jo ikke la Jan gjøre dette alene, med all den dritten som ville komme, sier Tor-Erik Røberg-Larsen.

Tor-Erik Røberg-Larsen.

Tor-Erik Røberg-Larsen.

Han hadde også vært i tenkeboksen en stund, og forteller at han og Bøhler ble enige om valget for bare et par uker siden.

– Akkurat her faktisk, etter en Grorud-match.

Røberg-Larsen har god tro på mulighetene til å få inn Bøhler på Stortinget under nye partivinger, men er faktisk enda mer optimistisk enn det.

– Jeg har faktisk god tro på at vi klarer to mandater.

ANNONSE