ANNONSE
Groruddalen

Norway Cup:

Gjøa fra Amerika – oppkalt etter Roald Amundsens polarskute

GLADE GUTTER:17-årslaget til Gjøa SC var godt fornøyd etter å ha slått Falkeid IL 2-0 på Furuset kunstgress.
 Foto: Rolf E. Wulff

GLADE GUTTER:17-årslaget til Gjøa SC var godt fornøyd etter å ha slått Falkeid IL 2-0 på Furuset kunstgress. Foto: Rolf E. Wulff

Gjennom 50 år med Norway Cup har det kommet lag fra alle verdens kanter for å ta del i verdens største fotballturnering. Noen av dem med en litt mer spesiell historie enn andre – slik som Gjøa SC fra Brooklyn, New York, USA.

Publisert:

Sist oppdatert: 02.08.2022 kl 18:37

ANNONSE

Et amerikansk fotballag med et så norskklingende navn vekker selvsagt oppsikt. Men det har en naturlig sammenheng, for dette er en klubb som ble etablert av norske sjømenn/immigranter allerede i 1911. Da de skulle navngi klubben ville de hedre Roald Amundsen og hans bragd med å bli den første som seilte gjennom Nordvestpassasjen. Med et mannskap på seks seilte han fra Oslo i 1903 og nådde frem til San Francisco i 1906. I desember det året klubben ble stiftet, nådde Amundsen frem til sydpolen. Hvis klubben hadde blitt stiftet senere er det kanskje ikke umulig at klubbens navn ville ha blitt Fram som polarlegenden da benyttet seg av.

Norway Cup 2022 Gjøa-Falkeid 2
 Foto: Rolf E. Wulff

Norway Cup 2022 Gjøa-Falkeid 2 Foto: Rolf E. Wulff

Norway Cup 2022 Gjøa-Falkeid 3
 Foto: Rolf E. Wulff

Norway Cup 2022 Gjøa-Falkeid 3 Foto: Rolf E. Wulff

Klubbens historie

Gjøa SC er faktisk den eldste fotballklubben for barn og ungdom i New York, men de er fortsatt stolte og ikke minst bevisste sine norske røtter. Klubben har deltatt i Norway Cup tidligere. I år er de tilbake og stiller med åtte lag (to jentelag) i årets utgave av Norway Cup.
Trener for 17-års laget, Andreas Antoniades, kan fortelle at alle spillerne kjenner godt til klubbens historie og dens norske bakgrunn. I løpet av oppholdet skal de også besøke Frammuseet og få med seg både Fram og Gjøa.


- Det er etterkommere av de som stiftet klubben i 1911 som eier og driver klubben den dag i dag, sier Andreas.

Han smiler bredt etter at hans lag har slått Falkeid IL 2-0 på Furuset kunstgressbane. 


I den første kampen var det Porsanger som ble slått 4-0.

- Jeg tror vi er gode nok til å nå langt i turneringen. Vi skal i hvert fall gjøre vårt beste, smiler Jack Atkinson, som scoret Gjøa-lagets andre mål i kampen.


Norway Cup 2022 - Gjøa-Falkeid
 Foto: Rolf E. Wulff

Norway Cup 2022 - Gjøa-Falkeid Foto: Rolf E. Wulff

HAR TRUA:Jack Atkinson bidro med sin ene scoring til at Gjøa SC slo Falkeid IL. Han er sikker på at laget kommer til å nå langt i årets Norway Cup.
 Foto: Rolf E. Wulff

HAR TRUA:Jack Atkinson bidro med sin ene scoring til at Gjøa SC slo Falkeid IL. Han er sikker på at laget kommer til å nå langt i årets Norway Cup. Foto: Rolf E. Wulff

Skikkelig kult

Det er ikke uten grunn at lagets drakter er røde, hvite og blå. De spiller med samme farger som i det norske flagget.

Logoen er heller ikke til å ta feil av - det er et bilde av Gjøa. Laget stiller selvsagt opp til et lagbilde etter at kampen er over.

De blir litt overrasket da undertegnede spør om de kan stille seg opp foran spillerboksen og ikke uten på banen. Men når de får høre hvorfor vi gjerne vil ha med Furuset IF – navnet på bildet, skjønner de hvorfor. De får kort fortalt at de nettopp har spilt kamp på et sted hvor Trygve Lie også spilte fotball i sin tid, og at han var De Forente Nasjoners første generalsekretær med base i nettopp deres egen hjemby New York, hvilket også i høyeste grad er norsk-amerikansk historie.


- Det er skikkelig kult, sier Jack. 


- Det skal jeg fortelle foreldrene mine når jeg kommer hjem!

I sin tredje gruppekamp spilte Gjøa SC mot Askvoll og Holmedal IL. Den kampen endte 0-0 og laget er nå klar for åttendedelsfinale i A-sluttspillet.

DEN SATT:Declan Wagstaff jubler etter å ha gitt Gjøa SC ledelsen med 1-0.
 Foto: Rolf E. Wulff

DEN SATT:Declan Wagstaff jubler etter å ha gitt Gjøa SC ledelsen med 1-0. Foto: Rolf E. Wulff

VELKJENT SKIP:Skipet Gjøa er ganske enkelt logoen til Gjøa SC fra Brooklyn, New York, USA.
 Foto: Rolf E. Wulff

VELKJENT SKIP:Skipet Gjøa er ganske enkelt logoen til Gjøa SC fra Brooklyn, New York, USA. Foto: Rolf E. Wulff

Nøkkelord

ANNONSE