
Mina går på åttende trinn på Granstangen skole. Hun mener at nettopp skolen er viktig for at man trives godt som ungdom. Foto: Caroline Hammer
Mest fornøyde ungdommer:
Dette gjør at Mina og klassevenner i Alna bydel trives
Ungdomsskoleelever i Bydel Alna er langt mer tilfreds med livet enn gjennomsnittseleven i både Oslo kommune og på landsbasis. Vi har spurt en av dem hva som avgjør om man trives.
Publisert: 30.03.2023 kl 12:15
Sist oppdatert: 30.03.2023 kl 12:24
Hva gjør at man trives i hverdagen når man er 14 år gammel og går på ungdomsskolen? For Mina i klasse 8B på Granstangen skole er det ett sted som er viktig:
– Skolen er viktig. Det er her jeg er mesteparten av tiden. Om vennene mine er på skolen, har det mye å si.
Gode lærere, spennende fag og venner er nøkkelpunktene for å trives på skolen. Etter skoletid er familien viktig for Mina.
– Og så egentlig litt været. Om det er sol og varmt så blir jeg liksom litt ekstra glad, sier Mina og ler litt.
For ungdomsskoleelever i Bydel Alna trives faktisk mer enn gjennomsnittet. Mina selv peker på flere ting i nærområdet som gjør en forskjell:
– Skolen her har åpent etter skoletid. Da er det både ting som skjer og bare mulighet til å sitte igjen på skolen med venner, eller om du vil gjøre lekser. Jeg har også hørt fra mange i klassen som bruker en del av tilbudene på Haugenstua eller på Furuset, som Fubiak.
Over snittet
Funnene kommer fra en større undersøkelse fra Folkehelseinstituttet (FHI), som har sett på hvordan barn og ungdom ser på livet under og etter pandemien. Oppvekstprofil ser på levekår, trivsel i barnehage og på skole, fritid og nærmiljø, og psykisk og fysisk helse.
Barn og unge under 17 år har svart på undersøkelsen. I undersøkelsen kommer det fram at selv om unge i Groruddalen oftere bor mer trangt enn gjennomsnittet, er de like fornøyde med livet, skolen og helsa som gjennomsnittet i Oslo og på landsnivå.

Hamza (t.v.), Abdullah og Jon på Granstangen skole er blant de mest fornøyde ungdommene i landet. Foto: Sindre Veum Apneseth
Bydel Alna stikker seg ut i positiv retning. 56 prosent av Alna-ungdommene svarer 8 eller mer på en skal fra 0-10 der 0 er det verst tenkelige livet og 10 er det best tenkelige livet. I Oslo og på landsbasis svarer 49 prosent 8 eller mer.
Undersøkelsen har også sett på forskjellen fra før og etter pandemien. Resultatene er betryggende. På tross av at det var tøffe år, har det gått bra med barn og ungdommene.
Selv om skoleelever i Groruddalen har fått mindre ut av skolen i pandemiårene, tyder FHIs undersøkelse på at elever i Groruddalen i stor grad er like fornøyd med livet og har like god psykisk helse som ellers i Oslo og i landet.
Møteplasser roses
I tre av Groruddals-bydelene, bydelene Grorud, Alna og Stovner, er det ett annet punkt der barn og unge ligger over gjennomsnittet: De er mer fornøyd enn gjennomsnittsungdommer i Oslo med de møteplassene de har.
Fritidsklubber, bibliotek og åpne haller er noen av de møteplassene barn og ungdommer får bruke. Noen av dem har blitt opprettet og forbedret gjennom Groruddals-satsingen.
Mina på Granstangen er en av dem som har brukt de tilbudene.
– Jeg var mye på klubben da jeg var yngre. Jeg synes bydelen har gjort veldig mye bra, selv om det var litt vanskeligere etter korona, sier hun.
I år kan hun for første gang søke sommerjobb gjennom bydelen. Også det er et nyere tilbud for ungdom, som bidrar til trivsel.