Mange følger ikke aktivitetsforbudet på idrettsanleggene:
Kretsen ber politiet om hjelp

GIR BLAFFEN: Idrettsanleggene i byen er alle stengt på grunn av smittefare. Det er det ikke alle som bryr seg om, og nå ber Oslo Idrettskrets politiet og kommunen om hjelp til å få folk til å holde seg unna. Foto: Tom Evensen
Fotballbaner i Oslo har blitt fristed for uorganisert og ulovlig aktivitet i strid med smittevernlovgivningen. Anleggene er stengt etter kommunens instrukser, men like fullt er Oslo Idrettskrets vitne til betydelig fotballaktivitet fra egenorganisert grupper. Nå ber de politiet og kommunen om hjelp...
Publisert: 23.03.2020 kl 15:35
Sist oppdatert: 23.03.2020 kl 18:04
Idrettslag fortviler etter å ha stengt ned all aktivitet og permittert ansatte. Dessverre viser det seg at allmenn informasjon til befolkningen og klare retningslinjer fra idretten ikke alltid hjelper.
– Mange idrettslag – spesielt mindre ressurssterke – har ingen mulighet til å følge opp uorganisert bruk, og de vet heller ikke hva de skal gjøre for å få bukt med det de ser. Ungdom nekter å flytte seg etter tiltale. Publikum klager på at idretten ikke tar ansvar. Idretten har ikke politimyndighet og blir stående handlingsløse tilbake. Det er fortvilende for alle som gjør det de kan for å bidra i byens dugnad mot smittespredning, sier Magne Brekke som er generalsekretær i Oslo Idrettskrets.
– Hvor stort er problemet, og hvor mange tilfeller har det blitt rapportert om i Groruddalen?
– Det avhenger av dag, tid på døgnet og været. I helgen, og spesielt på lørdag, var problemet betydelig. Alle vil naturlig nok ut på visse tider og samles gjerne i flokk. Vi har fått rapporter fra hele byen. Jeg vil ikke si at vi har noen områder som har større utfordringer enn andre, men noen idrettslag har mer fysisk nærhet til anlegg og kan lettere følge opp enn andre, sier Magne Brekke.
Kaos på Løren
Hasle-Løren IL er en av klubbene som har blitt plaget med dette problemet den siste tiden, og i helgen opplevde de en tilstrømming av folk til Løren idrettspark. Daglig leder Heidi Sønsthagen var fortvilet da hun snakket ut med Akers Avis Groruddalen.
– Vi forsøker å si fra til folk at anleggene er stengt og forklarer hvorfor, men veldig mange bryr seg rett og ikke og ser bare dumt på oss. Det er helt høl i hodet, sier hun.
– Hva slags folk er det som ikke overholder restriksjonene?
– Det er alle slags folk. Alt fra ungdomsgjenger til familier som bruker kunstgresset vårt som pikniksted. Slik som banen vår ligger får vi ikke avstengt den fysisk, men all aktivitet er faktisk forbudt på anlegget nå uansett hva slags aktivitet man gjør. Det er en utrolig kjedelig situasjon for idrettslaget å stenge all aktivitet, men det vil være enda kjedeligere om vi skal holde på slik som dette framover, sier Sønsthagen.
Stor smitterisiko
Også på styrketreningsanlegget i Løren idrettspark (Tufteparken) har det strømmet til med folk som har trent uten hansker og som tar på de samme apparatene.
– Det utgjør en stor smitterisiko og er veldig kjedelig. Vi har ingen som jobber fulltid som kan jage folk bort. Det er stort sett voksne mennesker som holder på og som burde vite bedre.
– Jeg synes synd på folk som ikke får drevet med aktivitet i tiden som er nå, og jeg føler meg også slem for å kaste bort folk. Men slik situasjonen er nå må vi faktisk gjøre det. Dette er en dugnad, og aktivitet i idrettsanleggene er forbudt for å forhindre mulig smitte, sier Heidi Sønsthagen.
Meld fra!
Oslo Idrettskrets har nå bedt kommunen ved bymiljøetaten utføre kontroll av kommunal grunn og ta grep ved urettmessig bruk. De oppfordrer samtidig både idrettslag og publikum som er vitne til aktivitet av et visst omfang til å varsle politiet på telefon 02800.
– Vi har oppfordret Oslo-politiet til å svinge innom fotballbaner på eget initiativ og gripe inn der de ser større ansamlinger av folk eller ser nærmest regulær aktivitet. Politiet er klar over utfordringene og tar dette på alvor.
– Vi er ikke ute etter å jage bort enkeltpersoner som trimmer eller de to-tre barna som leker. Problemet er ungdom og voksne som tar seg til rette og organiserer regelrett aktivitet. Vi ber om hjelp til å gripe inn der det uomtvistelig drives aktivitet i strid med lovverket, sier Magne Brekke.
Helse og lojalitet. Nå!
Det er i krevende tider man får testet hvor sterkt egne verdier står. Det kjenner Oslo Idrettskrets på nå.
– To av idrettens verdier er helse og lojalitet. Nå trumfer hensynet til folkehelsen alle andre behov. Vi får altfor mange henvendelser gjeldende egne behov og «kan vi ikke bare…». Dette er ikke tiden for å løse individuelle behov. Nå er det fellesskapets innsats i en samfunnsdugnad som gjelder. Det handler om lojalitet for hverandre og for storsamfunnet, sier Magne Brekke.
Tar oppfordringen
Oslo Idrettskrets er svært fornøyd med hvordan deres idrettslag har tatt tak i utfordringene. De aller fleste gjør det de kan for å leve opp til myndighetenes bestemmelser.
– Vi skjønner at dette er krevende, men forventer at idrettslag fortsetter å gjøre det de kan for å hindre urettmessig bruk av idrettsanleggene og varsler politiet når de selv ikke er i stand til å håndheve stengte anlegg, sier Magne Brekke.
Den oppfordringen kommer nå Hasle-Løren til å ta.
– Jeg ble veldig glad da oppfordringen om å ringe politiet kom fra kretsen. Vi kommer helt klart til å gjøre det framover om folk ikke tar beskjeden, sier Heidi Sønsthagen.
– Straffbare forhold
Magne Brekke varsler også at kretsen vil slå ned på idrettslag som ikke følger bestemmelsene.
– Vi ber om statens og kommunens hjelp til å holde oss på beina og komme i gang igjen når vi får lov. Da må vi utvise lojalitet til stat og kommune hvis vi skal fortjene deres støtte fremover. Idrettslag som ikke forholder seg til myndighetenes bestemmelser og ignorerer idrettsorganisasjonens anbefalinger kan ikke forvente kommunens og idrettskretsens støtte i tiden som kommer, slår Magne Brekke fast.
Han minner samtidig om at brudd på smittevernlovgivningen er straffbart og kan straffes med bøter eller fengsel. Politiet har selv meldt at brudd på smittevernlovgivningen er en prioritert oppgave og riksadvokaten påpeker at saker om brudd må gis høy prioritet.