På det første Framtidsmøtet var 20 ungdommer fra ulike kanter av landet samlet for å diskutere hvordan det er å være ungdom etter en pandemi. Hva trenger ungdom mer av og mindre av nå? Hvem kan hjelpe dem? Og hva kan ungdom gjøre selv for andre unge og seg selv?
Det er Kronprinsparets Fond som har lansert Framtidsmøtet, og da ungdommene var samlet for første gang, 29. november, var kronprinsen selv til stede – og det samme var romsåsgutten Subair Ahmed (17).
– Vi diskuterte primært hvordan livet for unge er etter pandemien og hvordan det kan bli bedre. Vi snakket om hvem som kan hjelpe til og konkrete løsninger.
– Hvordan kan man gjøre det bedre for ungdommer, mener du?
– Ta skolen for eksempel. Nå bruker vi mye tid på skolen, og vi er der store deler av dagen. Skolen kan da gjøre mye; minske skolepresset med små grep, som blant annet å snakke med elevene og vurdere deres synspunkter.
Mange regler å følge
Framtidsmøtet startet med at ungdommene diskuterte seg imellom før kronprinsen og hans følge senere ble presentert hva ungdommene hadde kommet fram til. Subair sier at det for hans del blant annet var vanskelig å kunne alle koronareglene til enhver tid.
– Det var spesielt vanskelig å ta initiativ. Du visste ikke hva som var lov, og du vil ikke ta initiativ til noe som ikke er lov. Men i denne alderen skal man man ikke slutte å ta initiativ, det skal være motsatt.
– Da samfunnet var nedstengt var vi alle i samme situasjon, forskjellen ligger i at for noen var det enkelt å vende tilbake til hverdagen, mens det var vanskelig for andre.
– Fantastisk fint at han kom
Subair sier at kronprinsen var oppriktig nysgjerrig på hva han og de andre ungdommene hadde å si.
– Jeg syns det var fantastisk fint at han var der. De vil gjøre noe med det vi sier, og det virker troverdig når han som har startet dette tok seg tid til å komme.
Subair Ahmed (t.v, foto: Katrine Lunke / APELAND).
Nå må også ungdommenes meninger og forslag følges opp, er Subair tydelig på.
– Hvis ikke mister Framtidsmøtet troverdigheten, og da blir det som før; du kan si ifra men det hjelper ikke.
Fakta om Framtidsmøtet
• Nyoppstartet tiltak i regi Kronprinsparets Fond
• Hadde sitt første møte mandag 29. november
• Skal bidra til å løfte fram de unges stemme
• På det første Framtidsmøtet var 20 ungdommer fra ulike kanter av landet. Ungdommene er rekruttert fra prosjekter Kronprinsparets Fond arbeider med.