IVRIGE SOLSIKKEPLANTERE:Barna fra Regnbuen barnehage på Teisen tok sin oppgave meget alvorlig og sørget for at det ble plantet et vell av solsikker. Foto:
IVRIGE SOLSIKKEPLANTERE:Barna fra Regnbuen barnehage på Teisen tok sin oppgave meget alvorlig og sørget for at det ble plantet et vell av solsikker. Foto:Bilde 1 av 4
PÅ PLASS:Endelig sto det første frukttreet i jorda i Ulven nærmiljøhage. Prost i Groruddalen Prosti, Øyvind Stabrun (f v), menighetsrådgiver Eli Solberg, sokneprest Anne Berit Evang, prest Sara Moss-Fongen, samt Amir og Mustafa fra de arbeidende ungdommene gleder seg over resultatet. Foto:
PÅ PLASS:Endelig sto det første frukttreet i jorda i Ulven nærmiljøhage. Prost i Groruddalen Prosti, Øyvind Stabrun (f v), menighetsrådgiver Eli Solberg, sokneprest Anne Berit Evang, prest Sara Moss-Fongen, samt Amir og Mustafa fra de arbeidende ungdommene gleder seg over resultatet. Foto:Bilde 2 av 4
FORNØYD LEDER: Attia Mirza Mehmood, som blant annet er FAU-leder ved Bryn skole, tok også turen til åpningen av Ulven nærmiljøhage og gledet seg sammen med primus motor for prosjektet, Carla Franziska Hoyer. Foto:
FORNØYD LEDER: Attia Mirza Mehmood, som blant annet er FAU-leder ved Bryn skole, tok også turen til åpningen av Ulven nærmiljøhage og gledet seg sammen med primus motor for prosjektet, Carla Franziska Hoyer. Foto:Bilde 3 av 4
Det var mange spente barn som gledet seg stort til å kunne plante solsikkene de hadde med seg fra Regnbuen barnehage. De ledet an «prosesjonen» inn til den nye nærmiljøhagen ved Østre Aker menighet på Ulven. Foto:
Det var mange spente barn som gledet seg stort til å kunne plante solsikkene de hadde med seg fra Regnbuen barnehage. De ledet an «prosesjonen» inn til den nye nærmiljøhagen ved Østre Aker menighet på Ulven. Foto:Bilde 4 av 4

Plantet det første treet i Ulven nærmiljøhage

Endelig er Ulven nærmiljøhage i gang for alvor. Åpningen ble markert ved at det aller første frukttreet ble plantet – i tillegg dukket mange barn fra Regnbuen barnehage opp for å plante solsikker!

Rett bak menighetshuset ved Østre Aker kirke, på høyden mellom Persveien og Ulvensplitten, som også er en del av pilegrimsleden til Trondheim, vokser Ulven nærmiljøhage seg bokstavelig talt fram. Primus motor for prosjektet, hvor en lang rekke aktører samarbeider, er Carla Franziska Hoyer. Hun ledet an «prosesjonen» inn til hagen hvor det første treet skulle plantes. Det vil si, noen roser hadde allerede blitt plantet. Men nå skulle det første frukttreet komme symbolsk på plass.

PÅ PLASS:Endelig sto det første frukttreet i jorda i Ulven nærmiljøhage. Prost i Groruddalen Prosti, Øyvind Stabrun (f v), menighetsrådgiver Eli Solberg, sokneprest Anne Berit Evang, prest Sara Moss-Fongen, samt Amir og Mustafa fra de arbeidende ungdommene gleder seg over resultatet.

PÅ PLASS:Endelig sto det første frukttreet i jorda i Ulven nærmiljøhage. Prost i Groruddalen Prosti, Øyvind Stabrun (f v), menighetsrådgiver Eli Solberg, sokneprest Anne Berit Evang, prest Sara Moss-Fongen, samt Amir og Mustafa fra de arbeidende ungdommene gleder seg over resultatet.

Liten velkomsttale

Men aller først av de mange som hadde møtt opp gikk flere barn fra Regnbuen barnehage på Teisen. De hadde en spesiell oppgave foran seg. På forhånd hadde de fått solsikkefrø som de hadde forkultivert. Nå skulle de høytidelig plante dem i nærmiljøhagen. Men de måtte vente litt, for Carla Franziska holdt en aldri så liten velkomsttale og kom med litt informasjon om alt det arbeidet og samarbeidet som har ført til at det nå er en flott nærmiljøhage rett ved kirken. Sokneprest i Østre Aker Menighet, Anne Berit Evang, tok også ordet. 


– Det er mange som har bidratt for å få gjort dette til en realitet. Men la meg få understreke at hvis det ikke hadde vært for Carla Franziska hadde det ikke blitt noen hage, slo hun fast.

FORNØYD LEDER: Attia Mirza Mehmood, som blant annet er FAU-leder ved Bryn skole, tok også turen til åpningen av Ulven nærmiljøhage og gledet seg sammen med primus motor for prosjektet, Carla Franziska Hoyer.

FORNØYD LEDER: Attia Mirza Mehmood, som blant annet er FAU-leder ved Bryn skole, tok også turen til åpningen av Ulven nærmiljøhage og gledet seg sammen med primus motor for prosjektet, Carla Franziska Hoyer.

Nye generasjoner

Soknepresten satte ellers pris på at det var et morelltre som først kom på plass, for dermed viderefører man noe den aller første soknepresten i menigheten satte veldig pris på. 


– Hans Gynter Magelsen plantet blant annet morelltre i sin tid på kirkens grunn. Han hadde stor glede av å plante trær rundt kirken, og de fleste vi ser rundt oss i dag er det han som sørget for kom på plass. Han så på trærne som Guds skaperverk og at det var viktig å nyte dette skaperverket. Det er flott å se at det nå er nye generasjoner med Carla Franziska i spissen som på en måte går i hans fotspor.

Etter at treet ble plantet var det gjengen fra Regnbuen barnehage som klødde i fingrene for å komme i gang med sin oppgave. De satte iherdig i gang med å grave et stort antall hull, før de gledesstrålende kunne plante solsikkene. Stolte kunne de se at resultatet ble bra, og de lovet at de skulle komme tilbake senere og vanne og se at solsikkene vokser seg fine og store!

Det var mange spente barn som gledet seg stort til å kunne plante solsikkene de hadde med seg fra Regnbuen barnehage. De ledet an «prosesjonen» inn til den nye nærmiljøhagen ved Østre Aker menighet på Ulven.

Det var mange spente barn som gledet seg stort til å kunne plante solsikkene de hadde med seg fra Regnbuen barnehage. De ledet an «prosesjonen» inn til den nye nærmiljøhagen ved Østre Aker menighet på Ulven.

Ulven nærmiljøhage

Ulven nærmiljøhage er et samarbeidsprosjekt hvor mange aktører er involvert: Gravferdsetaten, Pådriv, lokale kirker/menigheter, Bymiljøetaten, ByBi, Norges miljø og biovitenskaplige universitet (NMBU), Bydel Alna og Bjerke, samt flere. Målet med nærmiljøhagen er å vise at i et mangfoldig nærmiljø er det plass og muligheter for alle. 



Nærmiljøhagen ligger rett bak menighetshuset til Østre Aker kirke, på høyden mellom tungt trafikkerte Persveien og Ulvensplitten på Ulven. En uoppdaget flik av grønt som nok mange ikke har besøkt tidligere. Faktum er at de fleste som går der er pilegrimer – det er er en del av pilegrimsleden til Trondheim.

Det faller seg naturlig at Østre Aker og Haugerud menighet er med i samarbeidet. De har jobbet lenge sammen med Pådriv for å åpne den grønne lungen rundt kirken for flere. Det er Carla Franziska Hoyer, studentintern i Pådriv fra NMBU, som de siste månedene har vært primus motor for å få i gang nærmiljøhagen sammen med alle aktørene som er involvert. Hele prosjektet er således et samarbeid i Pådrivs ånd.



I forbindelse med oppstarten og at vi nå er inne i sommertiden, vil flere ungdommer fra Groruddalens fire bydeler ha sommerjobb i nærmiljøhagen. De lønnes gjennom midler fra NAV og bydelene, og skal være med å utvikle og vedlikeholde hagen gjennom sommeren. I samarbeid med Líf Laga skal de for eksempel plante 35 epletrær i hagen. Gjennom dette, i tillegg til kartlegging av arealer til lommeskog og planteskole, bidrar hagen dermed også til prosjektet Oslotrær, der kommunen vil plante 100.000 trær innen 2030. Ungdommene skal også plante spiselige vekster og bygge pallekarmer. Den sosiale entreprenøren Kompass & Co bidrar med lang erfaring innen ungdomsarbeid og har skreddersydd kurs med arbeidsleder-workshop, teambuilding og læring om matsvinn for ungdommene. UngDyrk i Bydel Grorud har vært en inspirasjon for både ungdomsarbeidet og utviklingen av hagen.
 Ungdommene er også godt i gang med å drive «vaffelservering» ved menighetshuset, som vil finne sted hver fredag gjennom sommeren. Carla Franziska vil også ha oppgaven som arbeidsleder for ungdommene.

Hagen skal bli en sosial møteplass og en arena for dyrking og læring. På lang sikt vil den være en del av «Den grønne ringen» og et viktig grøntareal for beboere på Ulven, Økern, Løren, Valle og Teisen. Allerede nå er et samarbeid på gang med «Grenseløse grønnsaker», en dyrkegruppe for innvandrerkvinner som holder til på Geitmyra på Sagene. De donerer planter til kjøkkenhagen på Ulven, mens nærmiljøhagen vil stille opp med hjelp til vanning på Geitmyra i sommer. Antec Biogas AS forsyner hagen med gjødsel fra industriavfall gjennom et forsøk i samarbeid med NMBU. Slik kan slakteriavfall, fiskeslam samt svartvann og matavfall fra borettslag utnyttes. Dette er sirkulærøkonomi i praksis! Nærmiljøhagen er i ferd med å bli et av prosjektene i Pådriv nederst i Groruddalen med størst fart og utvikling.

Vannforskningsinstituttet NIVA er også koblet på og bidrar til bærekraftig vannhåndtering. Hagen ønsker å bruke regnvann og utforske sirkularitet i vannhåndtering. Et første steg er regnvannstønner denne sesongen. Nasjonalt senter for urbant landbruk ved NMBU bistår med kompetanse for å få en oversikt over tilstanden i jorda, de har sponset jordprøver som har utelukket forurensning, og kobler studenter på prosjektet. Hagen kan etter hvert også bli en spennende case-arena for studenter innen både urbant landbruk, overvann, kunst og sosialt entreprenørskap og innovasjon fra for eksempel OsloMet og NMBU. Først ut er den nye mastergraden i urbant landbruk ved NMBU, som starter opp allerede til høsten.

Noen bikuber og besøkende birøktere fra ByBi finner du også i nærmiljøhagen. Oslo bispedømme er partner i Pådriv og har selv ønsket dette prosjektet på eget område i lang tid, nå er det blitt konkret etter mye hardt arbeid fra mange parter. Ellers er det planer om både eplehage, labyrint, klosterhage, sittegrupper og parseller.