80 ÅR: Frank Fossum er 80 år. Oppskriften på et langt og friskt liv er å gi til andre og være et godt menneske.
80 ÅR: Frank Fossum er 80 år. Oppskriften på et langt og friskt liv er å gi til andre og være et godt menneske.

Stovner-idrettens ildsjel fyller 80 år

Hos fastlegen for noen år tilbake fikk han drømmebeskjeden: – Du er bortskjemt på ungdommelighet. Oppskriften er ungdommelig energi fra idrettslivet i Bydel Stovner.

Frank Fossum, Haugenstua-beboer, årets idrettsleder i Groruddalen for sportsåret 2023, og ildsjel i idretten i Bydel Stovner, fylte 80 år torsdag. Helt fra sønnen hans var liten, for drøyt 40 år siden, har Fossum engasjert seg i lokalidretten og vært med på legge til rette for at barn og unge har et idrettstilbud i sitt eget nærområde. I denne hyggelige omtalen er det ikke antall nedlagte timer på Rommensletta kunstgress som er hovedfokuset, men antall lys på bursdagskaka – som er 80 – vi skal snakke litt om.

– Hvordan føles det å være 80, Frank?

– Tja, jeg har ikke kjent helt på det, men det er ikke den største forandringen fra i går, svarer han.

– Lever det opp til forventningene?

– Jeg vet nesten ikke hvordan det er å være 80, jeg vet kun hvordan det er å være meg selv. Men du kan si at jeg egentlig er litt overrasket over hvor bra formen er.

Mer om Frank-fysikken senere. Først enda mer bursdags-prat og litt alvor.

Alvorspreget fødselsdag

Han og kona, Kari Fossum, reiste til Ramme gård torsdag klokka 14.00 for å nyte Havlystparken. Der var de også høsten da kona fylte 80 – nå ville de se Havlystparken fra vårens side.

– Hvordan ser en optimal bursdagsfeiring ut etter din mening?

Etter min mening sånn som vi har planlagt nå, med flott hotell, fine omgivelser og god mat, det er den optimale feiringen. Vi hadde også forsiktige tanker om en annen idé, sier han.

De som har fulgt med i historietimen vet at 6. juni for 80 år siden er en historisk dag som mest sannsynlig har vært med å påvirke hele verden. Da gikk de allierte i land i Normandie for å befri okkuperte Frankrike fra nazistene. I dag kaller vi den første dagen av den franske frigjøringen – 6. juni – for D-dagen.

– Jeg og kona snakket om en tur til Normandie med et cruise, men vi gikk bort fra det og får heller ta det en annen gang.

– Snakket du med din mor og far om denne dagen?

– Ja, mor og far var veldig interesserte og samfunnsorienterte. Far var blant annet med i det som var ansett som illegale bevegelser og fagbevegelser under andre verdenskrig. Dette var de opptatt av.

Imponerer på legekontoret

Tilbake til Frank-fysikken.

– Hvordan holder du deg ung?

Gjennom alle disse årene som jeg har vært i idretten og har hatt muligheten til å oppleve barn og ungdoms idrettsglede; da er det mye energi i bildet. Noen kaller det bråk, men jeg kaller det livsglede. Det er en energi som ikke blir borte, den blir overført til noe, og litt av den energien har jeg fått, det holder meg i gang, svarer han.

– Når folk kommenterer alderen din. Får du høre «du ser eldre ut» eller «du ser yngre ut»?

De aller fleste blir overrasket, har jeg skjønt. Min tidligere fastlege sa det sånn: du er ganske bortskjemt.

Gratulerer med dagen, Frank.