– Det var på det siste at vi virkelig dro fra de andre lagene, sier miljøarbeider Mats Haugen på Haugerud skole.
Sammen med Argjenta Rusiti har han fulgt opp laget på 20 gutter og jenter fra niende trinn underveis i konkurransen. De har spilt fotball mot andre skoler, hovedsakelig i Groruddalen, samtidig som de har fokusert på å øke trivselen i klasserommet, skolegården og i nærmiljøet.
– De har blant annet hjulpet eldre hjem. Det har gitt dem veldig fine tilbakemeldinger på Facebook-siden for området. Ungdommene blir oftere skjelt ut der, så det var veldig fint å se, sier Mats.
– Ungdommene har hjulpet hverandre. Lærerne har også vært veldig positive til prosjektet, så selv om det kan ha gått ut over noe av klasseromstiden har de sett nytten av det, tilføyer Argjenta.
Verdiene viktigst
Det beste med konkurransen er hvordan ungdommene som har vært med har vokst. Blant annet fordi miljøteamet har kunnet bruke deltakelsen som en motivasjon.
– Hvis en ungdom bruker stygt språk eller oppfører seg dårlig overfor læreren eller andre elever, så kan vi si at da får de ikke være med på fotballkampen, forklarer Mats.
– Vi har spilt som et lag, samtidig som de har utviklet seg som individer. Vi ser en positiv endring i hvordan de oppfører seg, sier Argjenta.
Ringvirkningene ser de også utenfor skolen. Eldre i nærområdet setter større pris på ungdommene, og nå håper miljøteamet at det blir til inspirasjon for videre kull på skolen.
– Nå har vi en plattform å bygge videre på. Elevene som begynner i niende trinn til høsten har sett hvor kult det faktisk er. Da kan vi bruke det som verktøy videre, sier Mats avslutningsvis.
Community Champions League
• Etablert av European Football Development Network.
• I dag kjøres det konkurranse i syv land, der elever på ungdomsskolen konkurrerer.
• I tillegg til poeng fra fotballkamper, får lagene poeng for fair play og for å gjøre tiltak for å styrke nærmiljøet.
• Alle lag er blandet med gutter og jenter, og det må være minimum to jenter på banen til enhver tid.