Små miljøagenter inntok Deichman Nordtvet

SKAPERGLEDE: Theodor (7, t.v.) og Eva (7) har lagd bokser. Theodor sitt blir et spøkelseshus der ingen kan se inn, og Eva har laget en boks hvor hun kan ha litt forskjellige ting.
Deichman Nordtvet og Teknisk Museum samarbeider om å gi barn anledning til å lage plantebokser, med mye rom for kreativ utfoldelse.
Publisert: 01.02.2020 kl 15:20
Sist oppdatert: 03.02.2020 kl 09:16
På Deichman Nordtvet er det lite som minner om et stille bibliotek. Det hamres iherdig av de mange potensielle fremtidige arkitektene som har tatt turen til biblioteket på lørdag.
Gjenbruk og miljø som hovedramme
Sigrun Aas er bibliotekar på Deichman Nordtvet. Hun sier:
– Barna er nesten mer interessert i miljø enn det voksne er. Vi hadde for ikke så lenge siden en barnehage som ringte for å høre om vi hadde en bok om klima for tre-åringer. Klimaspørsmålet er mer aktuelt enn noen gang tidligere, og vi har et betydelig miljøfokus. Oslo var jo Europeisk Miljøhovedstad i 2019 så da må jo vi følge opp med verksted med utgangspunkt i gjenbruk.
Catharina Hoff ved Teknisk Museum leder aktiviteten, og stemmer ivrig med:
– Vi liker at dette er noe hele familien gjør på en lørdag. Vi legger til rette for kreativiteten og lar de lage noe mer holdbart som kan vare. Så har de jo samme rammeverk de jobber ut fra, men ulike metoder. Noen bruker jo masse tid på å dekorere og lage skilt på sine bokser.
Og det er ingen tvil om at dette er populært.
– Det var egentlig ganske stille før klokka 12, og så bare eksploderte det, sier Aas, og nikker mot det fullsatte langbordet der barna jobber.
Hoff setter på samme tid opp skilt om at de er tomme for komplette sett. Det har virkelig gått unna!
Bærekraftige aktiviteter
Det er ikke bare denne dagen at Teknisk Museum har et bærekraftig tema for aktivitetene sine. Før jul hadde de instruksjoner om hvordan man kan pakke inn gaver i stoff, og i vinterferien kan alle som vil ta turen til Teknisk Museum for å lage bivokspapir som kan erstatte plastikken man har rundt maten sin.
– Det man produserer skal kunne vare, forklarer Hoff.
– Vi vil at barn skal kunne lære å lage og bruke ting på nytt, selv om det blir ødelagt. For eksempel så har vi lagd tøyposer hvor de får feste på dekorasjoner, og håpet er jo at de skal huske å ta med seg dem på butikken og ikke bruke engangsposer siden det er noe de har laget selv. Og vi har hatt verksteder hvor vi har reparert klær og leker som har gått i stykker.
Bærekraft og miljø står sterkt i samarbeidet mellom Deichman og Teknisk Museum og antall besøk tyder på at det er populært. Alt tyder på at grønt blir kult i Groruddalen!