Minner oss på hvordan det var her
Da Statsbygg foreslo å bygge et nytt Oslo kretsfengsel i tilknytning til dagens kvinnefengsel på Bredtvet, ble de møtt av kraftig lokal motstand. Ingen ønsker et gigantisk høysikkerhetsfengsel med åtte-ti meter høye murer midt i en trivelig boområde.
Publisert: 21.10.2021 kl 21:30
Fra naboene ble det anført flere argumenter, men hensynet til Bredtvetjordene ble vektlagt spesielt. Å bygge et nytt fengsel her vil ikke bare ødelegge et populært turområde, men også fjerne en viktig del av kulturlandskapet som preget dette dalføret før Aker kommune ble slått sammen med Oslo i 1948.
Groruddalen før og etter krigen er to forskjellige ting. Før sammenslåingen var dette i all hovedsak et jordbruksområde med bølgende åser. Du ser det på gamle fotografier og du ser det om du tar turen ned til Bredtvetjordene.
Det er viktig å bevare dette, og heldigvis har Statsbygg lagt Bredtvet-planene på is. Nå jakter de på en aktuell tomt utenfor byen, og flere kommuner er positive til å bli vertskap for et fengsel. De prioriterer arbeidsplasser og inntekter, og tomter har de nok av.
Bredtvetjordene er ikke det eneste stedet som vitner om hvordan det var i Groruddalen før utbyggingen. Noen hundre meter unna, i skogkanten – mellom Krigsskolen på Linderud og villastrøket Sandås ved Rødtvet – finner vi Hestejordene, et område med tilsvarende kulturhistorisk verdi.
Dette området fikk søndag besøk av både ordfører og andre prominente personer. Anledningen var at Sandås Vel, Lillomarkas venner og Alna Ridesenter hatte fått «Kulturlandskapsprisen 2021» for sitt arbeid for å bevare dette området. Hestejordene har nok ligget der på samme måte i århundrer, og når sommeren er her opplever vi også hester på jordene. Alna Ridesenter bruker det som beitemark.
Gratulerer!