– Vannmagasinene våre, som er tilknyttet Maridalsvannet, er nå på et relativt lavt nivå. For å forebygge vannmangel fram i tid, ser vi oss nødt til å be Oslos befolkning om å være nøkterne med vannbruken, sier Anna Maria Aursund, direktør i Vann- og avløpsetaten i Oslo.
Henter vann fra Bærum og Nedre Romerike vannverk
Oslos vannforsyning kommer hovedsakelig fra Maridalsvannet og tilknyttede elver og innsjøer i marka. En av dem er Gjerdingen, som for tiden er tappet ned for å rehabilitere damanlegget. Jevn nedbør om høsten og snøsmelting om våren er avgjørende for en trygg vannforsyning utover våren og sommeren.
– Det har vært lite nedbør og snø hittil i vinter. Vi håper selvsagt at det kommer mer nedbør fremover, men det kan vi ikke være trygge på. Derfor har vi sett oss nødt til komme med denne oppfordringen, sier Aursund.
Vann- og avløpsetaten har igangsatt tiltak for å sikre mer vann, som blant annet overføring av vann fra Bærum kommune og Nedre Romerike vannverk, henholdsvis 200 og 100 liter i sekundet. Det vil vurderes fortløpende ytterligere tiltak dersom det ikke blir mer nedbør i vinter.
Sårbar vannforsyning
I 2028 vil Oslo få ny vannforsyning fra Holsfjorden. Inntil den står ferdig kan byens innbyggere fra tid til annen bli oppfordret til å være enda mer nøkterne med vannforbruket.
– At vi må spare på vannet belyser nok en gang hvor sårbar dagens vannforsyning er, og hvor viktig byggingen av den nye vannforsyningen fra Holsfjorden er for osloborgernes trygghet i fremtiden, sier Aursund.
Hva kan du gjøre for å spare på vannet?
På tross av hjelpen fra de to nabokommunene, er det likevel nødvendig å oppfordre til å spare på vannet nå.
– Små tiltak i hverdagen kan til sammen bli mye spart vann. Det er ingen grunn til å bekymre seg for at vannet plutselig er brukt opp og forsvinner fra springen, men legger vi alle ned en liten innsats nå kan det ha stor betydning for vannbeholdningen utover våren, forteller Aursund.
Dette kan du gjøre for å bidra:
· Ta kortere dusjer og skru av vannet mens du tar på såpe eller sjampo.
· Ikke la krana renne mens du pusser tennene.
· Bruke øko-program på oppvaskmaskinen.
· Spar klesvasken til vaskemaskinen blir helt full.
· Bruke den «lille knappen» på toalettet når du trekker ned.