MØT BRANNVESENET: Lørdag inviterer Oslo brann- og redningsetat til åpen dag og da kan du være med på kunnskapsløype, spyling med brannslange og få mulighet til å sitte i brannbil. Her med «dalens» menn på Grorud brannstasjon: Jon Frenger (f.v), Øystein Gjøstøl, Espen Nyhus, Tom Jonas Røysheim og Svein Olsen.
MØT BRANNVESENET: Lørdag inviterer Oslo brann- og redningsetat til åpen dag og da kan du være med på kunnskapsløype, spyling med brannslange og få mulighet til å sitte i brannbil. Her med «dalens» menn på Grorud brannstasjon: Jon Frenger (f.v), Øystein Gjøstøl, Espen Nyhus, Tom Jonas Røysheim og Svein Olsen.

Brannvesenet inviterer til åpen dag

Åpen brannstasjon arrangeres i uke 38 over hele landet som en del av den nasjonale Brannvernuka. Tidspunktet er ikke tilfeldig – høsten markerer nemlig inngangen til en tid på året da antallet boligbranner vanligvis øker fordi vi bruker mer strøm og levende lys.

Flere enn 350 brannstasjoner over hele landet inviterer til Åpen brannstasjon i anledning den årlige Brannvernuka. I Oslo ønsker vi store og små besøkende velkommen til Nedre Foss Park, lørdag 23. september fra 11.00 – 14.00.  Åpen brannstasjon over hele landet er blitt en fantastisk fin tradisjon, og en viktig arena for å gi nyttig info om brannforebygging, sier Sigurd Folgerø Dalen, kommunikasjonssjef i Oslo brann- og redningsetat, i en pressemelding.

– Hovedfokus for Brannvernuka i år er ladevett og generell brannsikkerhet i hjemmet. På Åpen dag får publikum lære om brannsikkerhet. Det blir kunnskapsløype, spyling med brannslange, mulighet til å sitte i brannbil, demonstrasjoner og stands og mulighet til å hilse på våre egne mannskaper samt andre beredskapsaktører. I tillegg kommer selvfølgelig Bjørnis med et show spesialtilpasset de minste. Vi håper mange tar turen, og er klare for storinnrykk, fortsetter Dalen. 

Øv for å være forberedt

Skoler og barnehager har krav på å gjennomføre jevnlige brannøvelser. I hjemmet har vi ikke det samme kravet, til tross for at de fleste farlige branner oppstår der. Nettopp derfor er det viktig å vite hva man skal gjøre ved branntilløp eller brann i hjemmet. Årlige øvelser der man bor – gjerne også oftere – vil bidra til at alle i husholdningen i større grad vet hva man skal gjøre om ulykken først er ute.

– Vi oppfordrer alle til å bruke Brannvernuka til å prate om, og øve på, hva man skal gjøre om det begynner å brenne i boligen. Det behøver ikke være mer komplisert enn at dere avtaler en møteplass og hvem som skal gjøre hva. All erfaring viser at de som har øvd og er forberedt på dramatiske hendelser også håndterer de best, forteller Sigurd Folgerø Dalen, kommunikasjonssjef i Oslo brann- og redningsetat.

Tips til brannøvelse hjemme: 

En brannøvelse behøver ikke være komplisert eller innebære fysisk evakuering. Det er ofte godt å starte med en prat om hvordan man kan unngå brann, og hva man skal gjøre om det likevel begynner å brenne.

  • Ta en prat med hele familien, f.eks. ved middagsbordet, om hva man skal være ekstra påpasselig med for å unngå brann. 
  • Prat om hva man skal gjøre om det likevel begynner å brenne, hva om det begynner å brenne mens man sover? Hører alle røykvarsleren? Tenk gjennom ulike scenarier. Hva om det brenner i trappa? Hva er alternative rømningsveier ut? Er det små barn, avtal gjerne hvem som tar ansvar for hvilket barn og snakk med barna om at de ikke må gjemme seg.
  • Bli enige om en sikker møteplass ute som alle kjenner godt, for eksempel postkassen eller søppelkassen.
  • Sjekk ut ulike rømningsveier og at de fungerer, klarer for eksempel alle å komme seg ned brannstigen?
  • Sjekk at røykvarslerne fungerer som de skal.
  • Vit hvor brannslokkeutstyret er plassert og hvordan det brukes, og sjekk at det ikke er gått ut på dato.
  • Evaluer øvelsen etter gjennomføring. Oppdager dere at ting ikke fungerer som dere hadde tenkt, er det viktig å justere planen og rette eventuelle feil.