Men konfekten først. Redaktør Hjalmar Kielland jr. er den faste konfektinnkjøperen i avishuset, men da undertegnede dro innom for å hente godsakene på vei til brannstasjonen var det lite konfekt å få øye på.
Tapre brannkonstabler
– Jeg har vært innom ni forskjellige steder, men alle var tomme for konfektesker. Det har aldri skjedd tidligere, sier en lettere oppskjørtet redaktør.
Men heldigvis finnes det annet enn konfekt å forære dalens tapre brannkonstabler. Dermed ventet det både kake, sjokolade, twist og «annet digg» man fikk med seg til brannstasjonen.
Det er fem brannkonstabler med brannmester Bjørn Fredrik Falkenberg i spissen som er på vakt nyttårsaften. De sitter i fellesrommet og slapper av mens de ser på Tour de Ski på storskjerm. Men vær trygg, hvis alarmen skulle gå blir de ikke sittende for å få med seg hvem som blir dagens vinner.
Ny energi
De fem håper selvfølgelig at det blir en rolig nyttårsaften og at de for det meste kan sitte rolig og nyte sine godsaker. Ellers går det generelt sett mye sjokolade inn i brannkonstablers mager! Det har vi notert oss ved tidligere besøk og prat på brannstasjonen. For når det er utrykning og de er på oppdrag, har de faktisk en god del sjokolade med seg.
– Fordi det er det beste å få i seg når vi raskt trenger å få ny energi og sukker i kroppen under en stri tørn. Like viktig er det å ha energidrikker, farris og annet tilgjengelig, forklarer Trond.
Akers Avis Groruddalen var innom brannstasjonen for ikke lenge siden og fikk noen gode råd fra Brannmester Bjørn Fredrik i forbindelse med julen – men som selvfølgelig vil være viktig til enhver tid.
Historisk sett
Men, skjer det egentlig noe nytt av interesse ved brannstasjonen?
– Nå skal vi få en rein/skitten sone, konstaterer Bjørn Fredrik.
Han sier at mange brannkonstabler har fått kreft, spesielt de som har holdt på lenge fordi prosessen med å rense både klær og utstyr etter oppdragene historisk sett ikke har vært det beste.
– Tidligere var holdningen at hvis man luktet og så mest møkkete og erfaren ut, desto bedre var det. Et slags bevis på at du virkelig hadde gjort en god jobb. Den holdningen har heldigvis endret seg for lengst. Nå gjelder det totalt motsatte. Husk på alle de farlige stoffene vi blir utsatt for og som satte seg på både hud og klær. Nå er det om å gjøre å få det vekk så fort som mulig, sier Bjørn Erik.
Skal oppgraderes
– I det ene bygget på brannstasjonen kommer det nå en ny «rein/skitten» sone med først en grovdusj og så en findusj for å klargjøre både oss og klærne. Det er flere gamle brannstasjoner i byen som nå skal oppgraderes på dette feltet. For vår del blir det permanent, mens andre får midlertidige tiltak for å innfri de kravene som myndighetene setter, og som etaten sørger for blir gjennomført, påpeker Bjørn Erik.
I år blir det også ny fysisk test for røyk- og kjemikaliedykkerne. Det settes større krav hvert år for å få godkjennelse. Nå blir det også en ny og mer arbeidsrettet test. Ellers skal brannetaten generelt effektiviseres mer.
– Selv ikke vi kommer unna større kutt i vanskelige økonomiske tider. Vi er ikke fredet, understreker Bjørn Erik.
Fornuftig innredet
Ellers ser Grorud brannstasjon fram til en flunkende ny brannbil.
– Den gamle er 10 år gammel, og som hvilket som helst annet kjøretøy henger den ikke med på den teknologiske og digitale utviklingen. Den nye bilen vil bli mer fornuftig innredet, mer miljøvennlig og med nytt fint verktøy - og ikke minst mer å stole på. Ganske enkelt bedre rustet for ethvert oppdrag, sier Bjørn Erik.
Det er et godt miljø ved brannstasjonen hvor lagsammensetningene er gode.
– Det har stor betydning at de lagene som er på vakt sammen fungerer på alle mulige måter. De mest optimale sammensetningene. Det har betydning for de lagene vi setter sammen, påpeker Bjørn Erik.
Første elevene
Bakgrunn? Er dere ikke utdannet innen yrket?
– Til nå har det vært slik at man har tatt flere kurs etter ansettelse (i tillegg kommer hele tiden videreførende utdannelse). Det vil si at vi har bakgrunner som ingeniør, snekker, psykolog, rørlegger og mye annet. Selvsagt gode egenskaper det blir sett på når ulike lag settes sammen. Nå blir det omvendt, og i januar kommer de første elevene med fagskole (brann- og redningsskole) som skal utplasseres, blant annet hos oss.
Generelt sett er det viktig at det er et lag som fungerer sammen på alle mulige måter. Vi spiser, sover, trener, øver og er på vakt sammen. Vi er totalt avhengige av hverandre. Vi kjenner hverandre ut og inn på en helt annen måte enn hvis man jobber sammen på et kontor. Når vi går to sammen inn i flammer og røyk teller ikke noe annet enn at vi begge også kommer oss ut, understreker Bjørn Erik.
Bedre tid
Ellers har de enkelte lagene nå gått over på døgnvakt i sommertid og juletid i stedet for delt døgnturnus i form av nitimers vakter.
– Da får vi en bedre ro på vakt. Det er lettere å disponere tiden når du har 24 timer å fordele den på. Vi får bedre tid til trening og øving og befaringer Det vil gjøre oss bedre i jobben. Og selvsagt gjør vi alt for at nettopp laget vårt er det beste i byen, sier Bjørn Erik.
– Dessuten skal det være hyggelig og trivelig å være på jobb - da blir vi også gode når det virkelig gjelder ute på oppdrag.