Det sier Kyrre Hansen (85) fra Tonsenhagen og viser frem brikken med en såkalt GPS-løsning. Den fungerer som en utendørs trygghetsalarm.
– Skulle jeg falle om og bli liggende, trykker jeg bare på denne, sier Kyrre og viser fram en romslig knapp på brikken.
– Da blir jeg automatisk satt i kontakt med alarmsentralen. Jeg kan snakke med dem uten telefon, bare gjennom brikken. Trenger jeg hjelp, eller om jeg ikke gir respons, ser de av GPS-en hvor jeg er. Da varsler de alt fra pårørende til ambulanse etter behov.
Vil tilby flere
Stadig flere har slike GPS-løsninger. I Bydel Bjerke er det nå mellom 30 og 40 som har såkalte utendørs trygghetsalarmer. Kyrre Hansen tok imot tilbudet etter et opphold på Ullevål.
– Jeg hadde et lite drypp. Etter en sånn hendelse, er det fort gjort å bli bekymret for å gå på tur alene, sier han.
– Men med denne brikken på nøkkelknippet kommer jeg meg ut i skog og mark igjen. Det er viktig for meg.
TA KONTAKT: Inger Lise Markussen (t.v.) er kontaktperson for GPS-ordningen i Bydel Bjerke. Her sammen med prosjektleder for velferdsteknologi i Bydel Bjerke, Trine Fløtterud.
Foto: Aurora Brekke
Demenskoordinator i Bydel Bjerke, Inger Lise Markussen, er overbevist om at flere i bydelen kan ha nytte og behov for løsningen.
– Ja, særlig om du – eller en du er pårørende til – opplever hukommelsessvikt. Da vil du ha god nytte av en slik GPS. For med hukommelsessvikten kan det bli vanskelig å finne fram ute. Om du plutselig ikke vet hvor du er, kan du ved et enkelt trykk på knappen få hjelp til å finne veien hjem, sier Markussen.
– Hva skal til for å få et slikt tilbud?
– Kontakt oss på telefon 918 58 139. Deretter gjør vi en behovsvurdering sammen med deg og eventuelt dine pårørende. I mange tilfeller er det god nok grunn at du selv tenker at du har et behov, sier Markussen.
– Vi har ulike trygghetspakker (se faktaramme). En trygghetsalarm for dem som er selvhjulpne, men utrygge på å gå ut alene. Og en type for dem med orienteringsvansker, sier hun. I tillegg finnes jo den vanlige trygghetsalarmen som veldig mange har inne, men den virker ikke ute. Derfor må vi vise fram de utendørs trygghetsalarmene også, så det blir bedre kjent.
– Hva koster det?
– Det er et engangsbeløp for å få selve brikken. Beløpet kan endre seg litt år for år, så ring 91 85 81 39 for informasjon om nøyaktig pris.
Ikke overvåket?
Kyrre Hansen er på vei ut på farten igjen. På nøkkelknippet henger brikken, den er blitt en følgesvenn. Hansen sier at han bare er glad for at de pårørende vet hvor han ferdes, og vil oppfordre andre til å teste ut løsningen.
– Jeg tenker ikke på det som overvåkning at de og alarmsentralen vet hvor jeg er. Tvert imot. Jeg føler meg fri, 25 timer i døgnet, spøker han.
Fakta
• Det finnes flere typer trygghetsalarmer. De gir deg muligheten til å tilkalle hjelp i akutte situasjoner når som helst på døgnet.
• Trygghetspakke 1 er en innendørs, stasjonær alarm som tilbys alle over 75 år.
• Trygghetspakke 2 er en bærbar alarm uten GPS, for selvhjulpne personer som kan være utrygge utendørs.
• Trygghetspakke 3 er en bærbar GPS. Den gjør at dine pårørende til enhver tid kan vite hvor du er. Det samme gjør alarmsentralen som kan tilkalle akutt hjelp.
• Vil du vite mer om løsningen? Ta kontakt på telefon 918 58 139. Om vi ikke kan svare når du ringer, legg igjen beskjed, så ringer vi deg opp igjen.
• Få tildelt en saksbehandler i din bydel, ta kontakt med Oslo kommune på telefon 21 80 21 80 kl. 08.00 – 15.30 på hverdager.