GODE VENNER: Selin (11) og den dobbelte olympiske mester, Tommy Urhaug, har blitt gode venner siden de traff hverandre på Energisenteret ved Haukeland universitetssjukehus. Det er takket være Tommy at Selin nå er aktiv utøver - og selvsagt var hun med på den store samlingen i Idrettens Hus Nordbyen.
GODE VENNER: Selin (11) og den dobbelte olympiske mester, Tommy Urhaug, har blitt gode venner siden de traff hverandre på Energisenteret ved Haukeland universitetssjukehus. Det er takket være Tommy at Selin nå er aktiv utøver - og selvsagt var hun med på den store samlingen i Idrettens Hus Nordbyen. FOTO: Rolf E. WulffBilde 1 av 13
PARABORDTENNISSAMLING I IDRETTENS HUS NORDBYEN
PARABORDTENNISSAMLING I IDRETTENS HUS NORDBYEN FOTO: Rolf E. WulffBilde 2 av 13
PARABORDTENNISSAMLING I IDRETTENS HUS NORDBYEN
PARABORDTENNISSAMLING I IDRETTENS HUS NORDBYEN FOTO: Rolf E. WulffBilde 3 av 13
PARABORDTENNISSAMLING I IDRETTENS HUS NORDBYEN
PARABORDTENNISSAMLING I IDRETTENS HUS NORDBYEN FOTO: Rolf E. WulffBilde 4 av 13
PARABORDTENNISSAMLING I IDRETTENS HUS NORDBYEN
PARABORDTENNISSAMLING I IDRETTENS HUS NORDBYEN FOTO: Rolf E. WulffBilde 5 av 13
FELLES INTERESSE: Parabordtennis har ført Tommy og Selin sammen. Det er en enorm inspirasjon - også utenfor parabordtennisen - for Celin å ha en venn og treningspartner i den dobbelte olympiske mesteren.
FELLES INTERESSE: Parabordtennis har ført Tommy og Selin sammen. Det er en enorm inspirasjon - også utenfor parabordtennisen - for Celin å ha en venn og treningspartner i den dobbelte olympiske mesteren. FOTO: Rolf E. WulffBilde 6 av 13
FELLES INTERESSE: Parabordtennis har ført Tommy og Selin sammen. Det er en enorm inspirasjon - også utenfor parabordtennisen - for Celin å ha en venn og treningspartner i den dobbelte olympiske mesteren.
FELLES INTERESSE: Parabordtennis har ført Tommy og Selin sammen. Det er en enorm inspirasjon - også utenfor parabordtennisen - for Celin å ha en venn og treningspartner i den dobbelte olympiske mesteren. FOTO: Rolf E. WulffBilde 7 av 13
FELLES INTERESSE: Parabordtennis har ført Tommy og Selin sammen. Det er en enorm inspirasjon - også utenfor parabordtennisen - for Celin å ha en venn og treningspartner i den dobbelte olympiske mesteren.
FELLES INTERESSE: Parabordtennis har ført Tommy og Selin sammen. Det er en enorm inspirasjon - også utenfor parabordtennisen - for Celin å ha en venn og treningspartner i den dobbelte olympiske mesteren. FOTO: Rolf E. WulffBilde 8 av 13
STORT MIDTPUNKT: Tommy Urhaug er en stor inspirasjonskilde for de unge parabordtennisutøverne.
STORT MIDTPUNKT: Tommy Urhaug er en stor inspirasjonskilde for de unge parabordtennisutøverne. FOTO: Rolf E. WulffBilde 9 av 13
PARABORDTENNISSAMLING I IDRETTENS HUS NORDBYEN
PARABORDTENNISSAMLING I IDRETTENS HUS NORDBYEN FOTO: Rolf E. WulffBilde 10 av 13
VIKTIG JENTE: Styreleder i HSIL, Jon Schmidt, er glad for at bordtennisen begynner å blomstre i klubben og at Matilde Neskvern er i ferd med å utdanne seg som bordtennistrener som skal komme HSIL til gode.
VIKTIG JENTE: Styreleder i HSIL, Jon Schmidt, er glad for at bordtennisen begynner å blomstre i klubben og at Matilde Neskvern er i ferd med å utdanne seg som bordtennistrener som skal komme HSIL til gode. FOTO: Rolf E. WulffBilde 11 av 13
VIKTIG PAR: Gundars Rusis, sportssjef/trenerutvikler og Bastiaan Burgerin, parasjef/utviklingskonsulent i Norges Bordtennisforbund, gleder seg over at de kan benytte den flotte bordtennishallen på Idrettens Hus Nordbyen.
VIKTIG PAR: Gundars Rusis, sportssjef/trenerutvikler og Bastiaan Burgerin, parasjef/utviklingskonsulent i Norges Bordtennisforbund, gleder seg over at de kan benytte den flotte bordtennishallen på Idrettens Hus Nordbyen. FOTO: Rolf E. WulffBilde 12 av 13
VERDENS BESTE: Tommy Urhaug kan vise til to OL-gull, fire VM-titler og 9 EM-titler i parabordtennis. Nå gir han tilbake gjennom blant annet å trene og inspirere barn og unge med funskjonsnedsettelse på Haukeland universitetssjukehus.
VERDENS BESTE: Tommy Urhaug kan vise til to OL-gull, fire VM-titler og 9 EM-titler i parabordtennis. Nå gir han tilbake gjennom blant annet å trene og inspirere barn og unge med funskjonsnedsettelse på Haukeland universitetssjukehus. FOTO: Rolf E. WulffBilde 13 av 13

Etter at funksjonshemmede Selin (11) møtte dobbel olympisk mester Tommy Urhaug ble hun hekta på bordtennis

En dag i uka møter den dobbelte olympiske mester i parabordtennis, Tommy Urhaug, opp på Energisenteret for barn og unge på Haukeland universitetssjukehus. Da er alle barn og unge med funksjonsnedsettelse velkommen til bordtennisskole i senterets gymsal. Det er grunnen til at Selin har blitt aktiv bortennisspiller i Bergen Paraidrettslag. Da det forrige helg var bordtennis-parasamling i regi av Norges Bordtennisforbund i Idrettens Hus Nordbyen på Rommen, var Selin på plass sammen med Tommy og et kobbel av andre dyktige utøvere.

Det var for litt over to år siden at Høybråten og Stovner IL (HSIL) kunne ønske velkommen til bordtennishallen i Idrettens Hus Nordbyen. En stor og åpen hall hvor bordtennisbordene står på rekke og rad.
– Det er helt fantastisk her. Vi er stolte over disse bordtennisfasilitetene, og de første som tok hallen i bruk var nettopp para-bordtennisutøvere da bordtennisforbundet hadde samling her, sier styreleder Jon Schmidt i HSIL.

Aktiv utøver

Nå var det klar for ny samling – med dobbelt olympisk mester Tommy Urhaug i spissen.
– Jeg har vært med på alle tre samlingene som hittil har vært her, smiler Selin.
Det var under trening på Haukeland universitetssjukehus hun møtte Tommy for første gang. Nå møter hun opp fast en gang i uka. Dette har også ført til at hun har blitt aktiv utøver innen parabordtennis.

– Tommy og jeg har blitt gode venner. Han er min største inspirasjon, slår Selin fast.

FELLES INTERESSE: Parabordtennis har ført Tommy og Selin sammen. Det er en enorm inspirasjon – også utenfor parabordtennisen – for Celin å ha en venn og treningspartner i den dobbelte olympiske mesteren. FOTO: Rolf E. Wulff

Viktig samfunnsansvar

– Jeg som er så heldig å ha fått oppnådd så mye innen parabordtennis har et viktig samfunnsansvar. Selvfølgelig skal jeg gi tilbake og bidra til å øke interesse for sporten. Det bør alle som har lykkes gjøre. Selv om det ligger mye trening og forsakelse bak triumfer innen idretten, er det alltid noen som står bak deg som gjør dette mulig, understreker Tommy.

– Ikke minst er det inspirerende og motiverende for meg selv å kunne bidra på denne måten. Den beste dagen i uka for meg er onsdag når jeg kan dra til Energisenteret på Haukeland, legger han til.

PARABORDTENNISSAMLING I IDRETTENS HUS NORDBYEN FOTO: Rolf E. Wulff

Gleder seg

I tillegg til å motivere unge med funksjonsnedsettelse til generelt å trene, klarer han også å rekruttere dem til å bli aktive utøvere, slik tilfellet er med Selin.
– Det fine med energisenteret er at gymsalen der ikke minner ungene om at de er på et sykehus. De føler at de er et annet sted. Det blir ikke en barriere. Det er så herlig å se hvordan ungene gleder seg – og det skaper ikke minst glede også for foreldrene, påpeker Tommy.

STORT MIDTPUNKT: Tommy Urhaug er en stor inspirasjonskilde for de unge parabordtennisutøverne. FOTO: Rolf E. Wulff

Samlingen i Idrettens Hus Nordbyen – den tredje i rekken – har bred deltakelse. Landslagsspillere, rekrutter og helt ferske utøvere. Unge mot etablerte, og det er rundt 30 spillere som deltar på denne spesielle samlingen.
– Det er klart det er en enorm inspirasjon for de yngste at de kan spille mot og få treningstips og instrukser fra landslagspillere. Det er viktig med forbilder – med Tommy i spissen, sier Gundars Rusis, sportssjef og trenerutvikler i Norges Bordtennisforbund.
I tillegg inntar bordtennisforbundet hallen hver torsdag. Det skal nå utvides til to dager i uka.
– Et supert anlegg. En skikkelig bra bordtennishall og veldig lett tilgjengelig, slår Gundars fast.

VIKTIG PAR: Gundars Rusis, sportssjef/trenerutvikler og Bastiaan Burgerin, parasjef/utviklingskonsulent i Norges Bordtennisforbund, gleder seg over at de kan benytte den flotte bordtennishallen på Idrettens Hus Nordbyen. FOTO: Rolf E. Wulff

I bordtennismiljøet

Jon Schmidt kan fortelle at bordtennis er en lavterskelidrett og at rekrutteringen til idretten har begynt å blomstre i HSIL.
– Det fins vel knapt en bedre plass å utøve bordtennis enn nettopp her, sier Jon.
I forbindelse med samlingen var det også seks trenere som gjennomførte forbundets Trener 1 praktiske del – en av dem var HSILs egen Matilde Neskvern.
– I tillegg til lærerstudier utdanner jeg meg som bordtennistrener og skal selvfølgelig virke her i HSIL. Jeg er glad i å jobbe med barn og har vært i bordtennismiljøet lenge. Nå som det er en ny giv i bordtennisen i HSIL er det ekstra spennende og moro å få være med på det, sier Matilde.

VIKTIG JENTE: Styreleder i HSIL, Jon Schmidt, er glad for at bordtennisen begynner å blomstre i klubben og at Matilde Neskvern er i ferd med å utdanne seg som bordtennistrener som skal komme HSIL til gode. FOTO: Rolf E. Wulff

– Du gjør deg mange tanker når du står her og ser de fenomenale utøverne i parabordtennis. Det er stor idrett og meget imponerende. Jeg er glad for at HSIL kan få være en liten del av dette gjennom denne hallen, sier Jon.
Han ser seg rundt nok en gang og ser det høye nivået utøverne holder.
– Jeg får tårer i øynene hver gang jeg får oppleve dette.

PARABORDTENNISSAMLING I IDRETTENS HUS NORDBYEN FOTO: Rolf E. Wulff

KONGEN AV PARABORDTENNIS

Det har vært bred enighet i norsk bordtennis om at Tommy Urhaugs gull i London-OL for tolv år siden er den største norske bordtennisprestasjonen i historien. Den har også blitt sammenliknet med de aller største prestasjonene i norsk idrettshistorie, og det er slett ikke en ufortjent sammenlikning. Da  Tommy kopierte bragden i Paris ble det ikke bare dobbelt så stort, det er faktisk mye større, siden nivået på utøverne var mye høyere. Med Paris-gullet plasserer Tommy seg i det aller øverste sjiktet innen internasjonal topp-bordtennis.

VERDENS BESTE: Tommy Urhaug kan vise til to OL-gull, fire VM-titler og 9 EM-titler i parabordtennis. Nå gir han tilbake gjennom blant annet å trene og inspirere barn og unge med funskjonsnedsettelse på Haukeland universitetssjukehus. FOTO: Rolf E. Wulff

På verdensrankingen

Tommy har deltatt i hele syv paraolympiske leker. I tillegg til to OL-gull og en OL-bronse, har han fire VM-titler og ni EM-titler. Han har den medfødte funksjonshemmingen nevrofibramose og sitter derfor i rullestol. Han er likevel en av Norges beste spillere i klassen for funksjonsfriske – og er på verdensrangeringen over funksjonsfriske spillere.

Han har fått prisen som «Årets funksjonshemmede idrettsutøver» under Idrettsgallaen tre ganger og er blitt kåret til årets mannlige funksjonshemmede utøver to ganger – pluss flere nominasjoner. I 2012 fikk han regjeringens paraolympiske ærespris. Han har også vunnet Kongepokalen syv ganger.