– Takket være Sparebankstiftelsen DNB, konstaterer en smilende daglig leder Mariann Staxrud Utstumo i Stovner SK.
Med 1,2 millioner kroner i år og ytterligere 540.000 kroner neste år, kan klubben endelig sette i gang oppgradering av klubbhuset.
Pusses opp
– Det trengs virkelig, slår Mariann fast.
Det er spesielt den ene etasjen av klubbhuset som skal få sin nødvendige oppussing/forandring.
– Denne etasjen har ganske enkelt vært forbeholdt en liten gruppe innad i klubben. Det gjelder blant annet møte-/oppholdsrommet til oldermannsligaen og kontorer. Kontorer må vi fortsatt ha, men førstnevnte kan ikke lenger oppta halve andre etasje av klubbhuset. Nå skal denne etasjen pusses opp fra bunnen av og bli hoveddelen av bygget som alle medlemmene i klubben skal få nyte godt av, sier Mariann.
Tilretttelagt inngang
Hun påpeker imidlertid at alle medlemmene skal få være med på å bestemme hvordan pengene skal brukes.
– Det handler om involvering fra alle parter i klubben. Men utgangspunktet er som nevnt at større deler av huset skal kunne benyttes av alle – det er i høyeste grad også involvering.
Det har vært én stor mangel ved huset fram til nå – tilrettelagt inngang.
– Til nå har det vært en trapp på siden av huset opp til andre etasje. Ja, mer eller mindre en «stillastrapp». Nå blir det endelig en skikkelig tilrettelagt inngang som skal komme på den andre siden av huset og hvis inngang blir inn der hvor oldermannsrommet nå ligger. Terrenget utenfor er slik at den ene siden av andre etasje ligger «nærmest på bakkeplan», forteller Mariann.
Store utfordringer
Hun uttrykker samtidig sin begeistring for at Sparebankstiftelsen DNB har tilgodesett klubben med så mye penger.
– Vi leverte en god søknad med solide spesifikasjoner. Steinar Sætre fra stiftelsen kom på befaring, og han har da sett med egne øyne hva vi beskrev i søknaden. Vi skal heller ikke legge skjul på at vi driver en idrettsklubb i et område med store utfordringer hvor slike bevilgninger betyr ekstra mye. Vi har vært veldig heldige. Dette er en grandios gave som vi setter virkelig stor pris på.
På sikt skal Bymiljøetaten overta driften av huset. Derfor vil det komme enda flere midler inn i prosjektet fra etatens side. Det skal gå til teknisk oppgradering. Huset må da fremstå i beste tekniske stand. Dette er veldig bra. Vi i Stovner SK skal drive idrettsklubb, så får de som har drift av hus som sin spesialitet få hovedansvaret for det, sier Mariann.
Ressurssterke mennesker
Når oppussing og oppgradering er unnagjort, skal klubbhuset fremstå som et åpent, levende hus for alle medlemmene – men også frivilllige i lokalmiljøet. Sistnevnte ligger Marianns hjerte spesielt nær. Før hun ble ansatt som daglig leder i Stovner SK, bygde Mariann, med oppvekst på Årvoll, opp Frivilligsentralen på Manglerud.
– Som idrettsklubb er det viktig å få med frivillige i nærmiljøet som også kan ha sin base på klubbhuset. I det hele tatt er det viktig å rekruttere inn nye grupper. Det er så mange ressursterke mennesker rundt oss som klubben kan spille på lag med. Stovner SK bør ha som en av sine oppgaver å bygge opp et frivillighetsnettverk. Jeg er ganske sikker på at det er mange som bare venter på å bli spurt om å bli involvert. Erfaringen fra Manglerud skal jeg få bruk for her på Stovner, slår Mariann fast.
Et samlingspunkt
– Når huset er ferdig pusset opp får vi det samlingsstedet vi trenger. Et fleksibelt sted på tvers av lag og grupper innen idrett og frivillighet som kan brukes til det meste. Et samlingspunkt for hele nærmiljøet hvor enda flere kan ha et sted de kan føle tilhørighet til. Da vil folk motiveres til å komme, ikke føle at de «dras inn», sier Mariann.
Med et klubbhus som er oppe og står, og som er innbydende, vil andre ting begynne å rulle av seg selv. Da kan for eksempel frivillige eller andre ressurssterke som ønsker å bidra, og som ikke nødvendigvis har barn i klubben, kunne hjelpe til med for eksempel å kjøre spillere til kamper – en carpool – eller ta kioskoppgaver, dugnader og så videre. Det ene henger sammen med det andre. Et frivillighetsmiljø gir et grunnlag som kan skape det meste, påpeker Mariann.
Hun gleder seg til alt som skal skje med klubbhuset ved Jesperudjordet, og er sikker på at det vil bidra til en oppblomstring i nærmiljøet til glede for alle med tilhørighet til stedet.