Helsebyråd Robert Steen. Foto:
Helsebyråd Robert Steen. Foto:Bilde 1 av 1

Antall personer som testet seg for korona sank med 12 prosent

I FHIs nasjonale ukesrapport for uke 48 kommer det fram at det var en nedgang i antall som ble testet sammenlignet med uke 47. I uke 48 ble 111.253 personer testet, det er en nedgang på 12 prosent.

Selv om tallene viser at færre tester seg, mener helsebyråd Robert Steen at nedgangen i nye positive tilfeller hovedsakelig skyldes effekten av korona-tiltakene.

– Heldigvis ser vi at nedgangen i folk som tester seg ikke går like fort som nedgangen i antall nye positive prøver. Andelen med positiv smitte som vi avdekker blir mindre og mindre. Det tror jeg er et reellt signal på at antall syke i Oslo går ned, og det er et resultat av de innskrenkende tiltakene som ble iverksatt i november.

– Hvorfor er det færre som tester seg?

– Det kan være flere årsaker. De kan ha testet seg to og tre ganger med negativt svar, så får man plutselig symptomer og tenker «det er sikkert ikke noe denne gangen heller», men da gjør man en feil, man skal teste seg hver gang man har symptomer.

Steen roser Oslo-borgerne og mener dalende smittetall er en klapp på skulderen til alle i Oslo. Han advarer imidlertid mot å senke skuldrene for tidlig.

– I dag (tirsdag 1. desember, journ. anm) er det 11 dager siden rekordsmittedagen med 241 nysmittede. At vi nå ser en nedgang gjør at vi blir positive og optimistiske. Men vi er fortsatt på drøyt tusen nysmittede i uka, det er omtrent det samme nivået som da vi innførte de restriktive tiltakene i begynnelsen av november.