Det forteller erfaringskonsulent Monica Johansen om de hvite skoene som står rundt i bydelen denne uka. Hennes kollega Mari Vikse Gundersen tilfører at vi har et for unyansert bilde av hva som forårsaker overdosedødsfall.
– Mange er under oppfatningen at heroin står for de fleste overdosedødsfall.
Folk bør vite at reseptbelagte legemidler står for 24 % av tilfellene, mens heroin står for 19 %. Det er derfor viktig at folk stiller kritiske spørsmål til sterke legemidler som kan skape en avhengighet, forteller Mari.
Mennesker som har en avhengighet til legemidler kan ha begynt å kjøpe medisiner på det svarte markedet etter at resepten er utgått. – Folk som er ute på byen og drikker samtidig som de bruker sterke legemidler utsetter seg for farlige kombinasjoner som kan ha store konsekvenser, sier Monica.
Verdens overdosedag
Verdens overdosedag markeres lørdag 31. august kl. 14.00 – 16.00 på Eidsvolls plass.
Det angår alle
– Det kan være hvem som helst. Derfor har vi penere sko og mer slitte sko.
Gruppen som dør av overdose er mangfoldig. 43 personer døde av overdose i Oslo i 2017, og vi vet at det finnes mørketall. Hvis man da tenker seg at hver av disse personene har 10 pårørende, så begynner tallene på hvem som er rammet å bli ganske store.
De siste dagene har Monica og Mari plassert 43 hvite sko rundt omkring i bydelen for å markere overdosedagen den 31. august. På lørdag blir det et arrangement i sentrum, men bydelen ønsker å rette oppmerksomhet på temaet gjennom en stille markering. Skoene skal minne folk på at overdoser rammer i alle samfunnslag og angår både ofre, pårørende, hjelpeapparatet og oss som medmennesker.
Monica Johansen og Mari Vikse Gundersen jobber med rusfeltet i bydelen.
Jobber forebyggende
Bydelen følger overdosestrategien for Oslo kommune med en rekke forebyggende tiltak. Målet er å få tallet på overdosedødsfall ned ved å benytte forskjellige virkemidler. Bydelen deler ut gratis brukerutstyr til de som har behov for det.
– Der er det blant annet en nesespray, Nalokson, som kan forhindre overdose, forteller Monica.
– Et annet tiltak er å hjelpe brukere å bytte metode for inntak av stoffer, legger Mari til. Ved å gå fra bruk av sprøyte til røyking av rusmidler har man mer kontroll over inntaket og kan unngå en overdose. Dette tiltaket har fått navnet SWITCH. Fastleger i bydelen har også fått informasjon om legemidler som kan føre til avhengighet og tilgang til brukerutstyr de kan dele ut til pasienter.
Møt erfaringskonsulenten
Monica er erfaringskonsulent i Bydel Bjerke. Erfaringskonsulenter bruker egne erfaringer med rusproblematikk til å veilede og hjelpe andre.
Møt erfaringskonsulenten
Møt erfaringskonsulent Monica Johansen på Linderud senter torsdag 29. august kl. 12.00 -14.30. Trenger du brukerutstyr? Ta kontakt på 968 81 432.