– Så har vi klart det igjen, smiler leder av historielaget, Dan Brovold.
Det å skape en en slik bok år etter år kommer ikke av seg selv.
– Hvert år er jeg bekymret for om vi skal få inn nok artikler til å realisere enda en årbok. Men når du har initiativrike personer i redaksjonskomiteen som Jan-Arne Tangerud og Frithjof Funder, ordner det seg alltid til slutt, påpeker Dan.
Alle bidragsytere
– Det å greie å utgi en årlig bok med historiske artikler fra Groruddalen er en bragd. Det krever mye arbeid, både fra redaksjonen og fra dem som leverer artikler. Uten artikkel-forfatterne, ingen årbok. Så enkelt og så brutalt er det. Vi i Groruddalen Historielag takker alle bidragsytere og redaksjonen. Det er med stolhet og glede vi utgir nok en flott og innholdsrik årbok, sier Dan.
I år var det bydelshuset på Alna som var arena for årbok-presentasjonen som tradisjonen tro besto av at noen av artikkelforfatterne holdt et miniforedrag over artikkelen de har skrevet. Denne gangen var det Anne Fikkan, Ole Haakon Opperud, Rolf E. Torbo og Vidar H. Noreng som tok mikrofonen.
Underforliggende temaer
Det er Anne som har fortalt den snodige og artige historien om folketelleren som i 1920 ble lurt trill rundt i forbindelse med den landsomfattende folketellingen det året. Det skyldtes 21 husville/lasaroner som hadde tatt i bruk en teglverksovn på Aker teglverk på Økern. Men det er samtidig en historie med alvorlige underliggende temaer som tar for seg situasjonen til disse stakkars menneskene og forholdene de levde under. Anne har også en historie om gamle husmannsplasser og gårder i årets bok.
Grundig artikkel
Ellers er det et bilde av Alungsjøen som preger årbokens forside – for inne i årboka kan du lese en grundig artikkel om hvorfor det endelig har blitt slått fast at sjøen offisielt skal hete Alungsjøen, pluss prosessen bak hvor Ole Haakon Opperud blant annet samarbeidet med historielaget.
Men som alltid er det mye annet snadder for de mange lokalhistorieinteresserte. Her er historien om Magnus Holen som åpnet den første legepraksisen på Høybråten – men som også var litt av en sosialist og eventyrer.
Folkehelt og sirkusartist
På Høybråten har det bodd mange personligheter – så i årets bok er det også en artikkel om Karl Hovelsen som dro til USA og ble folkehelt og sirkusartist – med ski på beina! Og mer ski kan du lese om i historien om de første skirenn på Furuset.
Husmannsvesenet i Groruddalen, Klosteret på Linderud, Høibraatens smaabrukarlag og historiske Ellingsrud gård kan du også lese om i årets bok – men det finnes mye, mye mer!
Og ingen årbokpresentasjon uten at Dan sterkt slår fast at dette er en av årets aller beste julegaver som kan bli kjøpt direkte fra historielaget, på enkelte julemesser/markeder rundt om i dalen og selvsagt hos de lokale bokhandlere frem mot jul.
Undertegnede kan anbefale årboka på det varmeste. Her er det mange timers lesing med praktfull lokalhistorie – og selvsagt setter lokalavisen pris på at det også denne gangen ble servert god kaffe og utsøkt kringle!