ØNSKER Å HJELPE TIL: Quang Cu sier han er glad han og de andre farmasøytene kan sette influensavaksinen og være med å avlaste helsevesenet.
ØNSKER Å HJELPE TIL: Quang Cu sier han er glad han og de andre farmasøytene kan sette influensavaksinen og være med å avlaste helsevesenet.

Influensasesongen er i gang – og nå tilbyr apotekene vaksinering

FHI anbefaler at alle over 65 år og de som tilhører en risikogruppe vaksinerer seg før influensasesongen setter inn.

I 2020 fikk apotekene rekvireringsrett, og siden da har det vært en økning blant apoteksatte vaksiner, skriver Vitusapotek i en pressemelding. 1. oktober startet årets vaksinering, og dette er et tilbud FHI anbefaler at alle over 65 år, og de som tilhører en risikogruppe, benytter seg av.

Farmasøyt på Vitusapotek Tveita Quang Cu sier at hele prosessen tar drøyt 30 minutter.

– Da går vi gjennom spørsmål for å se om man tilfredsstiller kriteriene. Vi har satt av ti minutter til selve vaksineringen, og så skal man sitte og vente i 20 minutter i tilfelle man får en reaksjon, akkurat som med koronavaksinen, sier Quang.

Man kan både bestille time og stikke innom på drop-in. Da avisa var hos Quang på Tveita mandag var det fem som hadde satt seg opp på time tirsdag. Vaksineringen skal uføres av helsepersonell.

– FHI anbefaler at de over 65 år og de med kroniske sykdommer, blant andre diabetikere og personer med hjertesykdommer, vaksinerer seg.

• Alle over 12 år kan vaksinere seg. Unge i alderen 12 til 16 år må ha samtykke av begge foreldre.

Quang og de andre farmasøytene fikk som nevnt rekvireringsrett i 2020. Det er en oppgave de gladelig utfører, sier han.

– Vi ønsker å være med å avlaste helsevesenet, vi føler jo på et samfunnsansvar.

I år forventer de en stor vaksinepågang, sier Quang, og viser til at nordmenn er godt vant med vaksinering etter koronapandemien.

– Vi har lange åpningstider som gjør det lettere for folk i jobb å vaksinere seg, og inntrykket mitt er at folk er veldig flinke til å ta grep for å beskytte seg, avslutter Quang.