Norsk Tryllemuseum ble etablert av tryllekunstneren og ildsjelen Terje Nordheim i 1997 under navnet Norsk Trylle-Arkiv. Hensikten var å ta vare på den norske tryllekunstens historie ved å samle plakater, avisomtaler, programmer, visittkort og fotografier.
Midlertidig lagret
Da museet på vårparten 2001 fikk egne lokaler i Munkedamsveien, begynte de også å samle og registrere rekvisitter, kostymer og annet utstyr som har tilhørt norske tryllekunstnere. Den første permanente utstillingen åpnet 9. desember 2001, og navnet ble samtidig endret til Norsk Tryllemuseum. Magiske Cirkel Norge og Den Magiske Ring tok da over driften og ansvaret for museet. Da bygården som huset Tryllemuseet skulle selges, ble museets eiendeler midlertidig lagret på Davidos hovedlager. Nå har endelig Davido, som har sine duer, kakaduer og andre dyr boende på Årvoll gård, fått på plass tryllemuseet i nyinnrede lokaler i deler av låven på gården.
I fjor ble navnet endret fra Norsk Tryllemuseum til Tryllemuseet – og det har blitt mer omfangsrikt enn noensinne.
Hatt sansen
Museet ble offisielt åpnet i forbindelse med «Jul på Årvoll gård» med Oslos varaordfører Julianne Ofstad (Frp) som snorklipper.
– Hva passer vel bedre i den magiske førjulstiden enn at Tryllemuseet med sin presentasjon av magiens historie kan gjenåpnes her på Årvoll gård, sier Julianne.
Hun røper samtidig at hun har hatt sansen for tryllekunstneri siden hun som liten fikk oppleve en tryllekunstner om bord på danskebåten.
– Det var utrolig spennende, og jeg ble så imponert at jeg ville lære å trylle selv. Jeg fikk et lite tryllesett og lærte fort noen triks. For vi kan alle lære å si mer enn simsalabim og hokuspokus. Jeg er sikker på at vi alle har hatt et ønske om å svinge tryllestaven og få ting til å skje, smiler hun.
– Det å trylle er en kunst i seg selv. Det skaper spenning, undring og latter – for trylling er å gjøre det umulige mulig. Derfor er det en glede å få være med på selve gjenåpningen og en ære å få klippe snora, slo hun fast.
– Selv om muset er lite av størrelse, venter det mange store opplevelser der inne!
Magisk åpning
Styremedlem i Den Magiske Ring, Trond Rein, slo fast at gjenåpningen ikke bare er en ny fase for museet, men også et viktig bidrag til å bevare og formidle den rike historien til norsk tryllekunst.
– Den store Houdini sa en gang at det øynene ser og ørene hører – det tror vi på. Dette museet er et sted hvor øyne vil bli åpnet, ører vil høre magiske historier, og sinn vil bli fylt med undring og nysgjerrighet. Dere har skapt en arena for magiens arv, og det vil uten tvil inspirere både besøkende og kommende generasjoner, påpekte Trond.
– Takk for innsatsen som har gjort dette mulig, og gratulerer med en magisk åpning.
Rettmessige plass
– Helt suverent. Det er så viktig at norsk tryllekunstnerhistorie blir tatt vare på, sier Jan Crosby.
Han er selv blant de store norske tryllekunstnere gjennom historien og har blant annet hatt verdensrekorden i blindekjøring. Han har vært knyttet til Groruddalen i flere år, hvor han ikke minst har vist frem sin magi mang en gang og holdt flere trylleforedrag.
– Dette er landets minste, merkeligste og mest magiske museum!
Norges store illusjonist Alexx Alexxander, eneste nordmann som har blitt utnevnt til tiårets illusjonist i Las Vegas og eneste illusjonisten i historien som har fått en hel innsjø til å forsvinne, var også til stede på åpningen.
– Helt suverent. Trylling har sin rettmessige plass i kulturhistorien, så dens historie fortjener et sted som dette, sier han – og han lovet samtidig at han ikke skulle trylle bort museet!
Museet vil holde åpent søndager mellom klokken 12.00 og 16.00.