FORNØYD: Det er fint å gi noe tilbake til samfunnet. Jeg merker at jobben jeg gjør blir satt pris på, sier Per Martinsen (55). Foto:
FORNØYD: Det er fint å gi noe tilbake til samfunnet. Jeg merker at jobben jeg gjør blir satt pris på, sier Per Martinsen (55). Foto:Bilde 1 av 6
STØTTE: Leder for frisklivssentralen, Nina Strand Ølnes (til venstre), ble en god støtte for Monica Nordhaug i en vanskelig periode. Foto:
STØTTE: Leder for frisklivssentralen, Nina Strand Ølnes (til venstre), ble en god støtte for Monica Nordhaug i en vanskelig periode. Foto:Bilde 2 av 6
STILLER OPP:  Jeg var redd spinningtilbudet ville bli lagt ned om ingen ville lede det. Derfor meldte jeg meg som frivillig, sier Monica Nordhaug. Foto:
STILLER OPP: Jeg var redd spinningtilbudet ville bli lagt ned om ingen ville lede det. Derfor meldte jeg meg som frivillig, sier Monica Nordhaug. Foto:Bilde 3 av 6
SYKKELPILOT: Karen Rebbestad er en av bydelens frivillige sykkelpiloter. Det er  behov for flere, både på Grorudhuset og på Romsås. Foto:
SYKKELPILOT: Karen Rebbestad er en av bydelens frivillige sykkelpiloter. Det er behov for flere, både på Grorudhuset og på Romsås. Foto:Bilde 4 av 6
<strong class="nf-o-text--strong">Grorudhuset <br/>
Grorudhuset
Bilde 5 av 6
frivilligsentral</strong><br/>
frivilligsentral
Bilde 6 av 6

Mange muligheter til å engasjere seg

Har du tid til overs og lyst til å gjøre noe for andre? Gjør som Per, Monica og mange andre – engasjér deg som frivillig!

– Det er fint å gi noe tilbake til samfunnet. Jeg merker at jobben jeg gjør blir satt pris på, sier Per Martinsen (55).

Han har slått seg ned i sofaen på Granitten kafé på Grorudhuset. Her er han godt kjent – han er innom huset minst en gang i uka. Hver tirsdag stiller han opp som frivillig.
– Jeg hjelper demensteamet i bydelen med å arrangere en gruppe for menn en gang i uka. Jeg henter karene hjemme, er med på gruppeaktivitet og kjører dem hjem når det er ferdig. Det er både koselig og meningsfullt. Jeg gleder meg til hver tirsdag, sier Martinsen.

Han har vært frivillig i rundt ett år, først som besøksvenn for en dement, siden som sjåfør og assistent i gruppa.
– Jeg er uføretrygdet, men jeg har likevel mye å gi. Derfor er det å jobbe som frivillig et godt alternativ for meg, sier Martinsen.

Han er ekte groruddøl, født og oppvokst på Kalbakken, men nylig flyttet han ut av byen. Kjærligheten brakte ham til Askim. Men det setter ikke noen stopper for den frivillige innsatsen.

– Jeg har ingen planer om å slutte som frivillig. Jeg kjører gjerne inn til Oslo en gang i uka for å bidra, sier han.

Verdensmestere i frivillighet

Per Martinsen er ikke alene om å engasjere seg som frivillig. Ifølge tall fra Frivillighet Norge bidrar 61 prosent av alle nordmenn over 16 år med frivillig arbeid i løpet av et år. Det betyr at Norge, sammen med Sverige, er det landet i verden med størst andel frivillige. Den frivillige arbeidsinnsatsen i de frivillige organisasjonene i Norge tilsvarer 147.800 årsverk.

Bydel Grorud er opptatt av den frivillige innsatsen. I bydelens strategiske plan slås det fast at vi skal jobbe «i samspill». Det innebærer blant annet at vi skal jobbe systematisk med å finne former for samskaping med frivillige, organisasjoner, lag og foreninger. Bydel Grorud har også en egen Handlingsplan for kultur og frivillighet. Den slår fast at bydelen har en viktig rolle som tilrettelegger og brobygger for frivillig arbeid.

– Det å legge til rette for kulturliv og frivillighet i lokalsamfunnet støtter opp under Bydel Groruds arbeid med å gi barn og unge en god oppvekst, bidrar til god folkehelse og skaper attraktive, trygge nærmiljøer, sier bydelsdirektør Øystein E. Søreide.

Han sier at frivilligheten spiller en viktig rolle i bydelen vår.
– Uten frivilligheten stopper Bydel Grorud! Det er veldig mange som legger ned en enorm innsats, og det setter jeg stor pris på. Jeg tror også at de frivillige opplever at de får noe igjen for jobben de gjør. Det å kjenne at man betyr noe for andre er en stor berikelse i livet, sier Søreide.

Full fart på Romsås

Bydel Grorud har to frivilligsentraler: en på Grorudhuset og en på Romsås. På Romsås er det Benthe Lill Krigerød som styrer skuta.
– Nå er vi 113 frivillige her oppe. Folk bidrar som besøksvenner på sykehjemmet, på kulturkafé, de er med i prategrupper for folk som vil lære norsk og så videre. Frivilligsentralens rolle er å hjelpe folk å finne den aktiviteten som passer for akkurat dem, og å lære dem opp som frivillige, forklarer Krigerød.

På Romsås arrangeres det jevnlig temakvelder der frivillige møtes og får opplæring i ulike deler av frivilliglivet, for eksempel i å søke om tilskudd.
Krigerød har jobbet på Frivilligsentralen i ni år og ser at det å jobbe frivillig betyr mye for dem som engasjerer seg.
– Som frivillig føler man seg nyttig og verdsatt. Dessuten skaffer man seg et sosialt nettverk. Å jobbe frivillig er en enkel medisin mot ensomhet. Når du engasjerer deg som frivillig, slår du røtter i lokalsamfunnet på en helt ny måte, sier hun.

Aktivitetsvenner og sykkelpiloter

Grorudhuset frivilligsentral holder til i Grorudhuset på Kalbakken og åpnet i 2017. Også her er det mange muligheter for dem som vil engasjere seg.

– Akkurat nå har vi spesielt behov for folk som vil være aktivitetsvenner for personer med demens. Oppdraget er enkelt: du gjør noe du liker sammen med en som har demens. Det kan være å gå tur, fiske, gå på teater eller bare møtes over en kopp kaffe, sier Amund Aaberge, som er koordinator på Grorudhuset frivilligsentral.

SYKKELPILOT: Karen Rebbestad er en av bydelens frivillige sykkelpiloter. Det er  behov for flere, både på Grorudhuset og på Romsås.

SYKKELPILOT: Karen Rebbestad er en av bydelens frivillige sykkelpiloter. Det er behov for flere, både på Grorudhuset og på Romsås.

I tillegg er det behov for frivillige som er glade i å sykle.
– Vi trenger sykkelpiloter som kan ta med beboerne på små turer i nabolaget. Vi har to kjempefine elektriske transportsykler som vi bruker til dette. Vi trenger også frivillige til å arrangere
seniordans, rolig trim og andre aktiviteter, sier Aaberge.

Svett frivillighet

For Monica Nordhaug (47) fra Grorud tok livet en uventet vending for noen år siden. Hun ble alvorlig syk og klarte ikke å utføre jobben som seniorkonsulent i Visma.

STILLER OPP:  Jeg var redd spinningtilbudet ville bli lagt ned om ingen ville lede det. Derfor meldte jeg meg som frivillig, sier Monica Nordhaug.

STILLER OPP: Jeg var redd spinningtilbudet ville bli lagt ned om ingen ville lede det. Derfor meldte jeg meg som frivillig, sier Monica Nordhaug.

Da hun ble sykmeldt, ba hun legen om å bli henvist til Frisklivssentralen. Flere i familien hadde hatt god nytte av opptrening der under sykemeldingsperioder. Det viste seg at hun ikke kom tilbake til jobb, slik hun hadde håpet. I stedet ble Frisklivssentralen og leder Nina Strand Ølnes en god støtte i en vanskelig periode.

– Jeg begynte å delta på spinningtimer et par ganger i uka. Da instruktøren ble gravid og ikke kunne sykle mer, tok jeg like godt over. Jeg var redd for at tilbudet skulle forsvinne hvis ingen kunne lede det. Og sånn ble jeg frivillig, sier Nordhaug.

STØTTE: Leder for frisklivssentralen, Nina Strand Ølnes (til venstre), ble en god støtte for Monica Nordhaug i en vanskelig periode.

STØTTE: Leder for frisklivssentralen, Nina Strand Ølnes (til venstre), ble en god støtte for Monica Nordhaug i en vanskelig periode.

Klokken 12 på onsdager og 11 på fredager leder hun spinningtimer i kjelleren på Grorudhuset. Hun kunne også godt tenkt seg en annen frivillig instruktør som hun kunne dele jobben med. Men mest av alt håper hun at enda flere dukker opp på det gratis treningstilbudet to ganger i uken.

– Dette er et topp tilbud for spreke pensjonister, turnusarbeidere eller folk som i kortere eller lengre perioder står utenfor arbeidslivet. Å være frivillig trener er gøy, og det er ekstra gøy når jeg kan motivere en fullsatt sal foran meg, sier hun.

Grorudhuset 
frivilligsentral
Martin Skatvedts vei 1
Frivilligkoordinator: Amund Aaberge
E-post: amund.aaberge@bgr.oslo.kommune.no
Telefon: 948 32 348

Grorudhuset
frivilligsentral

Martin Skatvedts vei 1
Frivilligkoordinator: Amund Aaberge
E-post: amund.aaberge@bgr.oslo.kommune.no
Telefon: 948 32 348

Romsås frivilligsentral
Romsås senter 1
Leder: Benthe Lill Krigerød
E-post: bente-lill.krigerod@bgr.oslo.kommune.no
Telefon: 911 96 377

Romsås frivilligsentral
Romsås senter 1
Leder: Benthe Lill Krigerød
E-post: bente-lill.krigerod@bgr.oslo.kommune.no
Telefon: 911 96 377