Det betyr at du nå kan bruke hageslange og spreder til hagevanning ved behov.
Fra kommunalt hold oppfordres det fremdeles til bevisst og moderat vannbruk. Vannforbruket i Oslo har gått ned som følge av restriksjonene. Det har kommet mer regn og flere er bortreist i ferien, noe som gir mindre belastning på byens vannledninger fordi færre vanner hagene. I tillegg er Skullerud vannbehandlingsanlegg igjen i full drift, og vannkvaliteten er testet og tilfredsstiller alle krav. Dette gjør at Oslo kan gå tilbake til normalsituasjon for vannbruk.
– Vi ser at vannforbruket har gått ned, og det er vi veldig glade for. Jeg vil samtidig oppfordre til videre bevissthet rundt eget vannforbruk. Vann er en sårbar og dyrebar ressurs som vi ikke må ta for gitt, sier assisterende avdelingsdirektør i Vann- og avløpsetaten Frode Hult.
En hagespreder bruker 1000 liter vann i timen, som er mer enn 6 ganger det én person bruker i døgnet.
– Vi oppfordrer folk til ikke å vanne mer enn det som er nødvendig, og helst ikke på dagtid når sola uansett fordamper det meste av vannet, avslutter Frode Hult.
Vannbæring tok skulderen
Liv-Mette Gran i Furuset Hagelag trekker et lettelsens sukk når vi forteller om restriksjons-opphevingen.
– Så bra! Jeg har faktisk fått skulderbetennelse av alt vannet som måtte bæres i sommer!
Og det er ikke så rart, for på Furuset bor Liv-Mette og mannen i det som best kan beskrives som en botanisk hage.
– To timer med vannkanne-bæring hver morgen og kveld, åtti liter hver vei. Det sa stopp til slutt, sier Gran, som har fått beskjed av legen om å holde armen i ro en måneds tid.
Liv-Mette merket seg samtidig at det aldri var noen restriksjoner på bilvask.
– Det spares jo ikke akkurat på vannet der. Derfor syns jeg det er så rart at man ikke har kunnet bruke slange engang.
– Når du atpåtil ofret skulderen for hagen, har du i det minst gode nyheter om at det gikk bra gjennom tørken?
– Den overlevde! Plenen måtte nedprioriteres, så den er ganske brun. Med rhododendron, trær, busker, grønnsaker og trær har heldigvis klart seg!
Supertips til neste gang
Kommunen skriver samtidig at de følger situasjonen nøye, noe vi tolker som at det ikke er usannsynlig at det innføres nye restriksjoner hvis det blir tørt igjen. Da har heldigvis leder i Stovner Hagelag, Mona Helen Vereecke et kjempetips.
– Jeg har skaffet meg to store plastdunker, slik at jeg kan samle opp vann fra oven. Det funker veldig bra, og det sies jo at regnvann også er veldig bra for jorda, forklarer hun.
– Har restriksjonene vært et stort tema i hagelaget?
– Egentlig ikke, vi har mange medlemmer som fokuserer på terrasseplantene og da har det ikke vært det samme temaet. Men de av oss med stor hage merker jo restriksjonene, det er klart det.
– Kom hagen seg gjennom hetebølgen og den tørre juni-måneden da?
– Det gikk! Dessverre var det noen blomster som tok kvelden, men i det store og hele gikk det greit.