I huset i Rødtvetkroken 12 A — eller nærmere bestemt på kjøkkenet — finner årets tradisjonelle og svært høytidelig godteposeproduksjon sted.
– Dette er noe av det festligste vi holder på med i løpet av året, humrer Per Willi Nordrum.
Selve godteposeproduksjonen er en høytid i seg selv. Som hjelpere har som vanlig Olav Antons søster, Ellen von der Lippe, samt styreleder Hilde Holbæk-Hanssen i Skovlystiftelsen (en stiftelse opprettet av Per Willi og Olav Anton som vi skal komme tilbake til i Akers Avis Groruddalen) blitt kalt inn til årets godteposeproduksjonsdugnad. Men ingen innsats er tillatt før gutta først har servert dem en bedre middag.
– Selvfølgelig. Vi benytter enhver anledning som en unnskyldning til å kose oss, konstaterer Olav Anton.
GODT ORGANISERT: Hilde Holbæk-Hanssen (f v), Per Willi Nordrum og Olav Anton Thommesen kan kunsten å fylle godteposer på løpende bånd. FOTO: Rolf E. Wulff
Kaste egg
Gutta bruker mye tid på Halloween-feiringen. Det hele startet da de flyttet fra Vinderen til Rødtvet for en god del år siden.
– På Vinderen bodde vi i andre etasje, men familien vi delte hus med nektet å åpne da ungene ringte på døra. Da er det ikke enkelt å få gitt ut godterier. Det ble ikke godt mottatt av ungene på Vinderen, så de begynte å kaste egg på huset. Ungene på Vinderen har jo god råd til å kjøpe egg, smiler Per Willi med glimt i øyet.
På Rødtvet fikk vi endelig mulighet til å dele ut godterier. Første året kom det 12 barn som ringte på. Heldigvis hadde vi litt godt i skapene så alle gikk fornøyde hjem. Siden har det økt år for år, forteller Olav Anton.
Skremmende pynting
– Nå lager vi velfylte godteposer på forhånd. Denne gangen 150 av dem – hver og en håndtegnet og fargelagt. Årets godteposer tok det 16 arbeidsdager å bli ferdig med. Jeg har mulighet til det siden jeg er ufør. Da kan jeg bruke tid. Men selve pakkingen tar vi sammen. Dessuten hjelper Olav Anton til med skremmende pynting både inne i huset og utenfor, samt andre ting. Han jobber tross alt for fullt i musikkstudioet sitt, sier Per Willi.
HÅNDTEGNEDE POSER: Ikke bare får ungene en pose fylt av godterier, men bildet på hver og en av dem er håndtegnet av Per Willi Nordrum (selv om motivet er likt). Olav Anton Thommesen (t h) sørger for bestilling og henting av godsakene – men godteposefyllingen tar de sammen. FOTO: Rolf E. Wulff
Fremste komponist
For det er i et mindre hus foran hovedhuset Olav Anton Thommesen fortsatt komponerer for fullt. Det er altså komponisten og konstituert professor i komposisjon vi her snakker om – udiskutabelt landets fremste komponist innen samtidsmusikk med en internasjonal merittliste få kan vise til.
– Se her da, sier nevnte komponist.
Han kommer inn med en «skremmende hovmester» som skal stå utenfor huset på Halloween.
– Denne måtte jeg bare kjøpe, legger han til med en slik entusiasme at undertegnede virkelig får bekreftet sin mistanke om at det egentlig er han og Per Willi som har det mest gøy på Halloween.
Godteposene fylles i rekordfart ved kjøkkenbordet.
– Vi kjøper i store kvanta fra et firma i Sverige. Massevis av kilo med godterier. Det er en masse sukker og grusomme mengder tilsetningsstoffer – akkurat slik det skal være på Halloweenkvelden.
Avskyelig mat
Skulle det vise seg at det ikke holder med 150 godteposer, har de alltids noe på lur.
– Det er litt væravhengig av hvor mange unger som dukker opp – men uansett vær skal det bli skikkelig med slikkerier til samtlige, lover Per Willi.
Men Halloween er ikke bare å sørge for godterier til nabolagets minste.
– Vi holder et lite lag sammen med gode venner og spiser «avskyelig mat» samtidig som vi løper i tur og orden til døren for å hilse på utallige barn og voksne.
SKUMMEL DRIKKE: Per Willi og Olav Anton inviterer venner til festlig lag på Halloween – og de bør være bevisst på hva som serveres i glassene. Foto: privat
Alle utslitt
Det er mange voksne som følger barna, noen fint utkledd, andre er bare med for å se hvordan vi pynter ved inngangen. Vi pleier å kjøpe litt pynt — slik som Olav Antons «skremmebutler» — og lage litt ekstra hvert år. Slik holder vi det gående omtrent fra klokken 17.00 til klokken 21.00. Da er alle utslitt og ungene har kommet seg hjem, bare noen litt større ungdommer kommer som etternølere, slår Per Willi fast.
SKUMMEL MAT: Selv om maten som serveres på Halloween når Per Willi og Olav Anton inviterer venner til fest ser mistenkelig ut, så smaker den godt. Foto privat
Omfavner Halloween
Det er mange meninger om Halloween, og mange ser på det som «noe amerikansk tull».
– Hva er galt med å ha det gøy en gang iblant? Vi omfavner Halloween og fryder oss sammen med ungene. Halloween er vår tids julebukktradisjon. Ungene i dag trenger å få ha det litt moro slik vi hadde det under gamle dagers julebukkturer i nærmiljøet – for min del hjemme på Raufoss på Toten, konstaterer Per Willi.
– Hver kakebit, sjokolade eller hvert eple vi fikk den gang sitter igjen som varme, gode minner.