Regjeringen har besluttet å utsette innføringen av trinn fire med to uker. Helseminister Bent Høie (H) begrunner avgjørelsen med FHIs anbefalinger, som er fattet med bakgrunn i økende smitte nasjonalt. Samtidig er det høy vaksinedekning blant voksne over 18 år og få sykehusinnleggelser.
– I fjor hadde vi en sommer der vi kjente på frihet, før vi på høsten fikk nye runder med strenge tiltak. Denne sommeren kjenner vi på nytt på friheten. Denne høsten blir derimot neppe som i fjor. Forskjellen er vaksiner. 80 prosent av voksne over 18 år har nå fått minst én vaksinedose. Det betyr at vi kan nå en vaksinasjonsgrad vi ikke hadde turt å håpe på, sier Høie.
Samtidig velger altså regjeringen å vente med å innføre trinn fire. Delta-varianten dominerer nå i Norge og har ført til høye smittetall i Storbritannia, Nederland og Spania, selv om de har høyere vaksinedekning enn Norge.
Grønt i skolen
Regjeringen vil likevel gi noen lettelser til barn og unge. Derfor legges det nå planer for at skolene skal få åpne på grønt nivå.
– Barnehager og SFO må imidlertid planlegge for gult nivå, fordi de åpner tidligere enn skolene, understreker helseministeren.
Stadig flere blir etter hvert unntatt fra smittekarantene. De som har gjennomgått covid-19-sykdom de siste seks månedene, samt de som er fullvaksinerte, slipper i dag smittekarantene. Personer som har fått én dose kan teste seg ut av karantene.
Unge under 18 år slipper fra 16. august smittekarantene, med mindre de bor med eller har tilsvarende nærkontakt med en smittet. Det kan for eksempel gjelde en kjæreste. Unntaket gjelder kun om det gjennomføres testing i tråd med retningslinjer fra kommunen.
Delta-varianten
Gun Peggy Strømstad Knudsen fra Folkehelseinstituttet bekrefter at Delta-varianten nå er dominerende. Forrige uke var 85 prosent av alle smittetilfellene i Norge Delta-smitte, både gjennom importsmitte og smitte lokalt.
– Delta-varianten er dominerende i store deler av verden, inkludert Europa og Norge. Vi ser nå en økning i smittetilfeller, men ikke en tilsvarende økning i sykehusinnleggelser, forklarer hun.
Den samme trenden ser man internasjonalt. De som blir syke er i stor grad uvaksinerte, selv om det kan forekomme sykdomstilfeller hos personer som er fullvaksinerte.
FHI vurderer at personer som kun har fått én dose har litt mindre beskyttelse mot mild sykdom, men har god beskyttelse mot alvorlig sykdom. Personer som er fullvaksinerte, enten med to doser eller én dose etter gjennomgått sykdom, har høy beskyttelse.
I tillegg anbefaler nå FHI at man kan blande vaksinedoser. Det betyr at personer som fikk Pfizer-vaksinen i første dose, kan få Moderna i andre. Norge vil framover få færre doser av Pfizer-vaksinen og flere av Moderna.
– Å mikse vaksinedoser er både forsvarlig og bidrar til å øke vaksinetempoet, forklarer Knutsen.
Hun understreker også at man får like god beskyttelse av å blande vaksinene som å ta begge dosene med samme vaksine, fordi de to vaksinene fungerer på samme måte.