– Vi ser en bedring i smittetallene, men det er for tidlig å slippe opp. Derfor viderefører vi de sosiale tiltakene i tre uker til, sier statsminister Erna Solberg under en pressekonferanse onsdag.
Statsministeren lover også ytterlige midler til kommunene slik at de kan sørge for ekstra oppfølging av smittetiltakene. Også på vaksinefronten er det positive signaler.
– De første vaksinene kan bli godkjent allerede før slutten av året. Om de blir det, kan vi begynne vaksinering av prioriterte grupper allerede tidlig neste år, sier statsministeren.
Solberg er også tydelig på at Norge og andre rike økonomier må gjøre sin del av arbeidet for å sikre vaksinetilgang i land som ikke har samme kjøpestyrke som Europa og Nord-Amerika. Det foreligger nå løfter fra G20-landene om at de vil gå sammen for å sikre rettferdig vaksinetilgang.
Situasjonen i Norge
Den nye smittebølgen har også ført til nye permitteringer og arbeidsledighet.
– Norge har møtt en ny smittebølge, med nye strenge tiltak, som vi vet at også arbeidsmarkedet merker, sier Henrik Asheim (H), arbeids- og sosialminister.
Selv om flere nå er permittert igjen, så forklarer Asheim at situasjonen er annerledes i dag enn i mars. Flere nye rutiner er på plass, og NAV har gjort seg klare til å håndtere en økning i antall søknader i tiden fremover.
– Jeg håper at alle vil kunne gå inn i julen med trygghet i at sikkerhetsnettet fungerer, sier han avslutningsvis.
– De siste månedene har smitten økt i Norge, først langsomt og så raskere. I uke 45 testet flere enn 4.000 positivt for koronaviruset. I forrige uke, uke 47, var tallet for første gang lavere enn uken før. Det er første gang siden starten av oktober, sier Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet, som samtidig påpeker at det også ble utført færre tester.
Tallene til Folkehelseinstituttet indikerer nå at smitten stopper opp, men at det er for tidlig å si om dette er en varig trend eller ikke.
– Smittespredningen har stoppet opp. Reproduksjonstallet er nå beregnet til å være 1,0. Målet er at reproduksjonstallet skal være under 1. Da vil stadig færre smittes, sier Stoltenberg avslutningsvis.