– Influensa er en virussykdom som topper hver vinter, er svært smittsom og sprer seg i varierende styrke fra år til år. For de fleste er influensa ufarlig, men for eldre og de med tilleggsrisiko, kan det øke risiko for komplikasjoner. Vi ser en økning i antall som tar vaksinen, men det er fremdeles få i bydelen som blir vaksinert, sier bydelsoverlege Karoline Harding i Bydel Grorud.
Folkehelseinstituttet anbefaler alle fra 65 år og over om å ta vaksinen. Totalt er det cirka fem tusen personer med influensa som legges inn på sykehus i løpet av en influensasesong i Norge.
Arrangerer drop-in
Akkurat som i fjor, vil vaksinasjonsdagen bli arrangert på Grorudhuset. Datoen er satt til torsdag 21. november, og det vil være sykepleiere klare klokka 12 til 15. Vaksinasjonen koster 200 kroner, som kan betales både med kort og kontant.
– Hvem kan komme og vaksinere seg?
– Alle friske eldre fra og med 65 år som bor i Bydel Grorud kan komme og få vaksine. Det er ikke nødvendig med timebestilling på forhånd. Vi har økt bestillingen fra i fjor og har 200 vaksiner tilgjengelig. Det er førstemann til mølla-prinsippet som gjelder, sier bydelsoverlegen.
Vaksinasjonsdag i Bydel Grorud
Tid: Torsdag 21.11 kl. 12.00-15.00
Sted: Grorudhuset, Martin Skatvedts vei 1
For hvem: Friske eldre fra og med 65 år
Pris: 200 kroner (kan betales med kort eller kontant)
Mer info om influensa finner du på Folkehelse-
instituttets nettsider: www.fhi.no
Flere bør ta vaksine hos fastlegen
I tillegg til eldre, er det også andre grupper som bør ta vaksinen, ifølge Folkehelseinstituttet.
– Gravide i 2. og 3. trimester, barn og voksne med utvalgte sykdommer og helsepersonell som har direkte kontakt med pasienter, bør alle vaksinere seg. Vaksinasjonsdagen på Grorudhuset er kun for de friske fra 65 år og oppover, men andre som er i en risikogruppe kan vaksinere seg hos fastlegen sin.
– I år vil det også være mulig for gravide å få influensavaksinen gratis på Grorud Helsesta-
sjon, forklarer Harding.
Hun forteller at alle legekontorene i bydelen har bestilt influensavaksine.
– Vi håper at flest mulig i risikogruppene velger å vaksinere seg, enten på vaksina-
sjonsdagen eller hos fastlegen sin. Det beskytter ikke bare deg selv, men også de rundt deg. Vaksinasjon i svangerskapet beskytter ikke bare dem som er gravide, men også spedbarnet i de første seks månedene etter fødsel, sier Harding.
Vil avlive myter om risiko
Bydelsoverlegen ønsker samtidig å avlive de mange mytene om at influensavaksine potensielt kan være farlig for de som velger å ta den. Dette gjelder også gravide kvinner og barn.
– Du kan ikke få influensa av influensavaksinen. Vaksinen er inaktivert (død) og inneholder ingen levende influensavirus. Influensavaksinen har heller ingen flere bivirkninger enn placebo, bortsett fra rødhet og ømhet på stikkstedet. Reaksjonen du får etter vaksinering, er kun kroppens egen reaksjon på vaksinen som kalles immunrespons, forklarer Harding.