BYDEL BJERKE: Det nye OBOS-prosjektet på Vollebekk i Oslo (Foto: Ilja C. Hendel).
BYDEL BJERKE: Det nye OBOS-prosjektet på Vollebekk i Oslo (Foto: Ilja C. Hendel).

OBOS-prisene opp 2,3 prosent i Oslo

Prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo steg 2,3 prosent fra februar til mars i år. På landsbasis gikk prisene opp med 2 prosent.

–  OBOS-prisene pleier å stige i mars, og det gjorde de i år også. Økningen var sterkere enn det historiske snittet for mars. Vi kan dermed konstatere at 2024 har startet med betydelig vekst i boligprisene. Vi regnet med at prisene skulle stige, men en oppgang på 7,7 prosent hittil i år i hovedstaden og 7,8 prosent på landsbasis var mer enn ventet – gitt de mange rentehoppene vi har hatt, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS.

Hun tror det lave nyboligtilbudet kan ha bidratt til økt etterspørsel i bruktmarkedet. Hun peker også på stemningsskiftet som kom etter at Norges Bank signaliserte at rentetoppen trolig er nådd.

  • I snitt har prisene i Oslo økt 1,2 prosent i mars i perioden 2004-2023.
  • Marsmåneder med påske har hatt en prisvekst på 1,1 prosent i snitt i samme periode.
  • De tolv siste månedene har prisene i Oslo steget 1,8 prosent.
  • På landsbasis har prisene steget 2,3 prosent de tolv siste månedene.
  • Kvadratmeterprisen for brukte OBOS-boliger var 80.186 kroner i Oslo i mars, og 69.149 kroner på landsbasis.

OBOS-statistikken dekker rundt 25 prosent av bruktmarkedet i Oslo.

Påsken ga lavere aktivitet

Det ble solgt færre OBOS-boliger i mars i år enn i mars 2023, noe som må ses i lys av at påsken i år var i denne måneden. Men aktiviteten var også lavere enn i mars 2018, som var forrige gang mye av påsken falt i mars.

Bruk av forkjøpsretten holdt seg høy i mars (32 prosent), men var litt lavere enn i februar (33,9 prosent). Hittil i år har den vært på 31,6 prosent i snitt, mot 28,5 prosent i samme periode i fjor. Monsvold mener dette viser at det har vært god fart i markedet for brukte OBOS-boliger i hovedstaden i starten av året.