Under en gruppespillskamp i fotball-VM for kvinner 2019 i Frankrike skulle tidenes største VM-seier finne sted. USA hadde slått Thailand med kalassifrene 13-0, og med det tok amerikanerne VM-rekorden. Ingen lag har nemlig vunnet med større margin i et fotball-VM noensinne (uansett kjønn).
Og samtidig som USA hadde vunnet 13-0 over Thailand i et VM, hadde Bøler J17 vunnet hele 26-0 mot Grorud J17 på Haraløkka på Bøler. Det fikk en av Bøler-trenerne og idrettspolitikk-journalist Andreas Selliaas til å stille seg spørsmålet: Er det egentlig så stor forskjell på det som skjer på bane øst i Oslo og på en VM-arena i Frankrike?
For i etterkant av oppgjøret mellom USA og Thailand var det store diskusjoner om nivåforskjellene er for store i et kvinne-VM, og om det riktig å juble for hvert eneste mål når sifrene ble så stygge som de ble. En svært viktig diskusjon, mente Andreas Selliaas som delte åpenlyst sine betraktninger om 26-0-seieren over Grorud J17.
– Det var ingen god følelse å vinne med så mange mål. Du synes synd på motstanderen og utbyttet av kampen er minimalt for begge lagene. I hvert fall i teorien, skrev den anerkjente bloggeren på sin Twitter-profil.
Selliaas trakk blant annet fram i sitt leserinnlegg:
– Da kampen var slutt samlet trenere på Bøler begge lagene for å fortelle hvor imponert vi var av holdningen og humøret til dette Grorud-laget som stilte uten innbyttere, blant annet på grunn av eksamen for noen av spillerne.
– Selv var jeg litt beveget. Jeg hadde gått fra klump i magen til klump i halsen, skrev han videre.
– Det har vært en enorm respons på innlegget jeg delte. Det er utfordrende for en trener å stå der når det laget ditt vinner 26-0, for det er ikke gøy å vinne med så store sifre, men vi tok Grorud J17 på alvor fordi vi respekterte dem, sier Selliaas til Akers Avis Groruddalen og legger til:
– For oss var det flere spillere som scoret for første gang. Utgangspunktet er å behandle motstander med alvor. Vi begynte ikke å tulle eller erte motstander. Etter kampen var jeg imponert over hvordan de taklet tapet. De lo og smilte. De var vinnerne oppi det hele i måten de håndterte situasjonen på.
Rørte Hegerberg-familien
Bøler-treneren hadde gjort Hegerberg-søstrene bevisste på denne historien fra kampen på Haraløkka, som gikk inn på fotballproffene. Ada Hegerberg og Andrine Hegerberg ble begge rørt av historien til Grorud-jentene.
– Jeg fortalte dem at de fortjente oppmerksomhet for god sportsånd. Selv om Ada Hegerberg er verdens beste fotballspiller, så dreier det seg ikke bare om å vinne. For Grorud-jentene er også vinnere. Det handler om å ha det morsomt. Et sted og en gruppe å gå til, sier Andreas Selliaas.
Invitert til stjernespekket foredrag
Hegerberg-familien holdt et motivasjonsforedrag for unge jenter, hvor Bøler og Grorud begge hadde fått invitasjon. Ikke bare fikk jentene møte Hegerberg-søstrene, men de fikk et gledelig møte med klubbtrener for verdens største klubb, Ole Gunnar Solskjær, som først og fremst var der som privatperson.
– Vi ble virkelig rørt av disse flotte jentene. Vi måtte bare invitere dem til å treffe Ada og Andrine som sine medsøstre. Det var en glimrende anledning for de da de fikk tatt selfier og få autografer, sier Gerd Stolsmo til Akers Avis Groruddalen.
«Vi måtte bare invitere dem til å treffe Ada og Andrine som sine medsøstre»
– Gerd Stolsmo, mor til Hegerberg-søstrene
Andreas Selliaas forteller at det var stort øyeblikk for ham da han fikk øye på Grorud-jentene på foredraget til Hegerberg-søstrene.
– Jeg ble positivt overrasket når jeg så Grorud på foredraget. Det ante jeg ikke noe om på forhånd. Det er et av de største fotballøyeblikkene mine i år. Det viser at fotball betyr noe og at seier ikke er alt, sier Selliaas om seansen.
Vilde Mollestad Rislaa som er lagets trener og samfunnsansvarlig for Grorud IL, skrev noen ord om Grorud-jentene som kjempet mot alle odds.
Andreas Selliaas mente også at Grorud IL har gjort det beste ut av situasjonen sin ved å spille i en divisjon høyere enn høyere enn forventet.
– Grorud burde vært i annen divisjon, de har virkelig gjort det beste ut av situasjonen som er nå, sier han.
Startet opp for to år siden
Det har nå gått litt over to år siden Grorud IL-jentene fikk et tilbud de sårt trengte. Mange snakket om hvor vanskelig det var å rekruettere jenter med minoritetsbakgrunn, men Grorud IL bare gjorde det. Grorud-jentene er inne i sin tredje sesong med seriespill, og dessverre byr hver eneste sesong på nye utfordringer, noe Grorud-trener Vilda Mollestd Rislaa har belyst.
– Lite tilrettelegging av NFF
Både NFF og ikke minst regjeringen har selv sagt at det er som mål å få flere minoritetsjenter inn i organisert idrett. Ildsjelen Vilde jobber for en bedre hverdag for Groruds fotballjenter.
– Jeg har nå jobbet iherdig og utrettelig med dette i tre år, og kan si med rimelig sikkerhet at de i dag har valgt en suboptimal vei mot målet. Så jeg spør igjen: Hva er løsningen?
– Kjære Grorudjenter. Takk for at dere kjemper, takk for at dere orker, og takk for at dere smiler. Dere er mine største forbilder.