Groruddalen
Annonse: Bydel Grorud

Svette og kos for store og små

LAVTERSKEL: Mammaene er ferdigtrent og guttene har «bonda». Christine Hammer (til venstre) og Bror og Frøydis Strømme Jørve og Hektor, alle bosatt på Ammerud, er fornøyde med treningstilbudet for nybakte mødre på Grorudhuset.

LAVTERSKEL: Mammaene er ferdigtrent og guttene har «bonda». Christine Hammer (til venstre) og Bror og Frøydis Strømme Jørve og Hektor, alle bosatt på Ammerud, er fornøyde med treningstilbudet for nybakte mødre på Grorudhuset.

Mens mammaene tar sit-ups og armhevinger, øver småttisene på å rulle rundt og krabbe. Hver mandag samles store og små til barseltrening på Frisklivssentralen på Grorudhuset.

Publisert:

– Det er hyggelig å møte andre i området som er hjemme i permisjon. Og så er det jo deilig å få rørt litt på seg, sier Frøydis Strømme Jørve fra Ammerud. 

Sammen med sønnen Hektor (syv måneder) har hun akkurat gjennomført ukas første treningsøkt. Hver mandag fra 11 til 12 samles mødre og babyer i bydelen til trening på Grorudhuset på Kalbakken.

– Dette er et kjempebra tilbud. Det er greit å ha noen faste planer når man er hjemme med baby. Det skaper litt struktur i hverdagen, sier Christine Hammer. 
Også hun bor på Ammerud, og har vært på barseltrening med sønnen Bror (fire måneder).

For både mor og barn

Mens mammaene tøyer og tørker svette, er Hektor og Bror opptatt av å tulle, både med hverandre og mammaene sine.
– Aktiviteter i permisjonstiden er ofte tilpasset enten mammaen eller babyen. Det som er fint med barseltrening, er at det er gøy for både mor og barn, sier Jørve.

Hun setter pris på at tilbudet er gratis – og at man ikke trenger å melde seg på.
– I tidligere permisjoner har jeg meldt meg på dyre kurs og følt på at jeg måtte delta hver gang. Her kan man komme når det passer. At det er i nærmiljøet, slik at man kan trille ned, er veldig praktisk, sier hun. 

Etter treningen spiser flere av deltakerne lunsj sammen på Granitten kafé og spiseri. 
– Det er bare å slenge seg med hvis man vil bli kjent med andre mammaer og babyer som bor i bydelen, sier Hammer. 

Folkehelsebydelen

Bydel Grorud ble tildelt Oslo folkehelsepris i 2017, og folkehelse har vært et av bydelens viktigste satsingsområder de siste årene. 
– Vi er opptatt av å jobbe med folkehelse gjennom hele livsløpet, og med barseltreningen gjør vi nettopp det, sier Nina Strand Ølnes, som er leder for Frisklivssentralen og instruktør på barseltreningen.

Hun forteller at treningen er lagt opp slik at alle kan delta. 
– Det eneste kravet vi stiller er at mammaene må ha vært på seks ukers-kontroll før de begynner hos oss, sier hun.

– Hva med pappaer i permisjon, kan de delta?
– Nei, dette er et tilbud for mammaer og babyer. Kroppen endrer seg mye gjennom et langt svangerskap og fødsel, og dette skal være et treningstilbud for å komme i gang med fysisk aktivitet etter fødselen. Vi legger vekt på at kroppen må få tid til å bygge seg opp igjen, og at trening kan bidra til at man orker mer litt fortere. Noen merker kanskje også at de får mer overskudd som småbarnsmor hvis de er litt fysisk aktive i hverdagen sin, sier hun.

Nøkkelord