ANNONSE
Groruddalen

Lager pollineringsstasjon på Teisen:

Den første humla har allerede flyttet inn

BYUTVIKLING: Dugnadsgjengen i Fjellhus borettslag skal etablere en pollineringsstasjon midt i borettslaget. Det skal bringe insekter til nabolaget og by på snasne godbiter for naboene. Her med Oline Sletten Bjorå omkranset av resten av dugnadsgjengen.
 Foto: Sindre Veum Apneseth

BYUTVIKLING: Dugnadsgjengen i Fjellhus borettslag skal etablere en pollineringsstasjon midt i borettslaget. Det skal bringe insekter til nabolaget og by på snasne godbiter for naboene. Her med Oline Sletten Bjorå omkranset av resten av dugnadsgjengen. Foto: Sindre Veum Apneseth

Oline Sletten Bjorå ledet an og satte den første spaden i jorden. Foreningen SMAKK (Solkroken Miljøarena for kortreist kultur) skal sammen med naboer i Fjellhus borettslag etablere en pollineringsstasjon midt i nabolaget, og allerede nå har den første humla flyttet inn i det nyinnkjøpte humlehotellet.

Publisert:

Sist oppdatert: 08.05.2023 kl 15:25

ANNONSE

– Det er flere grunner til det. Det viktigste er at vi ønsker å legge til rette for at insektene finner mat tidlig på våren, derfor har vi vekster som kommer tidlig om våren og tidlig om høsten. Men vi ønsker også å skape et finere nabolag til glede for oss som bor her og de som kommer på besøk, sier Marianne Trettenes, medlem i SMAKK.

Borettslaget har fått grønne midler fra Bydel Alna og prosjektet Oslotrær har sponset dem med trær. I Solkroken skal det plantes blant annet seljer, epletrær, morelltrær og syrinhortensiaer. Løkblomster skal også ned i bakken om ikke altfor lenge.

– Det blir yrende liv, det blir Groruddalens flotteste blomsteramfi, fastslår Michele Bonafede.

Humla er velkommen

Etableringen av pollineringsstasjonen skjer etappevis. Onsdag gikk startskuddet med en håndfull voksne fra nabolaget, og dugnadens yngste: Oline Sletten Bjorå i 3. klasse på Bryn skole.

– Jeg syns det er ganske fint, da får insekter og dyr det de trenger. Det er ofte sånn at trær hogges ned og da får ikke dyrene maten sin.

Hun har særlig sansen for humla og begrunner det med at den lille krabaten er veldig søt - og det er vi enig med deg om.

– Syns du mennesker flinke til å passe på humla og insektene?

– Ofte er vi det, men ikke alltid, noen ganger ødelegger vi for dem, svarer Oline.

Foreningen SMAKK har også gått til innkjøp av et humlehotell. Første humle har nå flyttet inn i Solkroken 2, erfarer avisa.

– Hverdagslykke

Men det er ikke bare insektene som skal få forsyne seg av vekstene. Naboene håper bærvekster og epletrær får hyppig besøk også av de tobeinte naboene i borettslaget.

– Vi spiser litt selv, og så håper vi sultne ungdommer forsyner seg av epletreet til høsten.

Hanne Johnsrud i Oslotrær berømmer nabolagets grønne innsats.

HER SKJER DET: Det er på denne strekningen pollineringsstasjonen er tiltenkt.
 Foto: Sindre Veum Apneseth

HER SKJER DET: Det er på denne strekningen pollineringsstasjonen er tiltenkt. Foto: Sindre Veum Apneseth

– Det er jo dette Oslotrær handler om, nå hopper jeg nesten av glede, smiler hun til avisa.

– Vi kan kanskje ikke redde hele verden, men vi kan redde vår egen by og fremtid. Hvert tre teller, sier vi.

Og den grønne tilveksten gjør også mennesker godt.

– Da har vi det bedre og godt. Det påvirker vår mentale helse og det er livskvalitet. Hverdagslykke er et ganske godt ord, avslutter Johnsrud.

Nøkkelord

ANNONSE