ANNONSE
Groruddalen

Jobbsenter for Unge:

- Ungdommene har lyst til å jobbe

STOLT AV STOVNER: Omar Gamal (f.v.), Rashid Nawaz, Betty Gshete, Kaynat Khan, Faduma Khayre, Yasmina Hammani, Fatou Dibba og Iselin Glover er imponert over alt Bydel Stovner har fått til for ungdommen i bydelen.

STOLT AV STOVNER: Omar Gamal (f.v.), Rashid Nawaz, Betty Gshete, Kaynat Khan, Faduma Khayre, Yasmina Hammani, Fatou Dibba og Iselin Glover er imponert over alt Bydel Stovner har fått til for ungdommen i bydelen.

Det er vanskelig å få den første jobberfaringen på CVen. Jobbsenter for Unge på Stovner har tatt tak i problemet.

Publisert:

Sist oppdatert: 05.03.2020 kl 15:04

ANNONSE

Jobbsenter for Unge på Stovner ble etablert i 2018 for å skaffe sommerjobber til bydelsungdommen. Situasjonen i bydelen hadde på det tidspunktet tilspisset seg, og bydelen kjempet en kamp mot gata. Det var en kamp de ikke hadde lykkes med å slå. Samtaler med ungdom avslørte hva de ønsket seg: jobb.

Det er viktig å gi flere muligheter til sommer- og deltidsjobb. Byråd Omar Gamal tok turen til Stovner for å høre om erfaringene deres.

Jobbsenteret har fokusert på å jobbe med ungdommene for å identifisere hvilke tiltak som det er behov for.

– Vi startet med sommerjobber, men det vi fant ut i samtale med ungdommene var at veldig mange av dem ønsket seg deltidsjobber, sier Iselin Glover på Jobbsenter for Unge. Det har derfor blitt et økt fokus på CV og søknadskriving.

– Vi hadde en samling her for jobbsøking, og på det meste var det 42 ungdommer innom med PCer for å skrive søknader samtidig. Det sier noe om hva slags ungdom vi har på Stovner, fortsetter Glover.

Satsing på ungdom

Sommerjobb via jobbsenteret er populært blant ungdommer i Bydel Stovner. I fjor fikk 174 ungdommer sommerjobb, og for noen endte det opp med å bli en deltidsjobb etter at jobben var ferdig. Andre endte opp med verdifull erfaring på CV og en referanse som de kunne ta med seg videre.

Noen av de som har fått sommerjobb gjennom jobbsenteret var Betty Eshete, Kaynat Khan, Faduma Khayre og Yasmina Hammani. En femte venninne av dem, Fatou Dibba, hadde søkt om sommerjobb gjennom Jobbsenter for Unge i år, med håp om å få sin første jobb. Jentene, som går i andre klasse på Stovner videregående, har kjent hverandre i mange år og brukte blant annet Blokk 58 som samlingssted i mange år.

– I venninnegjengen snakker vi mye om å jobbe og tjene egne penger, det er ganske mye fokus på det med deltdsjobb, sier Hammani, og resten av jentene nikker bekreftende.

– Det er ganske mye push hjemmefra om å søke jobb også, sier Betty Eshete, som fikk sommerjobb på Deichman Stovner og nå jobber der en ettermiddag i uka. Hun sier videre at hun har opplevd stor forståelse fra Deichman for at hun er skoleelev, og er tydelig fornøyd med sitt første møte med arbeidslivet.

Jobbsenteret har vært helt sentralt for ungdommenes jobbsøkerprosess, og Dibba, som ikke hadde hatt noen jobb før, satte stor pris på hjelpen hun fikk derfra.

– Jeg fikk bra oppfølging og hjelp. Jeg har aldri skrevet CV og søknad før, men nå har jeg fått masse hjelp og blitt ganske flink til det, roser hun.

Veien videre

Det er ikke til å stikke under stol at ungdom i Bydel Stovner har et vanskeligere utgangspunkt for å få seg jobb enn ungdommer i andre bydeler, spesielt på vestkanten. Byrådet har derfor bidratt i større grad i Bydel Stovner enn enkelte andre steder, og de får godt betalt for innsatsen. Målet er at flere bedrifter skal si seg villige til å ta inn ungdommer til sommerjobber og utnytte den arbeidskraften som bor i stovnerungdommen.

Selv om det hittil har vært stor suksess med prosjektet Ung i Jobb, presiserer Glover at det fremdeles er langt til den endelige utformingen.

– Vi er veldig stolte av det vi har fått til i bydelen, men det er viktig med backing fra byrådet. Vi vil vise fram de hardtarbeidende ungdommene fra Stovner, for vi er veldig stolte av dem, sier BU-leder i Stovner, Rashid Nawaz.

Nøkkelord

ANNONSE