ANNONSE
Groruddalen

Vedhogging langs elvekanten

HELDIG MANN:Det meldes at årets salg av vinterved er i gang for fullt og at leverandører allerede har gått tomme. Det skyldes de høye strømprisene. Tom Valle kommer nok til å fyre med mer ved enn vanlig kommende vinter, selv om han er så heldig, og setter stor pris på at han klarer seg godt - hvilket ikke er alle forunt.
 Foto: Rolf E. Wulff

HELDIG MANN:Det meldes at årets salg av vinterved er i gang for fullt og at leverandører allerede har gått tomme. Det skyldes de høye strømprisene. Tom Valle kommer nok til å fyre med mer ved enn vanlig kommende vinter, selv om han er så heldig, og setter stor pris på at han klarer seg godt - hvilket ikke er alle forunt. Foto: Rolf E. Wulff

Tom Valle bor langs Alnaelva i Grorudveien. Sist helg sto han og hogget «trestammer» foran garasjen i sommervarmen. Det var vinterveden han jobber med. Kanskje ikke så dumt i disse rekordhøye strømprisetider.

Publisert:

ANNONSE

– Jeg er kjent for å snakke rett fra levra og har mine sterke meninger, men det var faktisk det statsministeren sto og sa på TV, legger han til.


– Jeg abonnerer på Nationen, Klassekampen, Aftenposten og Dagsavisen. Jeg følger med og henter inn informasjon fra alle kanter og alle politiske hold. Ja, så vet du selvsagt at jeg abonnerer på Akers Avis Groruddalen, og tro meg, den leses grundig gjennom to ganger i uka. 


Han ser det som en plikt å holde seg orientert om hva som foregår i samfunnet. Lokalt, nasjonalt og internasjonalt, og som sagt fra alle hold. 


– Da kan du forbeholde deg retten til å si hva du mener med god samvittig. Innenfor anstendige rammer selvsagt, men gjerne med snert og ironi! 

Nå skal det legges til at Tom ikke sikrer seg vinterved spesielt i år fordi strømprisene har skutt i været.

– Jeg er så heldig at fetteren min er gartner og ofte får i oppdrag å «rydde opp» både det ene og det andre her og der. Han kommer innom med et par last hver sommer. Denne gangen kommer varene fra beste vestkant. Da vil det nok bli ekstra godt og varmt, for alt er jo bedre i vest enn i øst. Det er vel derfor de alltid kommer først i køen, smiler Tom.


ÅRLIG INNSATS:Tom Valle er så heldig at han blir forsynt med ved av en gavmild fetter. Men saging og hogging står han selvsagt for selv. Nå er det vinterveden for 2023/24 som skal til tørk et års tid.
 Foto: Rolf E. Wulff

ÅRLIG INNSATS:Tom Valle er så heldig at han blir forsynt med ved av en gavmild fetter. Men saging og hogging står han selvsagt for selv. Nå er det vinterveden for 2023/24 som skal til tørk et års tid. Foto: Rolf E. Wulff

– Nei vi stopper der for i dag, hvis ikke blir jeg sittende i timevis å prate om A-hus bane kontra Fornebubane! Det blir noen timer med henholdsvis saging og hogging, før det hele stables opp til tørk.


– Veden stables og tørkes i et år. Det er veden for vinteren 2023/24 jeg holder på med her. Fetteren kommer snart med et lass til. Da er jeg sikret ved for nok en vintersesong, konstaterer Tom.


Han har selvsagt fått med seg årets rekordtidlige salg av vinterved.

– Det startet ved St. Hans. Flere leverandører melder at de allerede er utsolgt. Det er godt jeg har en snill fetter, påpeker Tom.


Vedhogging er for øvrig en sommerlig syssel for mange. - Pluss at det er god trim. Det er viktig å holde kroppen i gang, spesielt når man får skikkelig med år på baken, mener den pensjonerte læreren som tidligere jobbet ved Gran skole.ÅRLIG INNSATS:Tom Valle er så heldig at han blir forsynt med ved av en gavmild fetter. Men saging og hogging står han selvsagt for selv. Nå er det vinterveden for 2023/24 som skal til tørk et års tid.
 Foto: Rolf E. Wulff

ÅRLIG INNSATS:Tom Valle er så heldig at han blir forsynt med ved av en gavmild fetter. Men saging og hogging står han selvsagt for selv. Nå er det vinterveden for 2023/24 som skal til tørk et års tid. Foto: Rolf E. Wulff

Storkoser seg


Han trives godt der han bor rett ved toppen av Leirfossen og langs Alnaelva.

- Et kjempested å bo. Men nok en gang forundrer det meg at man ikke klarer å holde ved like den flotte strekningen av elva som går forbi her. Det kostet mye, det er helt suverent her, og all ære til den som æres bør i den forbindelse. Men i år som i fjor har det grodd skikkelig til. Det er rene urskogen. Her sitter det folk og griller, mater gakk gakker og storkoser seg. De hadde fortjent å få sett hvor fint det egentlig er her. Nå er det så overgrodd at de som går/kjører forbi ikke en gang ser at det går en elv her. Ja. så fikk jeg klaget litt igjen da, men med god grunn, smiler han!

GROR IGJEN:Fra Tom Valles hus i Grorudveien ser man tydelig hvor gjengrodd det er langs Alnaelva. Han forundrer seg over at området ikke holdes ved like etter at det har blitt brukt så mye penger på å forskjønne området, hvilket han roser opp i skyene - men vedlikeholdet?
 Foto: Rolf E. Wulff

GROR IGJEN:Fra Tom Valles hus i Grorudveien ser man tydelig hvor gjengrodd det er langs Alnaelva. Han forundrer seg over at området ikke holdes ved like etter at det har blitt brukt så mye penger på å forskjønne området, hvilket han roser opp i skyene - men vedlikeholdet? Foto: Rolf E. Wulff

Nøkkelord

ANNONSE