Bompengedebatten:
Vil ha fakta på bordet
Med innføringen av de nye bomringene 1. juni eksploderte også oppslutningen for bompengemotstanderne. Nå maner byrådsleder Raymond Johansen til mer etterrettelighet i debatten - og mener at høstens valg faktisk ikke handler om bommene i det hele tatt.
Publisert: 26.06.2019 kl 11:25
Sist oppdatert: 27.06.2019 kl 11:14
- Bommene vil bestå uansett hvem som vinner! Nei, dette valget handler om gratis AKS, om gratis kjernetid i barnehagen, om flere lærere til skolene. Hvis bompengemotstanderne vinner fram vil bommene bli stående, men alt det andre forsvinner.
Byrådsleder Raymond Johansen prater raskt og energisk om det som plutselig har blitt valgkampens heteste potet. Eller, plutselig og plutselig, helt fra de 53 nye bommene ble annonsert har man visst at det er utbredt skepsis rundt om i Groruddalen. Det som derimot har satt sitt preg på starten av valgkampen er fremveksten av Folkeaksjonen Nei Til Mer Bompenger (FNB), som ifølge meningsmålinger har over 20 prosent tilslutning i Oslo Øst. Det som bekymrer Johansen mest er mengden desinformasjon som preger diskusjonen om bompengene.
- De nye bompengene gir en mer rettferdig fordeling. Folk i Groruddalen har betalt bompenger i 30 år, mens mange andre har sluppet unna. Selv om det nå jevnes ut, er det likevel her oppe det reageres hardest.
Det tror Johansen i mange tilfeller skyldes utbredte misoppfatninger om hva man betaler for disse bompasseringene sammenlignet med tidligere.
- Det er kanskje ikke så rart, når 1. kandidaten til FNB går ut i Aftenposten og sier han betaler 150 kroner dagen i bompenger, og så viste det reelle tallet seg å være 67 kroner og 20 øre.
Trenger bommene
Bilene suser forbi langs Trondheimsveien, der alle nå må gjennom den nye bommen mellom Linderud og Veitvet. Nettopp veier som Trondheimsveien er grunnen til at bommene i Oslo fyller en rolle man ikke ser i resten av landet.
- Å prate rikspolitikk blir egentlig en diskusjon på feil premisser, for i Oslo fyller bommene to formål. Som i resten av Norge handler det om å samle inn penger til å betale veiprosjekter. Men like viktig, vi er nødt til å regulere trafikken. Det «fødes» langt flere biler enn barn i byen, i tillegg til at 170.000 bilister pendler inn til arbeid. Dette må vi håndtere.
Alternativet blir å rive bommene, slik FNB og Frp ønsker.
- Da vil veiene fylles opp igjen, og lutforurensningen vil øke. Dette er ikke en god retning for Oslo.
- Må gå riktig for seg
Det er likevel en grunn til at FNB på rekordttid har vokst fram som en reell aktør før valget.
- Forstår du frustrasjonen over bompengene?
- Jeg har full forståelse for at å betale bompenger irriterer folk. Og da det blir det ofte til at diskusjonene handler mer om det, enn om hva man faktisk får igjen for disse pengene. Det er også helt greit, men da må man i det minste gå utifra de reelle tallene og riktige fakta, sier Johansen, før han legger til:
- Og realiteten er at at for de aller fleste i Groruddalen blir det ikke noe dyrere, og i mange tilfeller faktisk litt billigere.
Byrådslederen påpeker at det Oslo man har i dag eksisterer i stor grad grunnet bompengene.
- De store tunnelene og maskineriet som holder trafikken under sentrum er finansiert med denne modellen.
- Jo, men da gikk jo bilistenes penger til veiprosjekter. Nå går 95 prosent til kollektiv og sykkel. Det er vel en viktig forskjell?
- Vi har kommet til et punkt hvor vi ikke lenger bare kan dytte alt inn i tunneller. Det absolutt viktigste for Oslo er å bygge ut kollektivtrafikken, og bompenger er måten vi finansierer det på.

KAMPKLAR: En opplagt byrådsleder er klar for valgkamp, og tar gjerne diskusjonen om bommene - men da må det skje på redelig grunnlag.
Trenger stor nok gulrot
Det at ikke bilistene får noe igjen for bompengene er Raymond Johansen opptatt av man nyanserer.
- De fleste er jo flere typer trafikanter, selv er jeg både bilist, syklist og kollektivreisende. Det er naturligvis sånn at noen må bruke bil, men hvis vi gjør kollektiv-gulrota stor og god nok, og flest velger det, så vil det faktisk bli mye bedre forhold for de som kjører også.
Det sittende byrådet er derfor klare på at den viktigste prioriteringen er å utvide kapasiteten på t-banen gjennom ny sentrumstunnel.
- Det er samtidig derfor vi ikke vil prioritere de store motorveiprosjektene, sier Johansen og peker på noe han opplever er underkommunisert i de sakene.
- Se på E18 vestover, der vil det komme tre nye bomsnitt. Eller E6 Oslo Øst, et milliardprosjekt som må finansieres gjennom økte bompenger. Det er paradoksalt at de samme partiene som ikke vil ha bompenger kjemper for disse prosjektene. Når de så foreslår å bruke av oljefondet? Det blir litt som å betale bilen med BSU-kontoen til ungen din.
Et opplyst valg
Byrådslederen har samtidig full forståelse av at folk lar seg engasjere av bompengene, og tar mer enn gjerne debatten.
- Men da må det være et en ryddig diskusjon, med de riktige faktaene på bordet.
Johansen har nemlig vært gjennom noe lignende ved forrige kommunevalg, da man diskuterte eiendomsskatten.
- Det store problemet er at det spres så mye feilinformasjon. Da må vi møte det med fakta, og håpe at debatten i hvert fall får et riktig utgangspunkt.
Hva det faktisk koster
• Hente noen på Oslo S
Kalbakken til Oslo S, klokka 18.30
Før de nye bommene: Tur 40,50 kroner Retur 0 kroner
Totalt 40,50 kroner
Etter de nye bommene: Tur 16,80 kroner Retur 16,80 kroner Totalt 33,60 kroner
• Shopping på Triaden
Haugerud til Lørenskog, klokka 18.30
Før de nye bommene: Tur 0 kroner Retur 40,50 kroner
Totalt 40,50 kroner
Etter de nye bommene: Tur 16,80 kroner Retur 33,60 kroner Totalt 50,40 kroner
• Svipptur til biblioteket
Ellingsrud til Furuset, klokka 16.00
Før de nye bommene: Tur 0 kroner Retur 0 kroner
Totalt 0 kroner
Etter de nye bommene: Tur 0 kroner Retur 0 kroner
Totalt 0 kroner
• Fram og tilbake til jobb
Romsås til Nydalen, tur 08.30 retur 17.30
Før de nye bommene: Tur 40,50 kroner Retur 0 kroner
Totalt 40,50 kroner
Etter de nye bommene: Tur 22,40 kroner Retur 16,80 kroner Totalt 39,20 kroner
• En liten treningstur i bassenget
Ammerud til Nordtvet, tur 07.00 retur 09.00
Før de nye bommene: Tur 0 kroner Retur 0 kroner
Totalt 0 kroner
Etter de nye bommene: Tur 0 kroner Retur 0 kroner
Totalt 0 kroner
• Sjekk på Rikshospitalet
Furuset til Rikshospitalet, tur 12.00 retur 14.00
Før de nye bommene: Tur 40,50 kroner Retur 0 kroner
Totalt 40,50 kroner
Etter de nye bommene: Tur 16,80 kroner Retur 16,80 kroner Totalt 33,60 kroner
• Svipptur til utkikkspunktet
Grorud til Stovnertårnet, klokka 11.00 retur klokka 13.00
Før de nye bommene: Tur 0 kroner Retur 0 kroner
Totalt 0 kroner
Etter de nye bommene: Tur 0 kroner Retur 0 kroner
Totalt 0 kroner
Sjekk selv
Dette er bare noen eksempler på turer. For å finne ut akkurat hva du betaler for dine turer, kan du bruke Fjellinjen.no's bompengekalkulator. Plott inn reisevei, biltype og klokkeslett, så får du prisen. Kalkulatoren fra før 1. juni er fortsatt tilgjengelig også, så det er lett å sammeligne prisene før og nå.